Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Απολογισμός του Στ.Μπίρου

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα που υπηρέτησα το εργατικό κέντρο Φλώρινας και θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αγκάλιασαν με μεγάλη προσδοκία και ελπίδα στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, όλες τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που κάναμε σε συνεργασία με τη διοίκηση.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλο το διοικητικό συμβούλιο και τους υπαλλήλους του εργατικού κέντρου οι οποίοι κάθε στιγμή όπου και όταν χρειαζόταν ήταν παρόντες και ακούραστα
προσέφεραν με όλες τους τις δυνάμεις σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάναμε.
Αυτό που εισπράξαμε και που είναι πολύ σημαντικό την εποχή αυτή ήταν η αναγνωρισιμότητα από το λαό της περιοχής και όχι μόνο, ότι προσπαθήσαμε ανιδιοτελώς να βοηθήσουμε να πάει αυτός ο τόπος μπροστά.
Σήμερα κλείνει για μένα ένας κύκλος, ένας μεγάλος σταθμός στη ζωή μου, όπου διδάχθηκα και βίωσα μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα εμπειρίες πρωτόγνωρες που θα μείνουν χαραγμένες σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου.  Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η οικονομική κρίση οδήγησε τους συμπολίτες μας στην ανέχεια και πολλές φορές στην καταστροφή γιατί οι αλλαγές που συντελέστηκαν είχαν επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία σε όλο τον λαό της χώρας μας.
Αλλά αυτοί που πραγματικά βίωσαν και ένιωσαν περισσότερο την καταστροφική αυτή πολιτική ήταν οι εργαζόμενοι οι οποίοι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα βίωσαν την ανεργία, την αδικία, την ανισότητα, την εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας, την καρατόμηση του κοινωνικού κράτους,  τη μείωση των μισθών τους, την κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Τα πέντε χρόνια αυτά που με τίμησαν οι εργαζόμενοι και με ανέδειξαν πρόεδρο στο εργατικό κέντρο Φλώρινας, μαζί με το ΔΣ προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις  να βοηθήσουμε όπου μπορούσαμε και με όποια μέσα διαθέταμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και όλους τους συμπολίτες μας, αναδεικνύοντας και συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τη μικρή μας κοινωνία.
Η αντίθεσή μας στην ασκούμενη πολιτική δεν ήταν ρητορική. Εκφράστηκε με κάθε τρόπο καθώς πρωτοστατήσαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια των εργαζομένων που πλαισιώθηκαν από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Συμμετείχαμε σε όλες τις απεργίες και συλλαλητήρια που προκήρυξε η ΓΣΕΕ ενάντια στις άδικες αντεργατικές και αναποτελεσματικές πολιτικές, που συνεχίζονται παρά τα αδιέξοδα και την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν.
Ταυτόχρονα με τις απεργίες αντιπαλεύουμε όλες τις νομοθετημένες φοροεπιδρομές και τις αντεργατικές ρυθμίσεις που ανατρέπουν και καταργούν χρόνιες κατακτήσεις όπως ΣΣΕ, οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, εντείνοντας τις εργατικές και κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.
Αναλάβαμε πρωτοβουλίες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, το τρένο, την κοινωφελή εργασία, τα ζητήματα διάνοιξης των ορυχείων της περιοχής.
Καταφέραμε να συνθέσουμε και να συνομιλήσουμε εργαζόμενοι και εργοδότες στο ίδιο τραπέζι για τα τοπικά προβλήματα.
Πραγματοποιήσαμε πολλές φορές κοινές συσκέψεις με τους φορείς του νομού μας και από κοινού διεκδικήσαμε την παραμονή των Πανεπιστημιακών σχολών και των ΤΕΙ στη Φλώρινα, τη διατήρηση των στρατοπέδων, την ενίσχυση του νοσοκομείου της Φλώρινας και των πρωτοβάθμιων υγειονομικών κέντρων.
Πραγματοποιήσαμε ημερίδες στο εργατικό κέντρο με θέματα  τα εργασιακά και ασφαλιστικά με ομιλητές τον Γιώργο Ρωμανιά, τον Σάββα Ρομπόλη και τον Αλέξη Μητρόπουλο οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήματα από τον καθένα ξεχωριστά για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα που τον απασχολούν.
Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Α.Ε. συνδιοργανώσαμε διημερίδα με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρο Ζερβό με θέμα:  «Η ενεργειακή ανάπτυξη στο νομό μας και οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία».
Πραγματοποιήσαμε διημερίδα για την ανεργία και τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τη ΔΕΗ και τις δραστηριότητες αυτής στην περιοχή, με παρουσία του Υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ πραγματοποιήσαμε έρευνα σε ανέργους και επιχειρήσεις του νομού με θέμα: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Επίσης έχουμε εκδώσει και βιβλίο μαζί με τους αναλυτές και στατιστικούς που έβγαλαν τα αποτελέσματα και διανέμεται δωρεάν.
Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ».
Με πρωτοβουλία του ΕΚΦ ιδρύθηκε Παράρτημα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, το οποίο κλήθηκε να δώσει πληροφορίες και να συνδράμει σε δεκάδες πολίτες, που θα ενδιαφέρονταν να ενταχθούν στο νόμο 3869 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Η διάνοιξη του ορυχείου της Βεύης είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το εργατικό κέντρο και για αυτό το λόγο έχουμε πραγματοποιήσει συνεχείς συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς καθώς και με την επιτροπή που ορίσθηκε για το ορυχείο της Βεύης. Παρακολουθούμε στενά τις διαδικασίες όλες και ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει η καλύτερη λύση για την τοπική κοινωνία και την χώρα, για άμεση διάνοιξη του ορυχείου της Βεύης και σταμάτημα της εισαγωγής λιγνίτη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Όπως γνωρίζεται όλοι οι φορείς του νομού Φλώρινας, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη σχετικά με την πώληση της ΔΕΗ ΑΕ στο εργατικό κέντρο, παρουσία των δύο βουλευτών, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, του εργατικού κέντρου, του ΕΒΕ, των σωματείων και των συλλόγων του νομού. 
Ζητήσαμε από τον ΟΑΕΔ να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για τις αδιάθετες εργατικές κατοικίες που υπάρχουν στο νομό Φλώρινας.  Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις όσο λειτουργούσε ο ΟΕΚ για την επίσπευση και ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών στο Λέχοβο.
Ουσιαστική ήταν η συμβολή και η βοήθεια που η διοίκηση του Ε.Κ.Φ. προσέφερε στις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων προκειμένου να λυθούν προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας. Με καθημερινές παρεμβάσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας, στα αρμόδια Υπουργεία, στους Οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, κλπ), και παρά την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών η διοίκηση του Ε.Κ.Φ. έδωσε λύσεις σε δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε με ενωτικό τρόπο να διεκδικήσουμε την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της περιοχής μας δίχως παραταξιακούς αποκλεισμούς και δίχως εξαρτήσεις από κομματικά ή άλλα συμφέροντα.
Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις καταργήσεις και τους περιορισμούς δώσαμε και θα συνεχίσουμε  να δίνουμε  τον αγώνα μας με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.
Δεσμεύομαι από τη νέα θέση του αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας, που θα αναλάβω από 1 Σεπτεμβρίου 2014 να συνεχίσω να αγωνίζομαι γιατί οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια. Για αυτό η ενότητα όλων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι προαπαιτούμενα ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας, στη διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων, ώστε να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πολύ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου