Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Καφενείο ο Τεκτονισμός


Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
Με την έλευση του Διαφωτισμού εμφανίστηκαν ομάδες ανθρώπων με βαθύτερους φιλοσοφικούς και πρακτικούς προβληματισμούς που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές. Σιγά-σιγά οδηγήθηκαν στην οργάνωση αρχικά τοπικών συλλόγων που λόγω της όμοιας σύστασης ενώθηκαν σε παγκόσμια δίκτυα. Παραδείγματα τέτοιων 

οργανισμών με πολιτιστική και κοινωνική δράση σήμερα είναι το Rotary Club, ο Προσκοπισμός και, ο πιο σημαντικός, ο Τεκτονισμός.

Ο Τεκτονισμός ή Ελεύθεροτεκτονισμός συνδέει με πνευματικούς δεσμούς ανθρώπους από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και εξηπηρετεί την ανάγκη συζήτησης κοινών προβλημάτων εκτός των επίσημων κρατικών οργάνων. Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία όσων έχουν περίσσεια λόγου και πράξης, όπου τους δίδεται η δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη και να επιδράσουν στην πορεία των δημοσίων πραγμάτων. Οι ιδρυτές του ήταν πνευματικοί άνθρωποι που δημιούργησαν το φιλοσοφικό υπόβαθρο για τη λειτουργία του και αργότερα προσελκύθηκαν άτομα με πολιτική και οικονομική ισχύ. Η φαινομενική μυστικότητα των πεποιθήσεων και δραστηριοτήτων του Τεκτονισμού οφείλεται στο ότι η υπόλοιπη κοινωνία είτε δεν ενδιαφέρεται για αυτές είτε δεν τις κατανοεί. Αν περιγράφαμε τις επίσημες δημόσιες εκδηλώσεις με την συνάντηση μιας οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ο Τεκτονισμός είναι μια παράλληλη συνάντηση μόνο των γονέων όπου γίνεται πιο ώριμη και ελεγχόμενη συζήτηση. Σε τελική ανάλυση είναι ένα καφενείο όπου συχνάζουν θαμώνες με αυξημένη κοινωνική δύναμη και σχολιάζονται θέματα της καθημερινότητας.

Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες σύλλογοι που παραδοσιακά ονομάζονται 'στοές', αριθμούν συνολικά εκατομμύρια μέλη και αποτελούν την μεγαλύτερη συνάντηση πνευματικών και οικονομικών προσωπικοτήτων του κόσμου. Καθηγητές πανεπιστημίου και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, οι σημαντικότεροι εθνικοί και πολυεθνικοί επιχειρηματίες και σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί αποτελούν μέλη. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλοί απλοί άνθρωποι με πνευματικές ανησυχίες, που η γνώμη τους ξεπερνά το έθνος στο οποίο ανήκουν και παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρουν. Η συμμετοχή στις τεκτονικές εκδηλώσεις εξασφαλίζεται με την 'μύηση' για την οποία απαιτείται από το μέλος να αποδείξει την προσφορά του, είτε μέσω της επαγγελματικής ιδιότητας, είτε της πνευματικής ανωτερότητας. Στην Ελλάδα αυξημένη τεκτονική συμμετοχή παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις και τα Επτάνησα λόγω της Ενετικής παράδοσης.

Εξ ορισμού κάθε γνώμη ή δράση που ξεπερνά τα όρια της τρέχουσας "κοινής λογικής" αποτελεί ανώτερο αντικείμενο που έχει σημαντική επίδραση στην πορεία της κοινωνίας αλλά για διάφορους λόγους πρέπει να κρατάται μακρυά από την κοινή γνώμη. Με την συλλογική πνευματική ανάταση η διάκριση αυτή εξαλείφεται αφού όλοι θα κατέχουν την αλήθεια και θα συμμετέχουν πλήρως στα κοινά. Με την υιοθέτηση κλασικών πολιτικών και κοινωνικών ιδεών θα υπάρξει επιτέλους Δημοκρατία και όχι ολιγοκρατία, Ισονομία και όχι αδικία και Ανθρωπισμός και όχι εκμετάλλευση.

3 σχόλια:

  1. ΤΕΚΤΟΝΟΑΛΑΛΟΥΜ ΑΝΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΩΝ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΟΤΕΝΕΚΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ.ΙΔΙΑ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΡΥΠΤΟΣΑΤΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΟΝ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ.
    ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ Η ΔΗΘΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ Η ΔΗΘΕΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥΣ...
    ΗΤΑΝ Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΚΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ, ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΣΟΥΝ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΜΥΣΤΗΡΙΟΙ. ΔΗΘΕΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ.
    ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ,ΣΚΟΥΡΙΑ, ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΝΤΕΜΟΝΤΕ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ...ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΑ.
    Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΟΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ, ΟΣΟΥΣ
    ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΚΙ ΑΝ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.
    ΚΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΓΧΑΖΕΙ!!!(ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίναι αλήθεια ότι έχει χαθεί η αίγλη του κάτι καινούργιου αφού όλα τα σενάρια και τα πρόσωπα βγήκαν στη φόρα, κι αφού η παγκοσμιοποίηση απέτυχε και η στημένη φτώχεια για το μισό κόσμο θα έχει αποτέλεσμα.
    Τζάμπα καίνε τις δυτικές οικονομίες οι δυτικές σκοπιμότητες.
    Δε θεωρείται πια κάτι σπουδαίο η συμμετοχή σε γνωστές πια καταστάσεις και πρόσωπα παγκοσμίως.
    Ούτε γουστάρει κανείς να προσκυνάει στις ουρές.
    Σχεδόν όλοι θέλουν άμεσο βασιλιά δικό τους και κανείς δε θέλει πια βασιλιά με ουρές προσκυνήματος τεράστιες.
    Οι λαοί ψάχνουν αντικινήσεις και αντισυσπειρώσεις.
    Βαρέθηκαν να το παίζουν κάποιοι ως πιο έξυπνοι ελιτίστες από άλλους, κι ενώ όλοι βλέπουν πια την κορυφή του βουνού κάποιοι να τους θέλουν στους πρόποδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή