Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Θέλεις να γίνεις Αρκτουράκι? Έλα στο Νυμφαίο!


Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙ μπορείς να επισκεφτείς το ολοκαίνουργιο  παιδικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, από τις 23 Δεκεμβρίου ως τις 8 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ 

Αρκούδα που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Νίκειο Σχολή του Νυμφαίου.
Ένας μαγικός βιότοπος άγριας ζωής, εξελίσσεται σε 4 εποχές και χωράει σε ένα δωμάτιο. Οι μικροί επισκέπτες καλούνται να μυηθούν στα μυστικά της άγριας ζωής για να γίνουν ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ. Για να το πετύχουν αυτό, συμπληρώνουν διασκεδαστικούς οδηγούς αναγνώρισης του δάσους, αναγνωρίζουν τα άγρια ζώα από τα ίχνη τους, ανακαλύπτουν τα δέντρα και παρατηρούν από μέσα και με κιάλια ακριβείας το αληθινό, πλούσιο σε ζωή, δάσος του Νυμφαίου.
Στο τέλος του εργαστηρίου, γινόμαστε αεικίνητα ξωτικά του δάσους και κατασκευάζουμε πρωτότυπα, οικολογικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και άλλες κατασκευές.
Όλα τα παιδάκια παίρνουν μαζί τους το δίπλωμα μέλους για ΤΑ ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ!
Στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: Να γίνουν ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που σημαίνει να κάνουν την άγρια ζωή κομμάτι της ζωής τους, να την αγαπούν και να την προστατεύουν.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και υλοποιήθηκε  στους μαθητές  των Δημοτικών Σχολείων  του Φιλώτα και του Αετού Φλώρινας, το Σάββατο 17/12/2011.  Τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους  ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Επισημάνθηκαν: η βιωματικότητα των δραστηριοτήτων καθώς υλοποιούνται στο Νυμφαίο και με θέα το πλούσιο φυσικό τοπίο του χωριού και η πρωτοτυπία του χώρου ως προς τον εικαστικό και παιδαγωγικό σχεδιασμό.
Περισσότερα για το πρόγραμμα:
- Οι παιδαγωγικές δραστηριότητες είναι ειδικά σχεδιασμένες για την κάθε ηλικιακή ομάδα.
- Η απασχόληση των παιδιών μέσα στο εργαστήριο είναι εξατομικευμένη καθώς υπάρχει μια μεγάλη ειδικά εκπαιδευμένη παιδαγωγική ομάδα εμψυχωτών.
- Το πρόγραμμα διαρκεί 50 λεπτά.
- Μέσα σε αυτά τα 50 λεπτά το παιδί έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες:  1) παρατήρηση δάσους, 2) μελέτη της τροφικής αλυσίδας των άγριων ζώων, 3) ιχνηλασία και αναγνώριση δασικών ειδών, 4) δραματοποιημένες αναγνώσεις παραμυθιών, 5) πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές με θέμα την άγρια ζωή των ελληνικών δασών. 
Ηλικιακή ομάδα: από 4 ετών έως και 12.
Εκπαιδευτικοί στόχοι:
1)      Να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από διάδραση τα αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας και πανίδας των ελληνικών δασών.
2)     Να πληροφορηθούν για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναφορικά με τα άγρια είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και τους βιοτόπους του.
3)     Να ανακαλύψουν το δάσος μέσα από τις 4 εποχές.
4)     Να βιώσουν την απόλαυση της παρατήρησης της ζωής του δάσους.
5)     Να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν μέσα σε ένα πρωτότυπο και παιδαγωγικά καινοτόμο χώρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου