Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στο τραπέζι η πώληση έξι λιγνιτικών μονάδων


Eξι λιγνιτικές μονάδες και όχι τέσσερις, όπως είχε προταθεί, πρέπει να είναι έτοιμη να πωλήσει η ΔΕΗ σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν μείνουν ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα ανταλλαγής ισχύος (swap), που συνοδεύει το πακέτο της

απελευθέρωσης της λιγντικής παραγωγής, όπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν όσον αφορά την πώληση των λιγντικών μονάδων (μία στη Μεγαλόπολη, μία στη Φλώρινα και δύο στο Αμύνταιο), καθώς και τα swap. H τελική απόφαση της Ε.Ε. για το «πακέτο» και το αν θα αφορά τέσσερις ή εξι μονάδες και να θα πρέπει στη φάση αυτή να συνοδευτεί και με υδροηλεκτρικά, θα οριστιοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα αγοράς, που διεξάγει την περίοδο αυτή η Επιτροπή.
Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης σχετικά με τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για τη μίσθωση του ορυχείου της Βεύης και ότι η πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη ΔΕΗ για τη διασφάλιση της μετεγκατάστασης σε επόμενη φάση των τριών οικισμών που συνδέονται με το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι εξετάζει την αύξηση του ποσοστού του λιγνιτικού πόρου που αποδίδει η ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες.
Πηγή: Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου