Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Χρονογράφημα: Φλωρινιωτών Ίασις

Γράφει ο Λάζος βουνίσιος
Το απομεσήμερο της 30ης Αυγούστου 2013 ολοκληρώθηκαν στην Φλώρινα οι εργασίες της νοσηλευτικής ημερίδας που έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης» . Η ημερίδα που πραγματοποίησαν και προετοίμαζαν επι μήνες οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του αρκτικού νοσοκομείου μας θα μου επιτρέψετε να πώ ότι είχε απόλυτη επιτυχία για τα δεδομένα της περιοχής μας.
Υπο τον τίτλο «Ακριτών Ίασις»
παρουσιάστηκαν επιστημονικές εργασίες νοσηλευτριών και νοσηλευτών που είχαν την καλοσύνη να έρθουν στην ακριτική μας Φλώρινα από τα νοσοκομεία Γιαννιτσών , Βέροιας, Ναούσσης, Εδέσσης,Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, κέντρου Υγείας Αμυνταίου και άλλων πόλεων της πατρίδας μας .Ενδιαφέρουσες ήσαν και οι αναρτημένες επιστημονικές εργασίες νοσηλευτριών σε “posters” όπως μία εργασία με θέμα «αμβλώσεις ηθική και νομική προσέγγιση». Αμβλώσεις, μία μάστιγα της εποχής μας που οδηγεί στον θάνατο αγέννητες ψυχές ( 250 με 400.000 αμβλώσεις ανα έτος στην χώρα μας ) και μάλιστα με την συγκατάθεση της επίτοκου και του συντρόφου της .Ένα πολύ σοβαρότατο θέμα που πρέπει να μας αφυπνίσει όλους εμάς που προστατεύουμε, σεβόμαστε και αγαπάμε πραγματικά  την ζωή, την υγεία και όλα τα επίγεια αγαθά που μας χάρισε ο Θεός  .Τόσο η ποιότητα όσο και ποσότητα των εργασιών άγγιξε υψηλού επιπέδου επιστημονικές ημερίδες παρά τον περιορισμό του χρόνου των παρουσιάσεων.
 Υπο την «σκιά» του νεοαποκαλυφθέντως ανδριάντα του Αριστοτέλη ( έργο αειμνήστου Δογούλη Νικόλα -  εικαστικού Φλωρινιώτη) οι σύνεδροι είχαν επίσης μία σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τέχνης του εικαστικού κ. Καλαμάρα, μαυρόασπρες καλλιτεχνικές δημιουργίες της φωτογραφικής ομάδας «Ροές» ακόμη και ζωγραφικών έργων που φιλοτέχνησαν νοσηλεύτριες του νοσοκομείου μας.

Η αίθουσα γρήγορα γέμισε από σύνεδρους της ημερίδος ακόμη και στο ισόγειο διάδρομο υποδοχής όπου γίνονταν οι εγγραφές και υπήρχε ειδικός χώρος στο διάλλειμα για συζήτηση, για καφέ, αναψυκτικό, αρτύματα μέχρι και για το  αναμνηστικό δώρο με το πέρας της ημερίδος που περιείχε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας  .
 Επειδή έχω συμμετάσχει σε αρκετές παρόμοιες εκδηλώσεις ομολογώ η ημερίδα αυτή ήταν μία από τις καλύτερες που είχα συμμετάσχει .. Με το πέρας της ημερίδας δώσαμε ραντεβού με Υγεία και του χρόνου οι ίδιοι ίσως και περισσότεροι με καλύτερες νέες δόμες σε αυτό το αγκωνάρι της Ελλάδας που λέγεται Φλώρινα για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας σε όλους αυτούς που πραγματικά  έχουν ανάγκη ίασης,  στους πάσχοντες ακρίτες των συνόρων μας .
Η καρδιά του νοσηλευτικού κόσμου το πρωινό εκείνο ,μεταξύ τέλος καλοκαιριού και αρχών του φθινοπώρου,  χτυπούσε έστω για λίγες ώρες σε μια παρόχθια γωνιά στον Αριστοτέλη του Βαροσίου της Φλώρινας
Να σημειώσω ότι κουραστικοί και βαρετοί χαιρετισμοί των λεγόμενων  επισήμων ( ευτυχώς ) δεν ροκάνισαν το χρονοδιάγραμμα της ημερίδας μία και σύμφωνα με τηλεγραφικά μηνύματα τους που εκφώνησε ο συντονιστής νοσηλευτής της ημερίδας κ. Νεκτάριος… «ευρίσκοντω εις απειλημένες υποχρεώσεις»- σχετικά με το κλείσιμο στρατιωτικού στρατοπέδου εις την πόλη του Αμυνταίου .Ευχής έργον είναι να μην χρειαστεί και για άλλες υποδομές στην παραμεθόριο περιοχή μας.


ΥΓ. Για λόγους ιστορικής ακριβείας θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση δια της παρούσης. Δεν ήταν η 1η αλλα η 3η Νοσηλευτική ημερίδα που διοργανώθηκε απο νοσηλεύτριες και νοσηλευτές του νοσοκομείου μας . Οι πρώτες δύο έγιναν το χρονικό διάστημα 2003 με 2007. Στην πρώτη εκ των οποίων ήμουν ομιλητής. Σαν να ήταν …......εχθές!!!.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου