Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Υπόμνημα του ΕΚΦ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Πρόεδρε
Η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι η χαριστική βολή στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και προμηνύει εάν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, την πτώχευση και την καταστροφή της, με ότι συνεπάγετε αυτό για τους έλληνες καταναλωτές οι οποίοι θα αναγκαστούν να υποστούν τεράστιες αυξήσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες που θα είναι αποκλειστικοί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ στοχοποιεί μια
ολόκληρη περιφέρεια, περιθωριοποιεί και απομονώνει την Φλώρινα και παραχωρεί τον ορυκτό πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, η αξία του οποίου για διάρκεια εκμετάλλευσης 30 ετών ξεπερνάει τα 300δις € και χαρίζει εκτάσεις πάνω από 100.000 στρέμματα, τα οποία μπορεί να τα αξιοποιήσει με πολλούς τρόπους ακόμα ενδεχομένως και ως χώρους αποβλήτων, τα οποία δε θα γνωρίζουμε την προέλευση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά που μεθοδεύει και προσπαθεί να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα, πλήττουν την τοπική μας κοινωνία και στην ουσία χαρίζουν έναν νομό χωρίς τη συναίνεση του, μόνο για να εξυπηρετήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στα συμφέροντα αυτά.
Η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχονται σε όλη την κοινωνία με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.
Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη επανακαθορίζουν τη στάση τους ως αναφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδες βάσεις από λιγνίτη, εμείς ιδιωτικοποιούμε και παραχωρούμε τον πλούτο μας μόνο και μόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν και στο τομέα αυτό τα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα.
Θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό έχει πολλά τρωτά σημεία ως αναφορά την υλοποίηση του, διότι υποχρεώνει το 30% των καταναλωτών να είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται την ενέργεια από τη μικρή ΔΕΗ. Επίσης οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η αποκατάσταση των εδαφών, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών αλλά και η συνολική αποτίμηση της αξίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ενδεχομένως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα μας.
Ήδη η απελευθέρωση όπως ισχυρίζονται έχει σχεδόν υλοποιηθεί, αφού το 35% από τη συνολική κατανάλωση στη χώρα μας γίνετε από ΑΠΕ, οι οποίες επιδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και τη ΔΕΗ. Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο χωρίς να λειτουργούν οι μονάδες τους αποζημιώνονται 30% της ενδεχομένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση και τέλος ενώ έχουν δοθεί άδειες κατασκευής λιγνιτικών μονάδων εδώ και 10 χρόνια οι ιδιώτες δεν έχουν προχωρήσει σε καμία επένδυση κατασκευής λιγνιτικής μονάδας διότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο και η απόσβεση της επένδυσης χρειάζεται πάνω από 20 χρόνια. Ξεπουλάνε τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ με αντίτιμο ίσο με την αξία κατασκευής μιας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας όπως είναι ο ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ (1,5δις €).
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Φλώρινα και το Αμύνταιο;
Η απάντηση είναι απλή:
Όλες οι εκτάσεις είναι παρθένες και πολλές.
Γιατί ήδη εδώ λειτουργούν ιδιωτικά ορυχεία.
Γιατί οι ανίκανες κυβερνήσεις εδώ και 14 χρόνια δεν μπορούν και δε θέλουν να ανοίξουν το ορυχείο της Βεύης.
Γιατί οι ανίκανες κυβερνήσεις εδώ και 10 χρόνια δε δίνουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει τη διάνοιξη του ορυχείου Κλειδείου, δημιουργώντας συνεχώς εμπόδια.
Γιατί θεωρούν τη Φλώρινα και τους κατοίκους δεδομένους και τους πολιτικούς μας ανήμπορους να αντιδράσουν στα σχέδια τους.
Γιατί έχουμε την πιο σύγχρονη μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα Βαλκάνια και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου έχουν τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια διάρκεια ζωής.
Κύριε Πρόεδρε, η Φλώρινα είναι ένας ακριτικός νομός που είναι στην απομόνωση εδώ και πολλά χρόνια. Η ανάπτυξη εδώ και μια 10ετία είναι άγνωστη λέξη για εμάς. Η αφαίρεση ζωτικών παραγωγικών μονάδων είναι καθημερινή πρακτική των κυβερνόντων.
• Τα ΤΕΙ μας εξοντώθηκαν καθώς και τρία τμήματα που διέθετε η πόλη έκλεισαν
• Το Πανεπιστήμιο μας απαξιώνεται καθώς η Σχολή των Βαλκανικών Σπουδών μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη
• Το νοσοκομείο μας υποβαθμίστηκε και δεν υπάρχει τα απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να παρέχει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
• Ο Στρατός που ήταν πολλά χρόνια στην περιοχή μας έφυγε τόσο από τη Φλώρινα όσο και από το Αμύνταιο
• Ο κάθετος άξονας ενώ συνορεύουμε με δύο χώρες δεν υλοποιήθηκε ποτέ με ευθύνη των κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια
• Η ανεργία ξεπερνά το 35% και το 70% στους νέους
• Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας εξαιτίας των άγριων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα αντιμετωπίζουν σωρία προβλημάτων στην προώθηση των προϊόντων τους, βλέποντας το εισόδημα τους συνεχώς να συρρικνώνεται. Ενώ υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα γάλα το αγελαδινό, το κρέας και τα υπέροχα κρασιά Αμυνταίου, παρόλα αυτά η πολιτεία δεν έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν οι παραγωγικές βάσεις που θα έδιναν ώθηση στην τοπική οικονομία.
• Η τιμή του πετρελαίου είναι η τελειωτική βολή για κάθε οικογένεια αφού η επιβάρυνση είναι απαγορευτική για την προμήθεια με πετρέλαιο θέρμανσης.
Κύριε Πρόεδρε, η εμπειρία μας από τη λειτουργία των ιδιωτικών ορυχείων στην περιοχή είναι αρνητική και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια προϊδεάζουν την κοινωνία μας με αρνητικό τρόπο αφού υπάρχουν ακόμα απλήρωτοι εργαζόμενοι από το κλείσιμο του ορυχείου της Βεύης, ακτήμονες της περιοχής που δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών και των εκτάσεων που έχουν απαλλοτριωθεί καθώς και επαγγελματίες της περιοχής που τους οφείλονται ποσά από την πρώην ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ. Τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας σε όλα τα χρόνια της δραστηριότητας τους υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ειδικότερα όμως το τελευταίο διάστημα με τον ερχομό της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ οι επαγγελματίες της περιοχής αντιμετωπίζουν τελεσίδικες αποφάσεις και οικονομικούς εκβιασμούς για τη συνέχιση ή μη των εργασιών τους.
Τελικά κύριε Πρόεδρε θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το να ζεις τα σύνορα είναι ποινή και όχι τιμή.
Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και να παραδώσουμε σε αυτά τη Γη μας και την Πατρίδα μας ΕΛΕΥΘΕΡΗ, όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και όχι δεσμευμένη και πουλημένη σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. 

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου