Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το ιστορικό κέντρο της Φλώρινας


Εικόνα εγκατάλειψης και άναρχης δόμησης παρουσιάζει το ιστορικό κέντρο της Φλώρινας. Δεκάδες κτίσματα του 19ου αιώνα είναι υπό κατάρρευση και πολυώροφες πολυκατοικίες αμφιβόλου αισθητικής «σφηνώνονται» ανάμεσά τους.

Τα παραπάνω διαπιστώνουν οι αρχιτέκτονες Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Ειρήνη Τζηρίνη και Ευθαλία Τσαπάνου- Κωτσοπούλου σε έρευνα που διενήργησαν στην περιοχή και θα παρουσιάσουν στο συνέδριο «Δημόσιος χώρος… αναζητείται», υπό τον τίτλο «Ιστορικό κέντρο Φλώρινας και εγκαταλελειμμένα μνημειακά τοπόσημα στο ποτάμι. Ανάγνωση και επαναπροσδιορισμός μνημείων και δημόσιου χώρου».
Η συνοικία Βαρόσι στο ιστορικό κέντρο της Φλώρινας ήταν κατά το 19ο αιώνα το ζωτικότερο και πλέον εμπορικό κομμάτι της πόλης. Σήμερα, η περιοχή δεν θυμίζει τίποτα από την αλλοτινή της δόξα. «Είναι ένα ιστορικό κέντρο που πάσχει. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα από παλιά κτίρια, τα περισσότερα εγκαταλειμμένα, και πολυκατοικίες αμφιβόλου αισθητικής. Επίσης, το ιστορικό κέντρο δεν έχει συγκεκριμένο λειτουργικό χαρακτήρα σε κτίρια και ελεύθερους χώρους, είναι αφημένο στην τύχη του και την εργολαβική εξέλιξη», παρατηρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σοφοκλής Κωτσόπουλος.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι το γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο, ως τμήμα του κέντρου της Φλώρινας, έχει τον υψηλότερο συντελεστή δόμησης. «Η ανακήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού της περιοχής σε ιστορικό τόπο έγινε χωρίς να καθοριστούν περιορισμοί στη δόμηση ή απαγορεύσεις για τις ανεγειρόμενες οικοδομές», εξηγεί ο κ. Κωτσόπουλος.
Η έρευνα των τριών αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει μια πρόταση εξυγίανσης της συνοικίας Βαρόσι, με αρχιτεκτονική παρέμβαση σε ένα τμήμα αυτής επί του παραποτάμιου άξονα. «Είθισται τα ιστορικά κέντρα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων να αποτελούν αυτόνομες αστικές ενότητες, αποκομμένες από τη δράση και τις εξελίξεις του υπόλοιπου ιστού, λειτουργώντας ως αξιοθέατα ή ως ψυχαγωγικά μεγακέντρα. Η πρότασή μας αποσκοπεί στο ακριβώς αντίθετο, να φέρει το δημόσιο χώρο, όχι απλά δίπλα στον ιστορικό ιστό, αλλά να τον εισάγει ως μορφή και ως λειτουργία μέσα στα ίδια τα μνημεία», τονίζουν οι ερευνητές.
Το εξεταζόμενο τμήμα οριοθετείται από δύο σημαντικά, αλλά εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα μνημεία της πόλης, τον οθωμανικό Κουλέ, που ήταν χτισμένος σε επαφή με μεγάλη κατοικία του 19ου αιώνα και πιθανότατα αποτελούσε τμήμα της ίδιας ιδιοκτησίας, και τη μακεδονίτικη κατοικία γνωστή ως «του Καϊμακάμη». Και τα δύο μνημεία βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμού Σακουλέβα.
Τα δύο κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης, καθώς ο Κουλές αποτελεί το ένα από τα μόλις τρία σωζόμενα οθωμανικά κτίρια και η κατοικία του Τούρκου διοικητή αποτέλεσε σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα και της επαναστατικής δράσης των Φλωρινιωτών, μετά την ξαφνική αρπαγή του από τον Μακεδονομάχο Ναούμη το 1880. Δυστυχώς, σήμερα, και τα δύο εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης. Ο Κουλές είναι μισογκρεμισμένος, ενώ στην κατοικία του Καϊμακάμη έχει καταστραφεί ολόκληρος ο όροφος.
Οι τρεις αρχιτέκτονες προτείνουν την αποκατάσταση των δύο μνημείων και την κατασκευή διαγώνιας γέφυρας, που θα ενώνει τα δύο μνημεία και θα αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή (εικαστικών εκθέσεων και συναυλιών). Επίσης, προτείνεται το μνημείο του Καϊμακάμη να στεγάσει Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Στόχος είναι η όλη περιοχή να αποτελέσει τόπο δράσης των καλλιτεχνών της πόλης.
«Δημιουργείται έτσι μια ανοιχτή περιοχή διαφόρων αλλά συμβατών χρήσεων, περιοχή έκφρασης, συνάντησης και περιπλάνησης στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στο γραφικότερο και χαρακτηριστικότερο τμήμα της πόλης, το οποίο σήμερα παραμένει ουσιαστικά ανενεργό. Δημιουργείται ένας χώρος πληθώρας εφήμερων και πολυσυλλεκτικών δραστηριοτήτων που προκαλεί για νέες ανέλπιστες χρήσεις», τονίζει ο κ. Κωτσόπουλος.
Ο ίδιος επισημαίνει, βέβαια, ότι οι όποιες προτάσεις είναι ανεπαρκείς, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση του υπάρχοντος ιστορικού ιστού, με περιορισμούς στη δόμηση, αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου, κίνητρα στους ιδιοκτήτες των παλαιών σπιτιών για συντήρηση και επαναλειτουργία τους και συνολικό σχεδιασμό αξιοποίησης των δημόσιων χώρων.
Σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης, οι μελετητές προτείνουν την ένταξη της χρηματοδότησής της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το πρώτο συνέδριο «Δημόσιος χώρος… αναζητείται» διοργανώνει από τις 20 ως τις 22 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων ΑΠΘ, Δημοκρίτειου, Πατρών, Θεσσαλίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πηγή: "Καθημερινή"

5 σχόλια:

  1. ναι...εκεί είναι το πρόβλημα της Φλώρινας....όλα τα'χει η Μαριωρή ο φερετζές της λείπει....Δε κοιτάτε την εικόνα εγκαταλειψης που παρουσιάζει η πόλη απο τον οικονομικό μαρασμό,την εγκαταλειψη απο ολους τους πολιτικούς και μη φορεις,την απαξιωση μας ως ακριτικό νομό,την απομάκρυνση των σχολών,την καταστροφή της εμπορικής δραστηριότητας,την εξισωση τπυ πετρελαίου σε μια πόλη που καίει πετρέλαιο 6-7 μηνες το χρόνο,την απουσια σωστου οδικού αξονα,την ελλειψη σοβαρης ιατρικής περίθαλψης στο νοσοκομείο μας,την ανεργία που εκτινάχθηκε στα ύψη....το αισθητικό μέρος του παραποτάμιου δρόμου πρέπει να μας απασχολει.....ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βυζί είναι καλό και δύσκολα αφήνεται !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω στην αποκατάσταση του ερειπίου στο βαρόζι να γίνει μουσείο μακεδονικού αγώνα μπράβο στον συνταξαντα του άρθρου. Αρκετά βλέπαμε ερείπια και ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ..όσο για σένα πρώτε σχολιαστή έχεις απο καιρό χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια..μήν προσπαθείς να αποπροσανατολίσεις τον κόσμο απο το κυρίως θέμα για να συγκαλύψεις αυτούς που γλύφεις...τα μαστάρια σου μάς μάραναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΣΕ ΡΕ 11 02 ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΥΛΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΠΙΠΙΛΑΣ.ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑ...ΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΘΕΣΙΤΕΣ ΜΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ.ΑΚΟΥΣΣΣΣΣΣΣΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απευθυνόμενος προς τον αρχιτέκτωνα - συντάκτη του άρθρου έχω να παρατηρήσω τα εξής: α) Απ' ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία είναι η Διεύθυνση πολεοδομίας και πολεοδομικών εφαρμογών. Αν βρεις ποιοί υπηρετούσαν στην υπηρεσία αυτή κατά το μακρό διάστημα που συντελέσθηκαν οι καταστροφικές παρεμβάσεις στην περιοχή, ίσως μπορέσουν να σου εξηγήσουν που οφείλεται η σημερινή κατάντια. β) Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το ενδιαφέρον περιορίζεται μόνον στην περιοχή: "Βαρόσι". Παλαιά κτίσματα που παραπέμπουν στην περίοδο της απελευθέρωσης της πόλης υπάρχουν σχεδόν σε όλο το μήκος του ποταμού, τουλάχιστον μέχρι την πλατεία ηρώων, αλλά και από την άλλη πλευρά, μέχρι τη γέφυρα του Αγίου Γεωργίου. Ίσως θα ήταν φρόνιμο, ειδικοί επιστήμονες - γνώστες αυτών των θεμάτων να παρέμβουν ΤΩΡΑ, προκειμένου να διασωθούν και αυτά τα κτίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή