Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Καθημερινά χειροτερεύει επικίνδυνα η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία


Ζήτημα ζωής και θανάτου γίνεται, κάθε μέρα που περνάει, η οργάνωση και πάλη των εργαζομένων, των υγειονομικών, των χρόνια πασχόντων, των λαϊκών οικογενειών, των συνταξιούχων,για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των υπηρεσιών Υγείας, των νοσοκομείων, του 

ΕΟΠΥΥ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται οριακή και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Οι πολιτικές ευθύνες είναι εγκληματικές, αφού, η πολιτική που ασκείται, στρώνει το έδαφος για τη δράση και τον πλουτισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτές είναι οι συνέπειες της έλλειψης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, - όπως μόνο το ΚΚΕ διεκδικεί, -συστήματος Υγείας: Χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότησηκαι υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, άλλων δημόσιων ιδρυμάτων. Συγχωνεύσεις τμημάτων με κατάργηση κλινικών και κρεβατιών. Τα αποθεματικά των νοσοκομείων κουρεύτηκαν, - καταληστεύτηκαν στην πραγματικότητα, - σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 70%! Ταυτόχρονα, η λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτόνομων» μονάδων θα ενισχύσει τη λειτουργία τους ουσιαστικά ως επιχειρηματικών μονάδων, που θα πρέπει να αναζητούν δικά τους έσοδα και ανάλογα με αυτά να προσφέρουν υπηρεσίες.
Τα αδιέξοδα στα δημόσια νοσοκομεία γιγαντώνονται και τα προβλήματα μεγαλώνουν, σε μια περίοδο που, αφ' ενός οι νέες συνθήκες ζωής και εργασίας (στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης) αυξάνουν τις απειλές για τη σωματική και ψυχική υγεία των λαϊκών οικογενειών, αφ' ετέρου το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά και δεν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος των εμπορευματοποιημένων «δημόσιων» υπηρεσιών Υγείας. Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι δέχονται νέο χτύπημα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί μοχλό διαρκών αιματηρών περικοπών σε παροχές.
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία απειλούν πλέον την ίδια τη λειτουργία τους και, ως εκ τούτου, την ασφάλεια των ασθενών και φυσικά και των εργαζομένων. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δεν έχουν στοιχειώδη υλικά (όπως σύριγγες, γάζες, απολυμαντικά, βαμβάκι, φάρμακα), με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων. Γιατροί μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν κενά. Οι νέοι οργανισμοί, που προτείνει το υπουργείο Υγείας για να τους εγκρίνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα, καταργώντας ζωτικά τμήματα, όπως χειρουργικά, παθολογικά, πνευμονολογικά, καρδιολογικά.
Αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα η οργάνωση του λαού για άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα η οργανωμένη αντίσταση στην πολιτική που εγκαταλείπει τις λαϊκές οικογένειες στα «σαγόνια» των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.
Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει– και με συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, – ότι η πολιτική και τα μέτρα που προωθούνται στην Υγεία και στο Φάρμακο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή των ασθενών, ιδιαίτερα αυτών από τα λαϊκά στρώματα. Τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα προωθήθηκαν με όχημα το «νοικοκύρεμα» και την περιστολή της «σπατάλης». Είναι όμως ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ και έχουν εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ, απ' όλες τις κυβερνήσεις, κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές, με μνημόνια ή χωρίς. Κοινός στόχος και κατεύθυνση των μέτρων αυτών είναι να δημιουργήσουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε    άμεσα:
  • Να καταργηθεί η συμμετοχή του 15% των ασφαλισμένων που απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
  • Να καταργηθεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
  • Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί κανένα δημόσιο Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα και εργαστήρια του ΙΚΑ.
  • Να προσληφθεί προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να εξοπλιστούν με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα και να καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν όλο το 24ωρο.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, για την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές, εισιτήρια, συμμετοχές για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
  • Να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν κρεβάτια, εργαστήρια, τμήματα ή και ολόκληρα νοσοκομεία.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι, επικουρικοί, κλπ. Όσο υπάρχουν επικουρικοί, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», τη μισθοδοσία να την αναλαμβάνει το κράτος και όχι από τα έσοδα του νοσοκομείου όπως ισχύει σήμερα.
  • Το κράτος να αναλάβει να πληρώσει το ίδιο τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα.
  • Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων (για καρκινοπαθείς, κλπ.) από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
  • Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ. Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
  • Να υπάρχει μηδενική συμμετοχή, δηλ. δωρεάν, σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων και για τις συνόδους νόσους, για όλα τα συμπληρώματα διατροφής (καρκινοπαθείς, κ.ά.) καθώς και για όλο το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό για χρόνιους πάσχοντες και ΑμΕΑ.
  • Κρατική χρηματοδότηση και όχι από ευρωπαϊκά προγράμματα ή από εισφορές των εργαζομένων, για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του «Βοήθεια στο Σπίτι», με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται σήμερα. Επέκταση του προγράμματος σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Ν.Ε. ΚΚΕ Φλώρινας 

1 σχόλιο: