Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το ΚΚΕ για τα Τ.Ε.Ι


Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μαζί με την ανακοίνωση των εισακτέων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι φέτος δεν θα υπάρχουν εισακτέοι σε 24 επαρχιακά
Τμήματα των ΤΕΙ (ανάμεσά τους και στα Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής της Φλώρινας). Η εξέλιξη αυτή, – η οποία, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών και της καρατόμησης των κοινωνικών δαπανών,  έρχεται σαν συνέχεια της ανακοίνωσης για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων, – ήταν μάλλον αναμενόμενη! Εδώ και ένα χρόνο, από το πρώτο σχέδιο διαβούλευσης για το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η κυβέρνηση έκανε λόγο για νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να συγχωνευτούν  επαρχιακά κυρίως Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ανεξάρτητα από τις «αντιδράσεις» που ήδη έχουν εκφραστεί, με την επιλογή των 24 Τμημάτων που δεν θα δεχτούν φέτος πρωτοετείς, η κυβέρνηση δεν είχε κρύψει τις προθέσεις της και οι διοικήσεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες στα ΤΕΙ δεν είχαν αντιταχθεί στην ουσία αυτών των προθέσεων, δεν είχαν αντιταχθεί στις αναδιαρθρώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα δεν διαφώνησαν ούτε καν στη γενική εξαγγελία για κλείσιμο και συγχωνεύσεις Τμημάτων. Ακόμα και οι όποιες τωρινές αντιδράσεις (διοικήσεων Τμημάτων και Ιδρυμάτων ΤΕΙ) δεν έχουν ίχνος διαφωνίας για το τι Ανώτατη Εκπαίδευση χτίζεται, αλλά επιχειρηματολογούν στενά γιατί δεν πρέπει να κλείσει «το δικό τους Τμήμα», κλείνοντας τα μάτια στη συνολική κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Σοβαρές ευθύνες γι’ αυτές τις εξελίξεις έχουν και οι τοπικοί φορείς (Δήμαρχοι, Νομάρχες, Επιμελητήρια και Εργατικά Κέντρα, κλπ). Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμισή της, τις υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό (που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν), το περιεχόμενο και το κόστος σπουδών, το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους, αλλά τους αντιμετώπιζαν απλά σαν «πελάτες»! 
Τα δύο Τμήματα της Φλώρινας (Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής), που δεν θα δεχτούν φέτος πρωτοετείς φοιτητές, σχετίζονται άμεσα και με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών, στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, στην αύξηση της ανεργίας, – πολιτική, με την οποία, όχι μόνο συμφωνούν οι τοπικές διοικήσεις και φορείς, αλλά και «έβαλαν πλάτη» για την εφαρμογή της όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ακολούθησαν την πολιτική «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο - κάθε χωριό και ΤΕΙ», χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό, στηρίζοντας την τοπική ανάπτυξη μόνο σ’ αυτό. Σήμερα έρχονται και το «μαζεύουν»! Τα επαρχιακά ΤΕΙ αποτελούν μάλλον εύκολο στόχο για την κυβέρνηση, ενώ είναι δεδομένο ότι ανάλογες εξελίξεις θα υπάρξουν και για Πανεπιστημιακά Τμήματα, που, όμως, …δεν τα έχουν ξεδιαλέξει ακόμα!! Αυτό από τη μια, γιατί οι συντεχνίες των πανεπιστημιακών είναι πιο ισχυρές από αυτές των ΤΕΙ, κι από την άλλη, γιατί πολλά επαρχιακά ΤΕΙ είχαν «εκτεθεί» περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων που συγκέντρωναν όταν ανακοινώνονταν οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στην πραγματικότητα, συνολικά τα ΤΕΙ είναι πιο «ευάλωτα» σε κάθε φάση αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, λόγω του ερμαφρόδιτου χαρακτήρα τους, που ακροβατεί ανάμεσα στην ανώτατη εκπαίδευση και τη μεταδευτεροβάθμια - επαγγελματική, παρά τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για «ανωτατοποίηση», που, εδώ και 10 χρόνια, αποδείχτηκε ότι ήταν απάτη. 
Το βασικό κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας για την ύπαρξη ή όχι ενός επαρχιακού Τμήματος φαίνεται ότι είναι η…ελκυστικότητά του για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, – κριτήριο προσχηματικό και λαθεμένο. Προσχηματικό, γιατί, αν οι σπουδές ήσαν πραγματικά δωρεάν και δεν χρειάζονταν ένας και ενάμισι μισθός για να σπουδάσει ένας νέος σε άλλη πόλη, η …«ελκυστικότητα» κάποιων Τμημάτων θα άλλαζε άρδην. Λαθεμένο, γιατί δεν καθορίζουν οι μαθητές - υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τις ανάγκες μιας κοινωνίας σε απόφοιτους και επιστημονικό δυναμικό.
Αυτά είναι απλώς η «βιτρίνα» που καθιστούν τα ΤΕΙ εύκολο στόχο. Η ουσία είναι βαθύτερη.
Το κλείσιμο κάποιων Τμημάτων συνδέεται άμεσα με την πρόταση της κυβέρνησης για εισαγωγή σε σχολή στο πρώτο «προπαρασκευαστικό» έτος (για την υλοποίηση της οποίας χρειάζεται προφανώς κάποιο «συμμάζεμα» Τμημάτων και Σχολών). Στόχος είναι να δημιουργηθούν ακαδημαϊκά ιδρύματα που θα είναι πιο κινητικά και αποτελεσματικά στη σύνδεσή τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα είναι πιο ευθυγραμμισμένα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών, τα ερευνητικά προγράμματα και το γενικότερο προσανατολισμό στα νέα πεδία επένδυσης των μονοπωλιακών ομίλων. Η αποδυνάμωση και ο κατακερματισμός των επιστημονικών αντικειμένων, – ώστε να διευκολύνεται το γρήγορο πέρασμα των φοιτητών από ένα γνωστικό πεδίο σε άλλο, ανάλογα με τις στοχεύσεις του κεφαλαίου, – εξυπηρετείται σήμερα πιο μεθοδικά, υπό τη γενική εποπτεία του αστικού κράτους, σε μεγάλες συγκεντρωμένες Σχολές. Εκεί θα κυριαρχούν τα προγράμματα σπουδών - «μενού», οι καταρτίσεις και τα σεμινάρια, – άμεσα συνταγμένα και επιβλεπόμενα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους καθηγητές των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αυτές οι εξελίξεις θα προχωρήσουν παράλληλα με τη διαμόρφωση της μεταδευτεροβάθμιας «σούπας» Ιδρυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και τη μετατροπή ορισμένων ΤΕΙ σε ΙΕΚ, τη μετατροπή του προπτυχιακού σε κύκλο κατάρτισης, την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών κολεγίων.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ακέραια την ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (με τη στήριξη, ουσιαστικά, και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου»).
Το ΚΚΕ, που ξεκάθαρα διαφοροποιήθηκε όταν ψηφίζονταν οι διάφοροι νόμοι - πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επαληθεύτηκε σε ότι αφορά τις στοχεύσεις των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το βάθεμα της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Ανέδειξε ότι η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, – ως πτυχή της στρατηγικής του κεφαλαίου για εξασφάλιση φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού,– συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, την αντικατάσταση του επιστημονικού αντικειμένου από καταρτίσεις, του πτυχίου από πιστοποιητικά.
Το ΚΚΕ καλεί το κίνημα των φοιτητών - σπουδαστών, των εργαζομένων και εκείνων των εκπαιδευτικών που δεν έχουν προσδέσει τη θέση τους με το «επιχειρηματικό» μέλλον των ιδρυμάτων, να βάλει τη δική του «κόκκινη γραμμή»:
** Κανένας φοιτητής - σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. – Επιδότηση ενοικίου 600 ευρώ, δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - αναλώσιμα - μεταφορές. Κανείς να μην εμποδιστεί να τελειώσει απρόσκοπτα τις σπουδές. Να μην χαθούν μαθήματα, εξεταστικές και εξάμηνα.
** Καμιά απόλυση ή περικοπή ωρών διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. – Άμεση προκήρυξη θέσεων σταθερής, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
** Να μην κλείσει κανένα Τμήμα. – Έκτακτο κονδύλι ΤΩΡΑ για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Τμημάτων. ΑΜΕΣΑ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που προορίζονται για τη «Δια Βίου Μάθηση»-εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις (3,3 δισεκατομμύρια ευρώ) να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.
Κι όλα αυτά χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί, ο οποιοσδήποτε χωροταξικός σχεδιασμός, να λύσει τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μόνο με την πάλη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, μπορεί να λυθούν, τόσο τα διαρθρωτικά, όσο και τα … χωροταξικά προβλήματα της Ανώτατης εκπαίδευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου