Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση 13 Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο Johannes Hahn


Η ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και τα κριτήρια χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020 ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την  Περιφερειακή 

Πολιτική, κ.Johannes Hahn, παρουσία του Γενικού  Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κα ι ΕΣΠΑ κ. Γεώργιου  Γιαννούση και του Γενικού  Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη.
Οι Περιφερειάρχες Αττικής κ. Ι. Σγουρός, Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Περγαντάς, Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρας, Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακής, Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Α. Γιαννακίδης, Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, Βορείου Αιγαίου κ. Α. Γιακαλής, Ιονίων Νήσων κ. Σ. Σπύρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ε. Φωτόπουλος  στις τοποθετήσεις τους αφού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την  άριστη συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο και το επιτελείο του, υποστήριξαν ότι σ΄αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα είναι απαραίτητη η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Επεσήμαναν ότι οι Περιφέρειες έχουν έτοιμα προς υλοποίηση ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία συμφωνήθηκαν με τους τοπικούς φορείς και έχουν λάβει υπόψη  τους τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε Περιφέρειας.
Ζήτησαν για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 να ληφθούν υπόψη τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2010-2012 και όχι της περιόδου 2007-2009, διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να μην βοηθηθεί επαρκώς και συνεπώς να διευρυνθεί το χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Οι Περιφερειάρχες παρέδωσαν στον ευρωπαίο Επίτροπο επιστολές ενημέρωσης τόσο για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των έργων που διαχειρίζονται, όσο και για τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος, κ. JHahn αναγνώρισε τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα και προσδιόρισε την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση ως έννοιες που θα καθορίσουν το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020. Δήλωσε ότι οι Περιφέρειες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των περιοχών τους και να επισπευστεί η απορρόφ ηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αποτελούν αυτήν την περίοδο της κρίσης την κύρια πηγή ρευστότητας στην Ελλάδα.
Τέλος, υπογράμμισε το ρόλο της Πολιτικής Συνοχής ως κύριο μέσο δημοσίων επενδύσεων και επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός προσκάλεσε τον κ. Hahn για μια νέα συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. Ο κύριος Hahn απεδέχθη την πρόσκληση λέγοντας ότι θα επιδιώξει να επισκεφθεί και τις 13 Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου