Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την 28η Οκτωβρίου 1940

Πηγή έμπνευσης και πολύτιμων διδαγμάτων για τη λαϊκή πάλη τού σήμερα και του αύριο 
Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Τον αγώνα και τους νεκρούς των στρατιωτικών και του λαού στο μέτωπο και τα μετόπισθεν. Τιμάμε όσους συνέχισαν την πάλη ενάντια
στη ναζιστική κατοχή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού και πατριωτών, τους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Η 28η Οκτωβρίου είναι ταυτόχρονα ημέρα έμπνευσης και γνώσης, διδάσκει στο λαό και τη νεολαία να πουν σήμερα το δικό τους ΟΧΙ στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, στα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας που τους επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ήταν σοβαρά τραυματισμένο και χτυπημένο από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες.
Με το ιστορικό του γράμμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης, από τη φυλακή, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα, επισημαίνοντας ότι "έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι, και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό". Οι φυλακισμένοι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να αποφυλακιστούν για να πολεμήσουν στο μέτωπο, κάτι το οποίο αρνήθηκε η μεταξική δικτατορία, η οποία στη συνέχεια τους παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές.
Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις, για να οργανωθεί η αντίσταση στον κατακτητή. Μια χούφτα κομμουνιστές που ήταν ελεύθεροι και άλλοι που δραπέτευσαν από τις φυλακές ξεκίνησαν τον αγώνα για ν' αναπτυχθεί η αντίσταση μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τριπλής κατοχής, αλλά και της ηττοπάθειας που καλλιεργούσαν στο λαό οι αστικές δυνάμεις, τόσο εκείνες που εγκατέλειψαν τη χώρα, όσο και εκείνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Το ΚΚΕ καθ' όλη τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτέλεσε το βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης. Έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του.
Αυτός ο αγώνας, η ΕΑΜική Αντίσταση, προσφέρει παραδείγματα αξεπέραστου λαϊκού ηρωισμού. Προσφέρει, επίσης, πολύτιμα διδάγματα για τη λαϊκή πάλη σήμερα και αύριο, για το δίκιο του λαού, για τη λαϊκή εξουσία.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της δεκαετίας του '30 και των αντιθέσεων μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και την ανατροπή της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι αντιθέσεις, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς στην πάλη τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Αυτή η αλήθεια ότι "ο πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα", παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και διδακτική. Ιδιαίτερα σήμερα, που πυκνώνουν οι εστίες πολέμων, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι, επομένως, υπαρκτός ο κίνδυνος αυτοί οι ανταγωνισμοί να οδηγήσουν σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο.
Ο φασισμός - ναζισμός και όλα τα αντιδραστικά μορφώματα αποτελούν γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό αποδεικνύεται από την άνοδο και κυριαρχία του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου, που είχε την πολύμορφη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων και την ανοχή των αστικών κομμάτων. Αποδεικνύεται, επίσης, και από τη δικτατορία των Μεταξά - Γλίξμπουργκ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την αστική τάξη και τους Εγγλέζους, με τη βοήθεια των αστικών κομμάτων που έδωσαν ψήφο ανοχής και υποστήριξης στην κυβέρνηση Μεταξά.
Σήμερα, που η ΕΕ και τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα προσπαθούν να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Που αποσιωπούν την τεράστια προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού και των λαών στη συντριβή του φασισμού. Που εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, ταυτίζοντας την εγκληματική δράση ναζιστικών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Είναι ανάγκη οι μαζικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και κάθε τίμιος άνθρωπος, να πρωτοστατήσουν για να μάθουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία όλη την αλήθεια για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το φασισμό, την ηρωική πάλη του λαού. Να μην περάσει η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της Ιστορίας των λαών που επιχειρεί η ΕΕ.

Στηριγμένος στα διδάγματα από την Ιστορία, ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη. Να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, να απαλλαγεί από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, για να γίνει πραγματικότητα μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους: Ο σοσιαλισμός, που έπαιξε κύριο και σημαντικό ρόλο στην ήττα του φασισμού - ναζισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ28 Οκτωβρίου 2014 στις 8:00 μ.μ.

    Τι λέτε ρε προδότες; Ποια αντίσταση έκαναν οι προκάτοχοί σας; Αυτοί δεν ήταν σύμμαχοι των Γερμανών; Αυτοί δεν προσπαθούσαν τις πρώτες μέρες του πολέμου να αποτρέψουν τον Έλληνα στρατιώτη να πολεμήσει, γιατί "ο Ιταλός στρατιώτης δεν είναι εχθρός μας"; Ποιο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ; Αυτό που οργανώθηκε με τις χρυσές λίρες των Άγγλων ιμπεριαλιστών; Αυτό που εξοπλίστηκε πολεμοφόδια των Άγγλων ιμπεριαλιστών και με πρόφαση την αντίσταση κατά των Γερμανών ετοίμαζε τόσα χρόνια την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα; Αυτό που μετά την απελευθέρωση προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία με τα όπλα; Αυτό που αιματοκύλησε την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή