Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η άυλη κληρονομιά των Πρεσπών


Μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κομμάτι κιτρινισμένο από το χρόνο χαρτί, μια συνταγή για γεμιστές κόκκινες πιπεριές, κάτι πολύ πιο σπουδαίο από ένα ταψί φαγητό κι ένα παραμύθι, κάτι πολύ πιο μεγάλο από μερικές σελίδες.

Όλα τους κουβαλούν εικόνες, πληροφορίες, μνήμες, γεύσεις, αρώματα και ρομαντικές θύμησες από ένα κοινό παρελθόν, το παρελθόν ενός ολόκληρου τόπου. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών, που με αφορμή μια φωτογραφία ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό μια τεράστια προσπάθεια για τη συγκέντρωση της άυλης κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. 
"Πριν από δύο χρόνια και μέσω μιας διεθνούς συνάντησης νέων, αγόρια και κορίτσια χτύπησαν τις πόρτες των σπιτιών στις Πρέσπες και με τη βοήθεια των κατοίκων κατάφεραν να συγκεντρώσουν κάποιες φωτογραφίες. Αυτές οι παλιές φωτογραφίες παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση και ψηφιοποιήθηκαν. Μία απ' αυτές, που απεικονίζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά με παραδοσιακές στολές, να χορεύουν κυκλικά στην πλατεία του Ανταρτικού, τη δεκαετία του '50, έγινε το θέμα ενός θεατρικού έργου, μιας δραματοποίησης που έκαναν τα παιδιά, στην οποία 'παίχτηκε' και 'τραγουδήθηκε' η ιστορία ενός χωριού", εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών Γκαμπριέλα Σάινερ.
Πηγή: ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου