Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η ημερίδα που οργάνωσε στην Κοζάνη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.»

Οι εργασίες της που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης (13/6/13), προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου και των φορέων που τον εκπροσωπεί γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Αμφιθέατρου στη ΖΕΠ όπου διεξάγονταν με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μόσχου Κορασίδη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Βασίλειου Έξαρχου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, αλλά και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Αντιπεριφερειαρχών, Δήμαρχων, Αντιδημάρχων) της Δυτικής Μακεδονίας.     
Στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας όσο ήταν μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία και το διάλογο που αναπτύχθηκε να τεθούν οι βάσεις για τον επανασχεδιασμό της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και να δοθεί το έναυσμα στον αγροτικό κόσμο προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία νέας αγροτικής ηγεσίας με τη συγκρότηση Περιφερειακών Αγροτικών Συμβουλίων. 
«Πρέπει να πάρετε την υπόθεση και το μέλλον σας στα χέρια σας. Να καθορίζετε εσείς τις εξελίξεις στους τομείς που σας αφορούν» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης απευθυνόμενος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που είχαν γεμίσει την αίθουσα. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και της κτηνοτροφίας μεταξύ των οποίων και η δημιουργία αντίστοιχων κτηνοτροφικών και καλλιεργητικών  ζωνών.
«Η γεμάτη αίθουσα είναι απόδειξη του ενδιαφέροντος που επιδεικνύετε σε αυτό που ξεκινήσαμε από αγάπη, μεράκι αλλά και συνείδηση για τις ανάγκες της χώρας και την παραγωγική στροφή της στον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: «Δεν είναι επετειακές ημερίδες αυτές,  είναι ημερίδες παραγωγής έργου, δρομολόγησης νέων εξελίξεων στο αγροτικό κίνημα της χώρας. Στο μοντέλο που είχε αναπτυχθεί στη χώρα μέχρι σήμερα έλειπε ο εθνικός σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή. Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είχε υποτιμηθεί, είχε απαξιωθεί.» Κλείνοντας ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πολιτικό περίγραμμα του σχεδιασμού της ανασυγκρότησης της παραγωγής και της αγροτικής μεταρρύθμισης.
Στα διαρθρωτικά θέματα και τις δράσεις του Υπουργείου αναφέρθηκε επιγραμματικά στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Μόσχος Κορασίδης κάνοντας ειδική αναφορά στη σύνδεση του πρωτογενή τομέα και των ντόπιων ποιοτικών προϊόντων με τον τουρισμό. «Είναι σημαντικό, είπε, ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας και δοκιμάζουν τα ντόπια προϊόντα της κάθε περιοχής. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφούμε, να παράγουμε ντόπια ποιοτικά προϊόντα και η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας έχει πολλά που πρέπει να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλειος Έξαρχος στάθηκε στον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος. «Σύγχρονη γεωργία σημαίνει σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την διαπίστωση όλων «πως η χώρα θα βγει από την κρίση με στροφή στην παραγωγή και στροφή στην παραγωγή σημαίνει ότι ο αγροτικός τομέας, η κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή έρχεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας».
Στο  χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα. «Το ζήτημα της αγροτικής οικονομίας είναι σύμφυτο με τον τόπο μας και ως Περιφέρεια δίνουμε πολύ μεγάλη βάση» υπογράμμισε και κατέληξε: « Θέλω να τονίσω πως εκτός από το αυτονόητο, την ασφάλεια του διατροφικού εφοδιασμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εντάξει στις δράσεις και το σχεδιασμό της το στρατηγικό σχέδιο και το ενεργοποιεί μέσα από το επιχειρησιακό της σχέδιο».
Αναδρομή στο «σημαντικό» όπως τον χαρακτήρισε, «ρόλο της αγροτικής οικονομίας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας» έκανε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου. «Η Δυτική Μακεδονία όπως φαίνεται και από την ιστορία των τελευταίων χρόνων στηρίχθηκε στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα για να μπορέσει να ορθοποδήσει και να φτάσει στην ανάπτυξη. Σήμερα στην εποχή που διανύουμε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Ο αγροτικός τομέας είναι μια διέξοδος εφόσον η πολιτεία ( υπουργείο, δήμοι περιφέρειες, οργανώσεις παραγωγών) λάβει όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα προκειμένου να οδηγήσει όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα προς τη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε η κα Βρυζίδου.
Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν έως αργά το μεσημέρι με τους εισηγητές που ανέπτυξαν θέματα που άπτονται στις παθογένειες της αγροτικής πολιτικής, στις πολιτικές ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και την οργάνωση της φυτικής παραγωγής με τη δημιουργία αντίστοιχων ζωνών, στην επιστημονική παρακολούθηση της παραγωγής, στην πολιτική γης, στις υποδομές, στην καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής και την ενίσχυση των ντόπιων προϊόντων.
Αναλυτικά οι εργασίες της ημερίδας με τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις φιλοξενούνται στο διαδικτυακό τόπο http://www.neoagrotikokinima.gr/ που σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» ενημέρωσης και ανάπτυξης διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου