Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τα αδύνατα σημεία της Νέας Δημοκρατίας στη Δυτική Μακεδονία


Τυχόν αύξηση των διαρροών προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, φαινόμενα ενδοπαραταξιακής «εκδίκησης»«καραμπόλες» για τα ψηφοδέλτια αλλά και μη επαρκής διάδοση και ανάπτυξη 

προτάσεων για σοβαρά ζητήματα της περιοχής είναι τα μειονεκτήματα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη Δυτική Μακεδονία. Κοινό μυστικό είναι η ύπαρξη «βαρίδιων» που δημιουργούν έντονο πρόβλημα στην ανανέωση αλλά και στην ανάκαμψη των ποσοστών του κόμματος. Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα για τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ψήφος σε πολλές των περιπτώσεων παραμένει αδιευκρίνιστη.
Είναι λογικό σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων που την προηγούμενη φορά ψήφισαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας λόγω της υποστήριξης σε συγκεκριμένους υποψήφιους αλλά και σε προσωπικές σχέσεις που συνήθως αναπτύσσονται στην περιφέρεια μεταξύ πολιτών και υποψηφίων. Εκεί εντοπίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα ειδικά στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι που υποστήριξαν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την άλλη, έντονες ήταν οι διαρροές στις προηγούμενες εκλογές προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, ψηφοφόρων και στελεχών που παραδοσιακά άνηκαν στη Νέα Δημοκρατία. Σ’ αυτές εκλογές υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής μέρους των ψηφοφόρων, όχι όμως και των στελεχών. Η μη εισδοχή στα ψηφοδέλτια στελεχών της ΔΗΣΥ ίσως αποτελέσει ανατρεπτικό παράγοντα για υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας από τους ψηφοφόρους του υπό συνεργασία κόμματος. Παράλληλα, πολλοί οπαδοί που υποστήριξαν με θέρμη τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννηστο κόμμα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Σοβαρό ενδεχόμενο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η αποστασιοποίηση από το κόμμα πολλών κοινωνικών ομάδων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ είναι εμφανής η ύπαρξη κενών στους συνδικαλιστικούς φορείς που πολλά από τα μέλη τους έχουν αποστασιοποιηθεί από κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ενώ στις Περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας είναι κατοχυρωμένες οι τρεις έδρες και τα ποσοστά είναι αρκετά ικανοποιητικά και οι εκτιμήσεις είναι για ανοδικές τάσεις των ποσοστών, πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, που τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας είχαν μεγάλη πτώση, ενώ παρατηρούνται πολλά κενά σε επίπεδο οργανωτικό του κόμματος, αφού εκτός του ζητήματος που ανέκυψε με το Μποδοσάκειο, τις σχολικές εξετάσεις και τις συναντήσεις, δεν υπήρξε κάποια άλλη τοποθέτηση σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την περιοχή όπως το μέλλον των Νοσοκομείων, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και την μείωση της ανεργίας.
Μιχάλης Αγραφιώτης
Πηγή: kozan.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Σαμαράς μιλούσε για αρραβώνες Τσίπρα Καμμένου. Τώρα που ο ίδιος "παντρεύτηκε" την Ντόρα ποιά απάντηση έχει για την επιλογή αυτή; Η Ντόρα δεν έπρεπε να στηρίξει τα στελέχη που την ακολούθησαν στην προσπάθειά της; Γιατί τα εγκατέλειψε; Δεν έπρεπε κάποια απ' αυτά να συμπεριληφθούν στις λίστες της Ν.Δ.; Ο Σαμαράς όπως και ο προκάτοχός του Καραμανλής δεν θεωρούσαν ακραίο τον Καρατζαφέρη; Οι σημερινές επιθέσεις του Σαμαρά στην Αριστερά που θυμίζουν μέρες Εθνικού διχασμού, δεν είναι πιο ακραίες ακόμη και από τις θέσεις της Χρυσής Αυγής; Ο Σαμαράς δεν ήταν ΚΑΤΑ του μνημονίου μέχρι που το ψήφισε και - επί πλέον - διέγραψε βουλευτές που το καταψήφισαν; Οι βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν το μνημόνιο εισέπραξαν την ανάλογη φθορά στις προηγούμενες εκλογές. Είναι δίκαιο για αυτούς, σήμερα να επιστρέφουν οι καταψηφίσαντες το μνημόνιο που το "έπαιξαν" μάγκες και πιο φιλολαϊκοί; ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ. ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΒΟΛΕΥΕ ΤΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή