Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Χρυσή Αυγή, μια Χρυσή Ευκαιρία

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τον καταιγισμό των εξελίξεων σε σχέση με  το θέμα της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση φαίνεται να παρεμβαίνει στο εσωτερικό τόσο της Αστυνομίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων ελέγχοντας τις σχέσεις τους με τους νεοναζί, ενώ επιστρατεύει ακόμα και το ΣΔΟΕ για να ελέγξει τα οικονομικά της οργάνωσης (αυτό, βέβαια, από μόνο του προκαλεί μια θυμηδία καθώς προέρχεται από κυβέρνηση των κομμάτων του Βαρθολομαίου και του Τσουκάτου – μεταξύ άλλων). Από την
άλλη, φαίνεται, πως και η Δικαιοσύνη άρχισε να δραστηριοποιείται και να βλέπει κάπως πιο σοβαρά τις εγκληματικές ενέργειες των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αφού – όντας ανεξάρτητη – πήρε τις ανάλογες οδηγίες από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Παρότι το ερώτημα «γιατί τόσο καιρό πολλοί δημόσιοι λειτουργοί όλων των παραπάνω φορέων έκαναν τα ‘στραβά (ή τα ωραία) μάτια’ στη δολοφονική δράση των νεοναζί;» παραμένει, για πρώτη φορά, φαίνεται να υπάρχει κάποια πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο. Φυσικά, μια τέτοια πολιτική βούληση δεν προέκυψε από κάποιου είδους ‘επιφοίτηση στο δρόμο προς τη Δαμασκό’ του Αντώνη Σαμαρά. Είναι αποτέλεσμα μιας τακτικής επιλογής μπροστά στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία.
Συγκεκριμένα, μετά το φιάσκο του κλεισίματος της ΕΡΤ στα μέσα Ιουνίου, το επιτελείο του Πρωθυπουργού είδε το ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, ενώ αυτή η τάση εμφανίστηκε σε αρκετές μετρήσεις μέχρι σήμερα. Ο κίνδυνος ήταν η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να γίνει μη αναστρέψιμη ενόψει των Ευρωεκλογών του επόμενου Μαΐου, μια ήττα στις οποίες θα απονομιμοποιούσε πολιτικά την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στις 7 Σεπτεμβρίου (Γ. Καμπουράκης, κεντρικό άρθρο), ορισμένοι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού του πρότειναν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο, έτσι ώστε να μην έχει παγιωθεί η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη τη στιγμή η πρόταση απορρίφθηκε σε σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου προκρίθηκε οι πρόωρες εκλογές να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές ή το αργότερο το φθινόπωρο του 2014. Ωστόσο, προέκυψε ένα γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει κάθε πολιτικό σχεδιασμό. Μια πολιτική δολοφονία. Η δολοφονία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον αδικοχαμένο Παύλο Φύσσα και την οικογένειά του. Μια πολιτική δολοφονία είναι ένα γεγονός που μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό.
Αυτό το ξέρουν στο Μαξίμου και έτσι φαίνεται πως αποφάσισαν να επιδείξουν την πολιτική βούληση που έλειπε και την πυγμή που χρειαζόταν εναντίον της Χρυσής Αυγής. Εντούτοις, ο βασικός στόχος είναι να εμφανίσουν την πιο δεξιά κυβέρνηση των τελευταίων 30 ετών, ως το φορέα της κάθαρσης της κοινωνίας και του κράτους από την ακροδεξιά συμμορία. Οξύμωρο; Προφανώς. Πετυχημένο; Αυτό θα το δείξει το αποτέλεσμα των εκλογών που θα προκηρυχτούν σύντομα, εφόσον οι δημοσκοπήσεις δώσουν στη Νέα Δημοκρατία τους πόντους που χάνει η Χρυσή Αυγή. Άλλωστε, δεν υπάρχει ιδανικότερο σενάριο για το Σαμαρά, ενώ έχει την ΕΡΤ κλειστή και παντοδυναμία στα τηλεοπτικά μέσα, το κεντρικό θέμα των εκλογών να είναι όχι η οικονομία, αλλά η Χρυσή Αυγή. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, όμοια της οποίας δύσκολα θα ξανασυναντήσει. Στο πλαίσιο αυτό οι «απειλές» ομαδικών παραιτήσεων βουλευτών από πλευράς Χρυσής Αυγής, όχι μόνο δεν τρομάζουν το Μαξίμου αλλά μάλλον το ευχαριστούν, καθώς έτσι δε θα χρεωθεί την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών (παρά τις διαψεύσεις Κεδίκογλου), αλλά θα τις παρουσιάσει ως δημοκρατική διέξοδο στον εκβιασμό των νεοναζί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως γνωρίζει τις σκέψεις της κυβέρνησης και ετοιμάζεται να τις αντιμετωπίσει σηκώνοντας το γάντι της πολιτικής αναμέτρησης (Ν. Παπαδημητρίου, 25/9/13, «η Αυγή»). Ωστόσο, αν προκύψουν τέτοιες εξελίξεις βασικός τους ρυθμιστής θα είναι ο λαϊκός παράγοντας, αφού φαίνεται πως δύσκολα άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επιχειρηματίες θα αξιολογήσουν ως σημαντικότερες τις καθυστερημένες κινήσεις της κυβέρνησης στο (σημαίνων) θέμα της Χρυσής Αυγής, από το καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν λόγω των πολιτικών των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Βέβαια, αυτό απομένει να φανεί στην πράξη και σύντομα, ενδέχεται να γνωρίζουμε.  

Χρήστος Γραμπόβας

16 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι μετά το αρχικό σοκ της δολοφονίας-εκείνη την ημέρα τα ποσοστά της παρουσίαζαν μεγάλη πτώση- η λυσσαλέα επίθεση από όλο το πολιτικό σύστημα που ακολούθησε αλλά και το σφυροκόπημα από τα συστημικά ΜΜΕ έκαναν τους ψηφοφόρους να αλλάξουν στάση με αποτέλεσμα τα ποσοστά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ τις επόμενες ημέρες μέχρι σήμερα να παρουσιάζουν και πάλι ανοδικές τάσεις…Αξίζει να σας πούμε ότι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση την παραμονή της δολοφονίας του Φύσσα, Νέα Δημοκρατία και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στην Αττική έδιναν μάχη στήθος με στήθος για το ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα…».
    (ΥΓ) 1: Ποια είναι η μεγαλύτερη τιμωρία των διαφόρων Πρετεντέρηδων, Χατζηνικολέτων, Κουβαράδων και δημοσιογραφικών… κουμπαράδων; Να τους βάλουμε να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά τη δημοσκόπηση και να βλέπουμε τα μούτρα που θα κάνουν!
    (ΥΓ) 2: Αν βγει αλώβητη η Χρυσή Αυγή και μετά απ’ αυτόν τον προπαγανδιστικό ορυμαγδό, προβλέπονται ομαδικές… αυτοκτονίες παπαγαλακίων του συστήματος. Ας πάρουν, λοιπόν, σειρά τα κοπέλια των Μπομπολαίων, Βαρδινογιανναίων, Αλαφούζων και λοιπών εθνικών μας… ευεργετών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο τοτε που τολμησατε να τα βαλετε με τον λαο του Π.Α.Ο.Κ. σας πηρε η κατω βολτα..Πουθεναδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το πρωί που παρακολουθώ τις εξελίξεις μού 'ρχεται να τραγουδάω όλη μέρα! Να στρώσω τα καλά, να βάλω λουλούδια στα βάζα και να φωνάζω "δε θα περά- δε θα περάσει ο φασισμός!". Ωστόσο, αυτό που δεν κατανοώ εγώ είναι γιατί η δολοφονία του Φύσσα ήταν πολιτική και τόσες άλλες εγκληματικές πράξεις της συμμορίας προηγουμένως δεν ήταν. Γιατί ξαφνικά πήρε ο κ#λος ολονών φωτιά και οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες σε λίγες μόνον ημέρες. Μήπως το αίμα του Παύλου (καθόλου αδικοχαμένο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι) είχε άλλο χρώμα από τόσων και τόσων αλλοδαπών που δοκίμασαν το μαχαίρι των βασανιστών και φονιάδων νεοναζιστών στο παρελθόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eίναι φώς φανάρι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δέν έχει στο δεξιό πλευρό της κανέναν αξιόλογο αντίπαλο μετά την εξαρθρωση της χρυσής αυγής ... Εάν ο επόμενος στόχος της δέν είναι ο Συριζα για λόγους τους οποίους επιδιώκει κρυφά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το επόμενο πολιτικό κόμμα που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εκλογές Το μνημονιακό δίδυμο πασοκ νδ δίνουν τα ρέστα τους έχουν απογυμνωθεί απο παντού τουλάχιστον στην κοινή γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε αριστερούδια, πήρατε χαμπάρι ότι αν πάτε να το παίξετε αντιστασιακά αντιμνημονιακοί τί σας περιμένει και εσάς;
    Θα είναι αδέκαστοι αυτοί οι αντιφασίστες μνημονιακοί και θα σας καθαρίσουν και σας σαν αναρχικούς και ότι άλλο φανταστείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνεις ρέστα σε ένα οξύμωρο αντιαριστερό παραλήρημα.
      Από τη μια οι αδέκαστοι αντιφασίστες και από την άλλη η φασιστική νοοτροπία με τακτική χούντας σε όλο της το μεγαλείο.
      Ξέρεις υπάρχει και το βικιλεξικό

      Διαγραφή
    2. η νεοφασιστική αντίληψη εάν το έχετε καταλάβεις επωάζεται ηδη απο μεγάλα στελέχη στην ΝΔ και υποχρεωτικά αβαντάρεται απο το πασόκ.Πολύ φοβούμαι ότι ο επόμενος στόχος τους -αφού εξρθρώσαν την χρυσή αυγή- είναι ο σύριζα .Το κκε , το γνωρίζετε ότι είναι ο κρυφός συνεργάτης της μνημονιακής κυβέρνησης με σύνδεσμο τον Λαζαρίδη και τον ίδιο τον Στουρνάρα. Εάν δέν διαλύσουν τον σύριζα για ψηφοθηρικά συμφέροντα του κκε και του πασόκ η νεοφασιστική αντίληψη διαχείριση της κυβέρνησης τότε ο σύριζα θα συσπειρώσει ποσοστά αδιανόητα. Αυτό άς το γνωρίζει καλά ο χώρος του σύριζα γιατί θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με την χρυσή αυγή. Το "πολυτεχνείο" δέν είναι μακριά...Τότε ίσως θα με θυμηθήτε

      Διαγραφή
  6. O πολιτικός θάνατος της Χρυσής Αυγής θα γίνει η ιστορική της δικαίωση αφού όλη η χώρα θα ξαναγινει ξέφραγο αμπέλι λαθρομεταναστών και θυλάκων έσω φιλοτουρκισμού φιλοαλβανισμού φιλοσκοπιανισμού κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με όλα αυτό το πόλεμο που μας κάνουν τα λαμόγια το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ανεβάζουν ακόμα πιο πολύ τα ποσοστά και να μας συσπειρώνουν. Στις επόμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή θα πάρει πάνω από 20%. Αυτός ο πόλεμος που γίνεται είναι διαφήμιση για την Χρυσή Αυγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τους πλήρως ανίδεους: η χιτλερική σβάστικα είναι αριστερόστροφη και σημαίνει τον γερμανικό εθνικοΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

    Η πανάρχαια ελληνική ιστορική σβάστικα είναι δεξιόστροφη και σήμαινε την μόνο δεξιόστροφη εύνοια των θεών..
    Είναι γνωστό ότι και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι υπήρξαν κομμουνιστές στα νιάτα τους και μετά έγιναν σολιαλεθνικιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τελικά τι είσαι και τι προσπαθείς υποκριτικά να πεις, φοβάσαι ότι η αριστερά θα στρίψει το σοσιαλιστικό της προσανατολισμό, και προτιμάς την δεξιά σβάστικα της... Χ.Α

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά, υπάρχουν κόκκαλα ελλήνων ιερά,
      Οταν δεν τους βάζαν ΟΙ ΙΔΙΟΙ που δημιούργησαν ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να σφαχτούν μεταξύ τους!

      Διαγραφή
  9. Εχετε αντιληφθεί όλοι εσείς που σχολιάζετε ότι έχετε μπεί στο τρυπάκι να αντιπαρατίθεστε χωρίς να βλέπετε το δάσος. Βρε ανεκδιήγητοι το σύστημα θέλει αυτή τη στιγμή να πάρει το κεφάλι της Χ.Α. γιατί θέλει να καρπωθεί τα ποσοστά της και να δείξει τώρα, (γιατί τώρα το κατάλαβε?) το πραγματικό πρόσωπο της που πάντα ήταν κατακάθια, απολίτικα φασιστοειδή και ρεμάλια, άλλωστε κοιτάξτε και την φρασεολογία τους να καταλάβετε. Πλην όμως αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω στο άρθρο του συμπαθέστατου αρθρογράφου είναι το γιατί αποφεύγει να σχολιάσει και το θετικό του πράγματος, αναξάρτητα απο τους πραγματικους στόχους που μπορεί να είναι αυτοί που αναφέρει. Δηλ. το ότι είναι χρυσή ευκαιρία και το ξήλωμα αυτής της παρακρατικής φασιστικής οργάνωσης, -(αν και πολύ αμφιβάλλω με την ταχύτητα και την μη τεκμηριωμένη δίωξη που ασκήθηκε από την ευσυγκίνητη αίφνης δικαιοσύνη)- και η θεμελίωση αρχών δημοκρατικής αντιπαράθεσης μεταξύ των λοιπών κομμάτων.
    Ας δούμε λοιπόν όλοι το δάσος που μέχρι τώρα μας κρύβει το δέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΛΕΛΕ ΜΑΙΚΟ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ, το επόμενο όνομα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
    Προτείνουμε ΟΛΟΝ ΣΟΛΩΝ, προς το παρόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και μόνο που ξεκίνησε το θέμα της Χρυσής Αυγής ο Σαμαράς πολιτικά έχει αυτοκτονήσει.
    Οπως τότε όλοι οι Παπαδοπουλικοί και οι Βασιλικοί από πίκα και μόνο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ διότι ο Καραμαλής τους μεν έβαλε φυλακή τους δε έκανε δημοψήφισμα αντιβασιλικό,έτσι και τώρα οι δεξιοί που ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και μόνο ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ψηφίζουν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τώρα που χτυπάει ο Σαμαράς Χρυσή Αυγή θα ψηφίσουν ΟΤΙ πονάει περισσότερο το Σαμαρά, ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ.
    Από την αλλη αν σταματήσει να βαράει τη Χρυσή Αυγή ο Σαμαράς θα την απογειώσει εκλογικά και θα πατώσει αυτός.
    ακόμα χειρότερα θα είναι αν δεν προλάβει να κλείσει το θέμα με τη Χρυσή Αυγή και έρθουν(που θα έρθουν) άλλα μέτρα.
    Οπότε ο Σαμαράς θα χάσει έτσι κι αλλιώς και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ, να κρατήσει ότι μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή