Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Δραματική αύξηση των ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του σωματείου εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) – Μέλους του ΠΑΜΕ    
Μπροστά στα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ και των εργολάβων, η ζωή του εργαζόμενου αντιμετωπίζεται σαν
αναλώσιμο προϊόν στη μηχανή του κέρδους.
Τα εργατικά ατυχήματα πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στα Ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
     Μόνο τους τελευταίους μήνες έγιναν τα παρακάτω ατυχήματα:
  • 28/8/2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, αν και είχε πρόβλημα υγείας, για να μη χάσει το μεροκάματο και κάτω και από το φόβο της απόλυσης.
  • 14/1/2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής, που από τύχη δεν προκάλεσε θύματα.
  • 14/2/2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.
  • 2/3/2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμύνταιου. Μια βδομάδα πριν, από πτώση του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.
  • 13/3/2014: Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμύνταιου. Αν και πέθανε από παθολογικά αίτια, στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που μετέβη επέβαινε μόνο ο οδηγός, χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • 19/3/2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής, όταν ένα ημιφορτηγό τύπου Unimog, λόγω μηχανικού προβλήματος κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ο εργαζόμενος, οκταμηνίτης συμβασιούχος, πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.
     Όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού και ελλιπούς συντήρησης του υπάρχοντος, του άγχους και της ανασφάλειας στο προσωπικό, της υπερεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.
     Αιτία έχουν την ανάγκη μεγαλύτερης κερδοφορίας των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», θα οξύνει αυτά τα φαινόμενα. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα αυτά, να τα παλέψει με όλες τις μορφές που κρίνονται απαραίτητες ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.
  • Για τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Ερώτηση στη Βουλή.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία


Πληθαίνουν συνεχώς τα  εργατικά ατυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία.
Χαρακτηριστικά, τα ατυχήματα των τελευταίων μηνών που έρχονται να προστεθούν στη μακριά λίστα του αίματος:
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013: Νεκρός εργαζόμενος σε εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Ο εργαζόμενος πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, αν και είχε πρόβλημα υγείας, για να μην χάσει το μεροκάματο, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες, κάτω και από το φόβο της απόλυσης.
Τρίτη 14 Γενάρη 2014: Μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014: Νεκρός εργαζόμενος από πνιγμό στη τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.
Κυριακή 2 Μάρτη 2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ πριν μια βδομάδα και πάλι από πτώση, αυτή τη φορά του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος και αυτός με ραγισμένο σπόνδυλο.
Παρασκευή 13 Μάρτη 2014: Νεκρός εργαζόμενος στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ο εργαζόμενος αν και πέθανε από παθολογικά αίτια, στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ που μετέβη επέβαινε μόνο ο οδηγός χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής, όταν ένα ημιφορτηγό τύπου Unimog λόγω μηχανικού προβλήματος κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς, ο εργαζόμενος οκταμηνίτης πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.
Όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα. Είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετεί, σε συνέχεια των προκατόχων της, η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγοράς της ενέργειας, στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και στην λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιά άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
1. Την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς για την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή πιθανόν νέων ατυχημάτων.
2. Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας;
3. Τη δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους των ορυχείων;
4. Για την ολοκληρωμένη  διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και την  απόδοση των ευθυνών.  
Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου
Σπύρος Χαλβατζής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου