Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή του Σωματείου Νεφροπαθών Φλώρινας

Για άλλη μια φορά η ΜΤΝ Φλώρινας έρχεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς αυξάνονται συνεχώς , αυτή τη στιγμή στην μονάδα υπάρχουν 39 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση αντί για 32 που προβλέπει η νομοθεσία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εφεδρικό μηχάνημα ελεύθερο στην
κάθε βάρδια αν συμβεί κάτι επείγον .Οι βάρδιες αυτή τη στιγμή είναι 3 από 4 ώρες που κρατά η αιμοκάθαρση τις μέρες Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή και μόνο 1 την Τρίτη , Πέμπτη και Σάββατο .
12 αιμοκαθαρόμενοι όμως ,όλοι Φλωρινιώτες σαν εμάς , δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση στην μονάδα μας γιατί δεν υπάρχει θέση γι αυτούς. Αυτοί πηγαίνουν στην Πτολεμαίδα και στην Κοζάνη και στην Καστοριά ακόμη για να κάνουν την αιμοκάθαρση που τους κρατάει στη ζωή,
Ανάμεσα τους είναι και ηλικιωμένοι άνθρωποι σε άσχημη κατάσταση . Αυτοί πρέπει να μετακινούνται μέρα παρά μέρα για να κάνουν 4 ώρες αιμοκάθαρση και βρίσκονται άλλες 2-3 ώρες στο δρόμο . 
Αυτοί οι 12 δεν μετακινούνται με ασθενοφόρο και με συνοδεία γιατρού αλλά με ταξί ή με δικά τους αμάξια , οπότε αν στη διαδρομή αιμορραγήσουν η πάθουν υπόταση κινδυνεύει η ζωή τους .
Ας μην ξεχνάμε και το βαρύ χειμώνα της περιοχής μας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις . 
Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο αν οι βάρδιες από 4 γίνουν 6 δηλαδή 3 κάθε μέρε από 4 ώρες για 6 μέρες τη βδομάδα ( Δευτέρα ως και Σάββατο ).
Σημαντικό είναι να αναφαίρουμε ότι υπάρχουν και 12 άνθρωποι που κάνουν περιτοναική , ένα είδος αιμοκάθαρσης που γίνεται στο σπίτι , που δεν κάνει για όλους όμως , που κι αυτοί όμως πηγαίνουν σε άλλες πόλεις για να κάνουν τις εξετάσεις τους και αν έχουν κάποιο πρόβλημα επείγων γιατί δεν υπάρχει περιτοναικό τμήμα στο νοσοκομείο μας. 
Η αύξηση της νεφρικής ανεπάρκειας δυστυχώς είναι ραγδαία . Στο νομό μας υπολογίζεται ότι 5000 άνθρωποι περίπου είναι νεφροπαθείς και 1 στους 10 ανθρώπους σε κάποια στιγμή στην ζωή του μπορεί να κάνει νεφρική ανεπάρκεια .Αυτά τα στοιχεία είναι από την Παγκόσμια ημέρα νεφρού που γιορτάστηκε στις 13 Μαρτίου 2014 από καταξιωμένους Καθηγητές νεφρολόγους .
Στην ΜΤΝ αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία μόνιμη γιατρός ( η γιατρός κρατούσε την μονάδα δυό χρόνια μόνη της με αποτέλεσμα να πάθει δυό φορές υπερκόπωση) και 2 νεφρολόγοι επικουρικοί ( δηλαδή με σύμβαση για ένα χρόνο ) και η 1 φεύγει σε λίγες μέρες και η άλλη σε λίγους μήνες κι έτσι δεν είναι δυνατόν με αυτές τις συνθήκες να ανοίξουν κι άλλες βάρδιες. 
Έτσι δεν γίνεται να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που μετακινούνται αφού δεν υπάρχουν οι γιατροί που χρειάζονται , δεν μπορεί η γιατρός να κάνει και περιτοναικό τμήμα . Αλλά ούτε και το υπάρχον προσωπικό από νοσηλεύτριες επαρκεί ( χρειάζονται 9-10 για τις 6 βάρδιες και είναι μόνο 8).
Έχουμε ενημερώσει πολλές φορές τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τα προβλήματα μας και έχουμε ζητήσει να μεριμνήσει για να έρθει 2ος μόνιμος γιατρός και ένας επικουρικός , ώστε οι γιατροί να είναι 3 στην μονάδα ( αφού ο 1 θα κάνει την περιτοναική κι οι άλλοι 2 θα καλύπτουν την μονάδα που θα δουλεύει από τις 8 το πρωι ως τις 10 το βράδυ τουλάχιστον 6 μέρες τη βδομάδα και η νομοθεσία λέει συνεχώς να υπάρχει γιατρός όσο δουλεύει η μονάδα ).
Δυστυχώς όσες προσπάθειες κι αν κάναμε δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα . Έτσι εμείς οι νεφροπαθείς αισθανόμαστε σαν να ήμαστε αόρατοι αφού κανένας δε μας ακούει και κανένας δεν βλέπει την κατάσταση που επικρατεί.
Ας μας εξηγήσει η διοίκηση του νοσοκομείου , αυτή και η προηγούμενη , και όσοι άλλοι έχουν σχέση με αυτό από το νοσοκομείο , για ποιό λόγο ενώ οι θέσεις των νεφρολόγων ήταν 3 έγιναν μόνο 1 , δηλαδή καταργήθηκαν οι άλλες 2 και για ποιό λόγο καταργήθηκε η αυτοτέλεια της κλινικής και ανήκουμε σαν μονάδα στην παθολογική κλινική , αφού οι παθολόγοι δεν εφημερεύουν στην μονάδα ώστε να εξυπηρετηθούν οι νεφροπαθείς ; Άλλωστε είναι γνωστά και τα προβλήματα της παθολογικής κλινικής ειδικά τώρα.
Η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και όλοι οι άλλοι που έχουν σχέση με τη λειτουργία της μονάδας , μέσα στο νοσοκομείο ή έξω από αυτό , ότι εμείς οι νεφροπαθείς αποφέρουμε κέρδη στο νοσοκομείο από τα ταμεία και έτσι μπορούμε , αν μας βοηθήσουν να βοηθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να παραμείνει το νοσοκομείο ανοιχτό .
Τα κέρδη από τη μονάδα είναι τεράστια για το νοσοκομείο αλλά και πόσες χιλιάδες ευρώ ξοδεύει κάθε μήνα το κράτος γι αυτούς που μετακινούνται ;
Η μονάδα μπορεί να βοηθήσει να παραμείνη το νοσοκομείο εδώ δυνατό και ζωντανό . Με τα χρήματα που φέρνει . Μήπως γι αυτό το λόγο δεν δίνουν στη μονάδα και στους ασθενείς τη σημασία που πρέπει ; Για να κλείσει το νοσοκομείο ;
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
1) Την προκήρυξη θέσης 2ου μόνιμου νεφρολόγου ( να αλλάξουν τον οργανισμό του νοσοκομείου αν είναι ανάγκη )
2) Να προκυρηχθεί η θέση 3ου επικουρικού γιατρού για τη μονάδα που να κρατήσει η θητεί του 3 χρόνια , για να μην έχουμε κάθε χρόνο την αγωνία ότι θα μείνουμε χωρίς γιατρό 
3)Να έρθει 1 εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια και άλλες 2 για να εκπαιδευθούν , για να δουλεύουν οι βάρδιες με ασφάλεια και όχι να κινδυνεύουμε 
Αν γίνουν τα παραπάνω θα μπορέσουν να παραμείνουν στη Φλώριν οι Φλωρινιώτες που μετακινούνται και να εξυπηρετηθούν και οι περιτοναικοί ασθενείς , πράγμα πολύ σημαντικό και για τους ασθενείς αλλά και για το νομό μας ( όσο πιο δυνατό είναι κάθε τμήμ του νοσοκομείου μας τόσο πιο πιθανό είναι να μην κλείσει και να μην γίνει Κέντρο Υγείας)
Κάνουμε έκκληση σε όλες τις αρμόδιες αρχές να μας πάρουν επιτέλους στα σοβαρά , να καταλάβουν πόσο σοβαρή ασθένεια είναι η νεφρική ανεπάρκεια , να καταλάβουν πόσο σημαντικό για την ζωή μας είναι να λειτουργεί σωστά η μονάδα και να καταλάβουν ότι όλο και κάποιος συγγενής από όλους όσους διαβάζουν το κείμενο θα χρειαστεί κάποια στιγμή να επισκεφτεί το νεφρολόγο με κάποιον συγγενή του .
Κι ότι αν βοηθηθεί η μονάδα βοηθιέται το νοσοκομείο στην πραγματικότητα .

Η Πρόεδρος των νεφροπαθών Φλώρινας
Φωστηροπούλου Μ.
Ο Γραμματέας του Συλλόγου
Μπόσκος Λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου