Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη για τον καθορισμό του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού για την Π.Ε. Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αμυνταίου, με πρωτοβουλία της Π.Ε. Φλώρινας, ευρεία σύσκεψη με στόχο τον καθορισμό του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού για την Π.Ε. Φλώρινας.

  Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Στέφανος Μπίρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Φ., κ. Κώστας Σιάκος, η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αμυνταίου καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Πρόεδροι Συλλόγων Πληττομένων Κοινοτήτων της Φλώρινας και του Αμυνταίου.
  Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ο οποίος ευχαρίστησε τη νέα περιφερειακή αρχή για τις μέχρι τώρα ενέργειές της ως προς το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι είστε πιο πολύ κοντά μας απ’ ότι στην Κοζάνη και εύχομαι αυτό να επιβεβαιωθεί και στο μέλλον.».
  Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε ότι στόχος της νέας περιφερειακής αρχής είναι να βρεθεί λύση στα ενεργειακά ζητήματα με βασικό γνώμονα τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε την αναγκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα τελματώσουν και αυτές οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο». Αναφέρθηκε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, στην πολιτική σκοπιμότητα και στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, λόγω των οποίων οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοιχτές όλα αυτά τα χρόνια. Ζήτησε εκ νέου εξουσιοδότηση από τους κατοίκους προκειμένου, σε συνεργασία με τους δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς, να γίνει από κοινού διεκδίκηση όλων αυτών που χρειάζεται ο τόπος μας. Τέλος επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αποθέσεις στο ορυχείο της Βεύης, αναφέροντας ότι θα γίνει γεωλογική μελέτη για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από τα ρήγματα αυτά και το αν υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης του ορυχείου με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί αυτή τη στιγμή.
  Η κ. Παναγιωτίδου, στην τοποθέτησή της, τόνισε την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός συνολικού ενεργειακού σχεδίου για την Π.Ε. Φλώρινας, το οποίο όχι μόνο θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθηθεί αλλά και θα επιλύει με συγκεκριμένους τρόπους, χρονοδιάγραμμα και άξονες όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναφέρθηκε στον διπλό σκοπό της συγκέντρωσης που είναι αφενός η απόφαση σχετικά με την διεκδίκηση συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου στον τομέα της ενέργειας και αφετέρου η εξουσιοδότηση από τις τοπικές κοινότητες των φορέων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις στην Τ.Κ. Λακκιάς, λέγοντας ότι το θέμα είναι πλέον στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών και ότι η Δ.Ε.Η. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διευθέτηση του ζητήματος, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι, όσον αφορά στην Τ.Κ. Κλειδίου, εκδόθηκε το Φ.Ε.Κ. της παρακατάθεσης της αποζημίωσης.
  Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκόμενων, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν από τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. και των ορυχείων στις Τ.Κ. Αναργύρων, Βαλτονέρων, Πεδινού, Λεβαίας, Βεύης και Αχλάδας, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Περιφερειάρχη για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από τον ενεργειακό σχεδιασμό που θα προγραμματίσει και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, στο σύνολό της.
  Μεταξύ των άλλων, ο κ. Καρυπίδης δήλωσε ότι έτσι όπως λειτούργησαν τα πράγματα μέχρι σήμερα, μόνο προβλήματα δημιουργήθηκαν. Επανέλαβε για άλλη μία φορά το πρόταγμα του συνδυασμού σχετικά με την ενέργεια και τα νερά, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία που έχει η Δ. Μακεδονία. Ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, είπε χαρακτηριστικά: «Θα τα διαχειριστεί ο καθένας μόνος του, από το σπίτι του ή το καφενείο, ή θα τα διαχειριστούμε ως σύνολο; Μόνη της η Φλώρινα, μόνο του το Αμύνταιο, μόνη της η Κοζάνη, μόνη της η Πτολεμαΐδα, τίποτα.». Τόνισε ότι η νέα περιφερειακή αρχή είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα και να εκπροσωπεί επάξια στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αυτούς που την εξέλεξαν. Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να παραμείνουν ενωμένοι και να μην εγκαταλείψουν την κοινή προσπάθεια. Όπως είπε: «Αυτά που συζητήσαμε σήμερα πρέπει να μας ακολουθούν μέχρι να επιλύσουμε τα προβλήματα. Και αν δεν τα επιλύσουμε, γινόμαστε κι εμείς μέρος του συστήματος που μας έφερε εδώ. Όταν εσείς είστε ενωμένοι, τα συμφέροντα μας φοβούνται. Αν παρεκκλίνετε από τη συμφωνία που κάναμε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου