Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Το καστανόδασος των Αλώνων-Ακρίτα θα σωθεί


«Το καστανόδασος των Αλώνων-Ακρίτα θα σωθεί», αυτό ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που βγήκε από την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Απριλίου στα Άλωνα.
Στην διάλεξη -στην οποία 

παραβρέθηκαν Γεωπόνοι, Δασολόγοι και πλήθος καστανοκαλλιεργητών- ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής ανέπτυξε στοιχεία πάνω στην πολύ σοβαρή ασθένεια που πλήττει την καστανιά, ενώ ανακοίνωσε ότι μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ ο Νομός Φλώρινας μαζί με άλλους 10 Νομούς θα ενταχθεί σε πρόγραμμα καταπολέμησης του έλκους .Ειδικά συνεργεία του ΕΘΙΑΓΕ από τον Μάιο του 2013 θα αναλάβουν την θεραπεία των ασθενών δένδρων, χωρίς το παραμικρό κόστος για τους καλλιεργητές.
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους έλληνες επιστήμονες πάνω στην καστανιά (η γειτονική Τουρκία- 2η στον κόσμο σε παραγωγή κάστανου –έχει ζητήσει πολλές φορές από τον ίδιο να τους μεταδώσει τεχνογνωσία του) ανέπτυξε παράλληλα τους τρόπους εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του καστανού και ως μεταποιημένο προϊόν. Παρουσίασε μάλιστα πολλά μεταποιημένα προϊόντα κάστανου από την Ιταλία και την Γαλλία,  προϊόντα που μπορούν να δώσουν εξτρά εισοδήματα στους παραγωγούς.
Ο Γεωπονικός σύλλογος Φλώρινας  θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη να αναδεικνύει και προωθεί λύσεις σε ανάλογα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου