Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Απάντηση των φοιτητών Καλών Τεχνών σε δημοσιεύματα


Προς
την Εφημερίδα το Έθνος της Κυριακής
Σας αποστέλλουμε αυτό το e-mail με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας Έθνος της Κυριακής στις 08/05/11 και υπ' αριθμόν φύλλου 1491 σ.σ. 42-43 με τίτλο “Δέκα πανεπιστήμια απορροφώνται 150 τμήματα κλείνουν“ της κ. Βίβιαν Μπενέκου. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται η εξής ανακρίβεια :
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Παν. Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα.
Το τμήμα του Πανεπιστημίου μας δεν είναι ούτε ίδιο, ούτε αντίστοιχο του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και στους στόχους, αλλά και στο σύνολο του προγράμματος σπουδών.
Μερικές θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ μας είναι οι εξής:
·Η εντελώς διαφορετική ονομασία των τμημάτων.
·Το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης είναι τετραετούς φοίτησης κι όχι πενταετούς όπως το τμήμα μας και όπως οι υπόλοιπες Καλών Τεχνών της χώρας.
·Οι φοιτητές του τμήματος Πλαστικών Τεχνών εισάγονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων εν αντιθέσει με τους φοιτητές του τμήματος μας που εισάγονται με ειδικές εξετάσεις σχεδίου σύμφωνες με τις εξετάσεις των άλλων δύο Καλών Τεχνών (Θεσσαλονίκης και Αθήνας).
·Οι απόφοιτοι του τμήματος Πλαστικών Τεχνών δεν έχουν δικαίωμα διορισμού ως εκπαιδευτικοί μέσω ΑΣΕΠ, επειδή ο τίτλος πτυχίου τους δεν προβλέπεται από τον ΑΣΕΠ.
·Αντίθετα, το δικό μας τμήμα ως Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών περιλαμβάνεται στις προκηρύξεις του διαγωνισμού εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ.
·Οι απόφοιτοι του τμήματος Πλαστικών Τεχνών δεν αναγνωρίζονται από το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως εικαστικοί.
Σε καμία περίπτωση το Τμήμα μας δεν αντιστοιχεί, ούτε είναι ομοειδές του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το τμήμα μας αντιστοιχεί με το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που φέρουν την ίδια ονομασία και έχει αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών με αυτό, καθώς και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Για τους παραπάνω λόγους η ταύτιση του τμήματος μας με το τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι λανθασμένη, αδικαιολόγητη και μας θίγει άμεσα επειδή δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις περί ομοιότητας εν το μέσω αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που εγείρει ακόμα και νομικές διαδικασίες.
Θεωρούμε ότι το λάθος οφείλεται σε ελλιπή στοιχεία για την φύση των δύο τμημάτων κι όχι σε ενδεχόμενο δόλο. Ωστόσο, όποιες κι αν είναι οι πηγές του άρθρου σας οφείλουμε να επισημάνουμε την ανακρίβεια για να αποκατασταθεί η αλήθεια. 
Γι' αυτό σας παρακαλούμε να ανασκευάσετε το άρθρο σας όσον αφορά στην φερόμενη ομοιότητα του τμήματος μας με το τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για την τεκμηρίωση των λεγομένων μας παραθέτουμε σε διαδικτυακούς συνδέσμους τα ΦΕΚ του τμήματος μας στην Φλώρινα και του τμήματος των Ιωαννίνων, καθώς και τις επίσημες ιστοσελίδες των τμημάτων. 
Το ΦΕΚ 1358/14-9-2006 τ. Β' της ιδρύσεως του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Φλώρινα, με Αριθμ. Φ. 151/89700Β6 http://goo.gl/kN5Xa και η ιστοσελίδα http://www.eetf.uowm.gr/ .
Το ΦΕΚ 72/ 10-03-2000 της ιδρύσεως του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων http://pdfcast.org/pdf/fek και η ιστοσελίδα http://arts.uoi.gr/PAGES/main.htm .
Ο Φοιτητικός Σύλλογος  του Τμήματος  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου