Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μια Ελλάδα με χρώματα

Una Grecia colorata (Μια Ελλάδα με χρώματα) με αυτή την φράση αποχαιρέτησαν την Ελλάδα οι Ιταλοί συμμετέχοντες του προγράμματος ανταλλαγής, στο πλαίσιο της Δράσης 1 - Ανταλλαγές Νέων - του Ιδρύματος Νεολαίας & Διαβίου Μάθησης και της Ε.Ε., που υλοποίησε με απόλυτη
επιτυχία ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου 2013.
Συνολικά 35 νέοι από 6 Ευρωπαϊκές χώρες γνώρισαν και γνωρίστηκαν με τον ανθρώπινο και φυσικό πλούτο της Ελλάδας και της Φλώρινας και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την δύναμη της νεολαίας να δημιουργήσει μέσα από την κοινή δράση των Ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να καταπολεμήσει την υπανάπτυξη και περιθωριοποίηση των Περιφερειών τους και να απαντήσει με καινοτόμες ιδέες στο αρνητικό και τραγικό φαινόμενο της νεανικής ανεργίας.
Στις επτά ημέρες δραστηριοτήτων άνοιξαν τον διάλογο και δημιούργησαν ομάδες εργασίας που τα αποτελέσματά της αποτυπώθηκαν με πρωτόγνωρο τρόπο μέσα από την μουσική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης της Φλώρινας. Κατάφεραν να χαρίσουν χαμόγελα και να γνωρίσουν από κοντά τις δυσκολίες της τρίτης ηλικίας επισκεπτόμενοι το Γηροκομείο της Φλώρινας.
Ανακάλυψαν την φύση και τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και του αγροτουρισμού στην Πρέσπα και στο Αμύνταιο επισκεπτόμενοι την επιχείρηση επεξεργασίας πιπεριάς του κ. Ναουμίδη και το οινοποιείο του κ. Μπουτάρη αλλά και την αξία της διατήρησης των χαρακτηριστικών της φύσης μέσα από την διαδραστική ενημέρωση τους από τους αξιόλογους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πρέσπας. Γνώρισαν τα τοπικά μας προϊόντα και αντάλλαξαν ιδέες με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σαπαλίδη στην αίθουσα - έκθεση τοπικών προϊόντων ενώ επισκέφθηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού.
Σε μία ξεχωριστή επίσκεψη στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και το γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη, υπέβαλαν σε πολλές ερωτήσεις τον κ. Ηλιάδη σχετικά με τα ζητήματα ορθολογικής διαχείρισης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων μιας περιφέρειας αλλά και την επίμονη απίτηση τους να δωθούν λύσεις για το τεράστιο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Επίσης, η επίσκεψη έδωσε αφορμή για μία ανοιχτή, φιλόξενη και ειλικρινή συζήτηση.
Όλα όσα αποκομίσθηκαν από την συμμετοχή των νέων σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν μόνο να περιγραφούν με την εικόνα των συμμετεχόντων όταν αποχαιρετίσθηκαν αλλά και με την υπόσχεση να κρατήσουν σφιχτά τους δεσμούς φιλίας που ανέπτυξαν. Για όλους του Ευρωπαίους συμπολίτες μας αλλά και για τους πολλούς συμπολίτες μας που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή την δράση μένει πάντα η Φλώρινα με τα χρώματα, την ζωντάνια, τα χαμόγελα και την ελπίδα πως οι Νέοι από στις Περιφέρεις της Ευρώπης μπορούν να δημιουργήσουν, μπορούν να ονειρευτούν!
Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας
Οι Νέοι Μπροστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου