Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο Γ.Κόρδης στον «Αριστοτέλη» σε εκδήλωση για την «Παράδοση και την πρόοδο στην τέχνη της Ορθοδόξου Εικόνας»

Το εργαστήριο «Εικονίζοντες» του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» οργανώνει εκδήλωση – ομιλία με εισηγητή τον ζωγράφο – εικονογράφο και πανεπιστημιακό Γεώργιο Κόρδη και θέμα: «Παράδοση και πρόοδος στην τέχνη της Ορθοδόξου Εικόνας». Η εκδήλωση θα
πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 3 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα «Τρ. Μήρτσου» του ΦΣΦΑ στις 7 το απόγευμα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς όλους.

Βιογραφικό Γεωργίου Κόρδη
Γεννήθηκε στην Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα μαθήτευσε στην τέχνη της βυζαντινής εικονογραφίας κοντά στον Κύπριο αγιογράφο π. Συμεών Συμεού. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης (Master of Theology) και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικών τεχνικών στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης (1987-89). Επιστρέφοντας στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στην ζωγραφική και την χαρακτική με δάσκαλο τον Φώτη Μαστιχιάδη. Ειδικεύτηκε στην θεολογία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής. 
Από το 1991 είναι διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2003 Λέκτορας και  από το 2009  Επίκουρος καθηγητής  της ίδιας Σχολής.
Παράλληλα με την θεωρητική του ενασχόληση με την βυζαντινή εικονογραφία και την ζωγραφική ασχολείται με την διδασκαλία της τέχνης της εικόνας. Διδάσκει στον ΑΚΤΟ (αθηναϊκός καλλιτεχνικός όμιλος) και στον πολιτιστικό Σύλλογο ΕΙΚΟΝΟΥΡΓΙΑ. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Institute of Sacred Music του Πανεπιστημίου του Yale, όπου διδάσκει την τέχνη της αγιογραφίας.  Τα τελευταία χρόνια έδωσε σειρές μαθημάτων και διαλέξεων γύρω από την τεχνική και θεωρία της βυζαντινής ζωγραφικής στη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, στη Σχολή Καλών τεχνών του Cluj Ρουμανίας, στην Θεολογική Ακαδημία της Μονής της Οτπινα στην Αγία Πετρούπολη, στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού, South Carolina University κα. 
Παρουσιάζει έντονη συγγραφική δραστηριότητα, με πάμπολλα βιβλία, άρθρα, μελέτες και λευκώματα, σχετικά με την Βυζαντινή εικαστική παράδοση και την θεωρία και τεχνική της Ορθόδοξης Εικόνας, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται σημεία αναφοράς. Ηγείται της εικαστικής ομάδας «ΙCONA», αποτελούμενης από εικαστικούς καλλιτέχνες και εικονογράφους από Βαλκανικές χώρες, σκοπός της οποίας είναι η ψηλάφηση και βαθιά κατανόηση της μακραίωνης Ορθόδοξης εικαστικής μας παράδοσης και η εξ αυτής ανάδειξη των δυνατοτήτων της τέχνης της αγιογραφίας μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Το εικαστικό του έργο θεωρείται ιδιαιτέρως πλούσιο, με δεκάδες ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις, παραγωγή πλήθους φορητών εικόνων, αγιογραφήσεις ναών στην Ελλάδα, το Άγιο Όρος, στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού στο εξωτερικό, εικονογραφήσεις βιβλίων, κ.λπ. Έχει προσεγγίσει εικαστικά πολλά λογοτεχνικά κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών (Παπαδιαμάντη, Κόντογλου, Ελύτη, Σεφέρη, Καρκαβίτσα, Καββαδία) και έχει εκδώσει πέντε συλλεκτικές εκδόσεις με αυθεντικά χαρακτικά. Το έργο του εντάσσεται στη βυζαντινή εικονογραφική παράδοση, διακρίνεται, όμως, για το χαρακτηριστικό προσωπικό του ύφος, που συνδυάζει την ανάλαφρη πλαστικότητα, το πρωτοποριακό σχέδιο, την αριστοτεχνική χρήση των χρωμάτων, με τον σεβασμό και την τήρηση των εικονογραφικών κανόνων και παραδόσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου