Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ξεπαγώνει ο Τοπικός Πόρος


“Πράσινο φως” για την κατανομή αδιάθετων κονδυλίων από το τέλος Ανάπτυξης (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης) Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος 2007-2011, δίνει η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, 

Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως) Αρ. Φύλλου 2882. 
Με την απόφαση αυτή τροποποιείται η προηγούμενη υπουργική απόφαση (2005) λόγω της ανάγκης προσαρμογής του πλαισίου εφαρμογής των προηγούμενων Υπουργικών Αποφάσεων στο νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης όπως προέκυψε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Ν. 3852/10).
Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι για τη διενέργεια της κατανομής, συνιστάται «Επιτροπή Κατανομής» αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ ως Πρόεδρο, τους δύο Περιφερειάρχες (Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου) ή εκπροσώπους τους, ή εκπροσώπους τους Περιφερειακών Ενοτήτων ή εκπροσώπους τους, τους τρεις αντιπεριφερειάρχες των δικαιούχων περιφερειακών ενοτήτων (Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας), τους δύο Προέδρους των οικείων Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) ή εκπροσώπους τους και έναν εκπρόσωπο της ΔΕΗ Α.Ε.
Η επιτροπή Κατανομής συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, διενεργεί την κατανομή των κονδυλίων που προέρχονται από το Τέλος και ελέγχει την τήρηση, την τροφοδότηση και τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών που τηρεί με ευθύνη της η ΔΕΗ ΑΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι: «Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από μια Δημοτική Ενότητα σε άλλη για την κάλυψη αναγκών έργων που υλοποιούνται σε Δημοτικές Ενότητες του οικείου Δήμου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», καθώς και ότι «Ποσά που δεν έχουν απορροφηθεί κατά το τέλος της πενταετίας μεταφέρονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο».
Επίσης, για την παρακολούθηση της πορείας και της απορροφητικότητας των ήδη συμβασιοποιημένων έργων των ΕΑΠ συνιστάται Επιτροπή Παρακολούθησης με έδρα την πρωτεύουσα της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας στην περιφέρεια της οποίας βρίσκονται οι δικαιούχοι Δημοτικές Ενότητες. Η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι δεκαπενταμελής και απαρτίζεται από: Τον αντιπεριφερειάρχη της οικείας περιφερειακής ενότητας ως πρόεδρο, δύο περιφερειακούς συμβούλους, τρεις αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, που προτείνονται από την οικεία Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) με απαραίτητη συμμετοχή των ενεργειακών Δήμων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπως προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν. 3852/2010.
Η επιτροπή απαρτίζεται επίσης από έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ, έναν του Οικονομικού Επιμελητηρίου, έναν του ΓΕΩΤΕ, έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου (ΕΒΕ), έναν του Εργατικού Κέντρου ή των Εργατικών Κέντρων, έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ, έναν της ΔΕΗ, έναν εκπρόσωπο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θετικής κατεύθυνσης και έναν εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Πηγή:e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου