Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ο ΑΣΕΠΑ σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για ζημίες από τη χαλαζόπτωση

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Αμυνταίου, κα Κρητικού Διαμαντούλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για ζημίες που προκλήθηκαν στα αγροκτήματα από καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα την χαλαζόπτωση στις 24/05/2017, δήλωσε τα εξής:

Ο ΕΛΓΑ πλέον διέπεται από έναν νόμο ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως φοροεισπρακτικός απέναντι στους παραγωγούς και στις καλλιέργειες. Ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει συγκεκριμένη αγροτική παραγωγή ανά στρέμμα, πριν ακόμα την παράγει και χωρίς κανένας να του εξασφαλίζει ότι θα αποζημιωθεί για την ποσότητα που ασφαλίζει.
Η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ αλλά και το υποκατάστημα της Δυτικής Μακεδονίας έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μόνο έσοδα θέλουν να εισπράττουν και από τα ασφάλιστρα των παραγωγών αλλά και από το κόστος των δηλώσεων ζημίας. 
Το 2016, στις 29 Μαρτίου και 28 Απριλίου, προκλήθηκαν 2 παγετοί που ως αποτέλεσμα είχαν τη μείωση του Αγροκτήματος του Δήμου Φιλώτα στα ροδάκινα και στα κεράσια άνω του 50%. Οι εκτιμήσεις για τις συγκεκριμένες ζημίες των οποίων το κόστος πλήρωσαν οι παραγωγοί, έγιναν τον Ιανουάριο του 2017, 5 δηλαδή μήνες αφού είχαν συγκομισθεί και τα τελευταία ροδάκινα. Τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δεν τα έχουμε πάρει ακόμα και τα χρήματα που κατατέθηκαν προ δέκα ημερών στους λογαριασμούς των παραγωγών δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο στην απώλεια εισοδήματος που είχαν. 
Είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των αγροτεμαχίων, πριν συγκομισθεί η παραγωγή ώστε να αποτυπωθεί με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο η οικονομική ζημία που έχουν οι παραγωγοί από την φετινή χαλαζόπτωση. 
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί αυτό που συνέβη με τον περσινό παγετό, να έρχονται δηλαδή επιστήμονες γεωπόνοι να κάνουν εκτιμήσεις μετά από έναν χρόνο και απλά να μετράνε τα δέντρα.
Ζητάμε έγκαιρα εκτιμήσεις ζημίας με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου