Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

600.000 Έλληνες ψωνίζουν εκτός συνόρων


Περισσότεροι από 600.000 Έλληνες περνούν σε μηνιαία βάση στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους, ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στα γειτονικά κράτη, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπορικών συλλόγων ακριτικών περιοχών της χώρας, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού ρευστού χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Το διασυνοριακό παραεμπόριο και λαθρεμπόριο μαστίζουν, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τις περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Στην κορυφή των προτιμήσεων των “ξενιτεμένων” καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας. Ενδεικτικό είναι πως η προτίμηση στη φθηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων σε βενζινάδικα της Ανατολικής Μακεδονίας, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φθηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχει βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέφτονται τη φυγή.
Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για μία ακόμα ακατάσχετη αιμορραγία που προκαλούν η μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και η μετανάστευση των καταναλωτών της μίας ημέρας, αφού όχι μόνο στερούν από έσοδα την ελληνική οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή τα περιορισμένα μετρητά της ελληνικής αγοράς ξοδεύονται εκτός συνόρων.

Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα
Η εικόνα της καταναλωτικής μετανάστευσης στη Βόρεια Ελλάδα, όπως περιγράφεται από τα στοιχεία και τις παρατηρήσεις τοπικών εμπορικών συλλόγων που παραθέτει η ΕΣΕΕ, έχει ως εξής:
Φλώρινα. Απώλεια τζίρου 50%-60% και 50% κίνηση καταναλωτών καταγράφεται από τη Φλώρινα προς τα Σκόπια. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό 10.000 αυτοκίνητα Ελλήνων προς τα Σκόπια, από τον νομό Φλώρινας, την Καστοριά, αλλά και από το Αμύνταιο. Προμηθεύονται βενζίνη, ενώ κάποιοι συνταξιούχοι πηγαίνουν σε οδοντιάτρους και αγοράζουν είδη διατροφής (σούπερ μάρκετ, λαχανικά). Στα σύνορα (στην πλευρά των Σκοπίων) υπάρχουν δύο σούπερ μάρκετ ελληνικών συμφερόντων που πουλούν ελληνικά προϊόντα με τιμές Σκοπίων. Ενδεικτικά υπολογίζεται πως η απώλεια φτάνει το 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το Μοναστήρι, η πρώτη μεγάλη πόλη που συναντά κανείς στη γειτονική χώρα, βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τη Φλώρινα. “Είναι σχεδόν σαν να έχει αντικατασταθεί η αγορά της Φλώρινας από την αγορά των Σκοπίων” αναφέρεται σχετικά.
Τι προτείνει η ΕΣΕΕ
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καταναλωτικής μετανάστευσης, αλλά και για την προσέλκυση καταναλωτών από παραμεθόριες περιοχές στις ελληνικές εμπορικές αγορές, η ΕΣΕΕ καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
  •  Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
  • Αυστηροποίηση έλεγχου σε μικροπωλητές από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα, για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.

Μαρία Μαθιοπούλου
Πηγή: Εφ. "Μακεδονία"

6 σχόλια:

  1. 600.001 από αύριο θα πηγαίνω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 600.002 από αύριο θα πηγαίνω και εγώ φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 600.003. Παιδιά θα συναντηθούμε στο πρώτο βενζινάδικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 6.0003. Δυστυχώς δε θα ανταποκριθώ. Θα τα πούμε πάλι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΓΛΥΤΩΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kai ta paidia sas ekei na ta stilete na doulepsoun,kai na mathoun gramata,kai na zisoun kai na epixiri soun.stou giftous stous skopianous. min mazalizete,kala kanete

    ΑπάντησηΔιαγραφή