Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο ανταγωνιστής

Γράφει η Φοίβη
Ο κόσμος μας είναι ένας κόσμος απρόσωπος και σαν συνέπεια τρομερά ψυχρός, απάνθρωπος και αφόρητος. Ζούμε όλοι ανάμεσα σε ανταγωνιστές, ανάμεσα σε εχθρούς και ο καθένας από εμάς με τη σειρά του γίνεται

 ανταγωνιστής και εχθρός για τους άλλους.
Αφού δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον άλλο και αφού τον αισθανόμαστε σαν απειλή και σαν εχθρό, προσπαθούμε διαρκώς να προστατευτούμε απ’αυτόν με νομικές διασφαλίσεις και με την απόκτηση δύναμης και πλούτου. Αλλά τίποτε απ’όλα αυτά δεν μας εξασφαλίζει πραγματικά. Αντίθετα, μέσα σε όλα αυτά αισθανόμαστε μια τραγική και βασανιστική ανασφάλεια, εγκατάλειψη και μοναξιά.
Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής.
Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητάς μας,
τόσο πιο ανελέητη η επίθεση του Ανταγωνιστή.
Ο Ανταγωνιστής, μας ζυγίζει, μας αποκαλύπτει, μας πραγματοποιεί...
Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός ελευθερίας μας,
τόσο πιο ανεπαίσθητη η δράση του.
Ο μοναδικός εχθρός είναι μέσα σου. Έξω δεν υπάρχει κανένας εχθρός για να τον πολεμήσεις η για να τον συγχωρέσεις και κανένα κακό που θα μπορούσε να σε βλάψει...Ο Ανταγωνιστής είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος...ένα εργαλείο για να βελτιωθείς, να τελειοποιηθείς, να ολοκληρωθείς...το μοναδικό κλειδί προσέγγισης των ανώτερων πεδίων του Είναι
Μη φοβάσαι τον Ανταγωνιστή!
Η τελειότητά σου θα αναπτυχθεί με την απανθρωπιά του.
Η ευφυϊα σου θα αναπτυχθεί με τη δύναμή του.
Η δύναμή σου με την ευφυϊα του.
Είναι γεγονός ότι μόνο μέσα σε μια κοινότητα ανθρώπων που ξέρουμε ότι μας αγαπούν μπορούμε να αισθανθούμε ασφάλεια. Η ψυχή λαχταράει την επαφή, την ποικιλία, την οικειότητα και την ιδιαιτερότητα. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά με απόγνωση την ανθρώπινη κοινότητα και δοκιμάζει διαρκώς καινούργιες απογοητεύσεις.
Μόνο όποιος θα έχει ξεριζώσει από τον εαυτό του την αντιπαλότητα και τη διχόνοια δεν θα χρειάζεται τον Ανταγωνιστή. Εάν κάποιος βλέπει και σκέφτεται ακόμα μέσα από τα αντίθετα, τότε η θεραπεία θα παρουσιαστεί με τη θηριώδη μάσκα του Ανταγωνιστή. Αλλά το ακατόρθωτο ανοίγει πάντα τις πόρτες στο επόμενο κατόρθωμα. Οι δάσκαλοι που μισήσαμε περισσότερο είναι εκείνοι που μας πρόσφεραν τα περισσότερα πράγματα.
Αυτό που φαινομενικά σου αντιτίθεται και εναντιώνεται είναι μονάχα ένας αισθητήρας, ένα φωτεινό βέλος που δείχνει την πραγματική αιτία κάθε συμφοράς σου και όλων των προβλημάτων σου. Ο Ανταγωνιστής είσαι εσύ! Εάν μπορούσες να πλησιάσεις αυτή την επίγνωση, το «παιχνίδι» θα αποκαλύπτονταν και θα εξαφανίζονταν` ο Ανταγωνιστής θα έχανε την αξιοπιστία του, τη φαινομενική κακία του, τη δύναμή του.
Ο Ανταγωνιστής στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι που δείχνει όλα αυτά που θα έπρεπε να αλλάξεις στον εαυτό σου, όλα αυτά που δεν μπορείς να δεις, να νοιώσεις μέσα σου, να αγγίξεις...
Αναποδογύρισε την οπτική σου! Επίβαλε στον εαυτό σου την ελευθερία! Μεταφέρσου στον άνθρωπο που ονειρεύεται, που δημιουργεί, που αγαπάει! Τον Ανταγωνιστή τον συναντάει μόνο όποιος αποφάσισε να νικήσει τον εαυτό του. Στην πτώση δεν υπάρχει ανταγωνισμός, είναι ελεύθερη και ανώδυνη. Δεν υπάρχει δρόμος προς την ολοκλήρωση παρά μόνο δια μέσου της ανακάλυψης της ανθρώπινης συντροφικότητας και της κοινότητας. Το ένα τρέφει το άλλο.
   

4 σχόλια:

  1. Γιατί μιλάς αφηρημένα? Δεν ζεις μέσα στην κοινωνία? Δεν βλέπεις τους πραγματικούς εχθρούς μας? Δεν είσαι σε πτώση σαν εμάς μέσα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο? Με τι ζεσταίνεις την ελευθερία που επέβαλες στον εαυτό σου? Δεν είσαι άνεργη? Ποιά ανθρώπινη συντροφικότητα έχεις ανακαλύψει και για ποιούς? Μήπως για τους πραγματικά δυστυχισμένους που καθημερινά γίνονται περισσότεροι γύρο σου? Ζήσε στον κόσμο σου και μη μας προκαλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιός προκαλεί ποιον τελικά? εσύ που δεν κατάλαβες ούτε μιά λέξη από το κείμενο της φοίβης που είναι γεμάτο προβληματισμό και αναζήτηση.¨Ελεος με τις εύκολες κουβέντες και τους θυμούς άνευ λόγου και αιτίας

      Διαγραφή
  2. Παρακαλώ τους άρρενες αναγνώστες να μην ενίστανται στην ελαφρότητα, την αφέλεια, τον ρομαντισμό, την αιθεροβασία και την αοριστία μιας γυναίκας. Αυτά είναι εγγενή χαρακτηριστικά της γυναικείας διάνοιας και βιώνονται ακόμα και μέσα σε πολύ δυσάρεστες συνθήκες. Συγκεκριμένα η κρίση προκλήθηκε από άντρες και αφορά αυτούς και μόνο αυτούς. Αφήστε τις γυναίκες να μας σαγηνεύουν με την αισιοδοξία που είναι μία από τις σημαντικές συνιστώσεις της ομορφιάς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά τίθεται η ιδεολογία του ανταγωνισμού στο κείμενο αλλά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις "ανταγωνιστικές" που προκαλούν προβληματισμό. Ο προβληματισμός και ο διάλογος είναι έννοιες που ανήκουν στη ανδρική σφαίρα σκέψεις αλλά από ότι φαίνεται είναι δύσκολο να κατανοηθούν από το γυναικείο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή