Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση σχετικά με το φόρο στα ακίνητα (ΕΝ.Φ.Ι.Α)

Με μεγάλη έκπληξη, χιλιάδες φορολογούμενοι του νομού μας αντίκρισαν τις εξωπραγματικές χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν  στην εφορία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Τα  όσα ανακαλύπτουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α, είναι ακόμη μια σαφής απόδειξη της βάρβαρης και άδικης φορολογικής πολιτικής
της κυβέρνησης αλλά συγχρόνως και η καλύτερη τεκμηρίωση για την άδικη, αναποτελεσματική και ατελέσφορη φορολογική πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση  παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, αφού οι φόροι που θα εισπράττονται εφεξής από τα ακίνητα θα είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από τα προ κρίσης επίπεδα. Ακόμα και στις περιπτώσεις ακινήτων που δεν έχουν καμία πρόσοδο προβλέπονται υψηλότατοι φόροι που  σταδιακά  οδηγούν στην απαξίωση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης αυτή η  φοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς  δεν προβλέπει αφορολόγητα όρια και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία, ούτε αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν, συνεχίζει να φοροελαφρύνει σκανδαλωδώς, σε σχέση  με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και το τι ισχύει σήμερα στην ΕΕ, την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα νομικά πρόσωπα και οι οff-shore  εταιρίες  με πολύ μεγάλη περιουσία θα πληρώνουν λιγότερο συμπληρωματικό φόρο σε  σχέση με τα φυσικά πρόσωπα.
Σε συνέχεια του υψηλού ΦΠΑ, τον φόρο θέρμανσης και τα πολλαπλά χαράτσια, μια ημέρα μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος (31/7/2014),επιβάλλεται άλλος ένας άδικος φόρος ο ΕΝ.ΦΙ.Α. Στον Νομό μας όπως και σε άλλους νομούς, για περιοχές όπου τα οικόπεδα, είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, εφαρμόζεται η απαράδεκτη διάταξη της  παρ.3ββ του άρθρου 4  Ν.4223/2013, όπου η εκτίμηση γίνεται με βάση τις κατώτερες αντίστοιχες τιμές του οικείου Δήμου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα τα οικόπεδα του νομού, εκτός αυτών  του δήμου Φλώρινας που ισχύει ο αντικειμενικός, πχ από την Τ.Κ Πρασίνου στην Πρέσπα έως την Τ.Κ Αγραπιδιάς, φορολογούνται με αξία 133 € το τμ, ήτοι  133.000 €/στρέμμα, με αποτέλεσμα την επιβολή υψηλότατης φορολογίας για ακίνητα που η χρήση τους είναι κυρίως αγροτική. Αυτή η πρόχειρη και απαράδεκτη φορομπηχτική διάταξη θα οδηγήσει σε κοινωνικά εγκληματικά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν ξαφνικά οι πολίτες του νομού μας άρχισαν να νιώθουν πλούσιοι όταν βλέπουν υπερεκτιμημένα τα περιουσιακά τους στοιχεία τουλάχιστον κατά 900% και όλα αυτά επειδή το Υπουργείο οικονομικών αποφεύγει με δόλο την  έκδοση της αντίστοιχης απόφασης υπαγωγής των περιοχών αυτών στο Αντικειμενικό σύστημα με βάση τα συγκριτικά στοιχεία που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ.
Τίθεται το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για τη φορολόγηση βάσει συγκριτικών στοιχείων, όπως γίνονται σήμερα οι μεταβιβάσεις των ακινήτων, αλλά και ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ κατά το παρελθόν. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή του απαράδεκτου αυτού  νόμου έχει ως σκοπό να μας   χρήσει αρχικά «ενοικιαστές» των σπιτιών και των χωραφιών μας, με απώτερο σκοπό και σχέδιο την βίαιη απόσπαση της ακίνητης περιουσίας από τους αγρότες, τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους, και τη συγκέντρωση της στο κράτος για να μεταβιβασθεί τελικά σε τράπεζες και κερδοσκόπους.
Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όπου εάν δεν είναι σε θέση να καταργήσει αυτόν τον άδικο νόμο, θα πρέπει να προβεί κατ’ελάχιστο σε διορθωτικές κινήσεις όπως:
·         Πρέπει άμεσα να εκδοθεί Υπουργική απόφαση, εφαρμογής αντικειμενικών αξιών, για τις περιοχές που ακόμα ισχύει το μικτό σύστημα, βάση συγκριτικών στοιχείων που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ.
·         Να προβεί σε προσωρινή αναστολή είσπραξης εκκαθαριστικών που υπάγονται στο σημερινό καθεστώς της  παρ.3ββ του άρθρου 4, μέχρι εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών και επαναϋπολογισμό του φόρου, είτε να προβεί σε εκκαθάριση με τα περσινά δεδομένα.
·         Να διευρύνει  τα κριτήρια των φοροεκπτώσεων και φοροαπαλλαγών, αυξάνοντας ταυτόχρονα  τα όρια απαλλαγής ειδικά για τις  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στον αντίποδα της μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, που θα έχουν υψηλό αφορολόγητο όριο, με την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία. Κατά συνέπεια με προοδευτική κλίμακα στο σύνολο της περιουσίας, θα αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, χωρίς να κινδυνεύουν τα σπίτια μας και οι μικρές ιδιοκτησίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται όχι μόνο να καταργήσει αυτόν τον άδικο νόμο, αλλά και να δικαιωθούν  όσοι πλήρωσαν τα υπερβάλλοντα ποσά, θεωρώντας τα  αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου