Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Φλώρινας


Γράφει ο Λάζος o Βουνίσιος
Ψάχνοντας πληροφορίες για την μοτοσυκλέτα στην Φλώρινα ανακάλυψα μία την οποία θα χαρακτήριζα πρωτοπορία για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Η πληροφορία αφορά την ίδρυση 

μοτοσυκλετιστικού ομίλου στην Φλώρινα στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Μελετώντας προσεχτικά το βιβλίο του Φλωρινιώτη λαογράφου κ. Δημήτρη Μεκάση (τα παλαιά επαγγέλματα στην Φλώρινα τόμος Β) στην σελίδα 55 ο συγγραφεύς αναφέρει ότι μεταπολεμικά οι μοτοσυκλέτες πλήθαιναν και ήταν προσιτές για τους Φλωρινιώτες. Οι περισσότεροι, τότε, ήσαν νέοι καταστηματάρχες οι οποίοι ενθουσιάζονταν από την ταχύτητα αλλά και την γρήγορη μετακίνηση.
Έτσι μία παρέα 25 μοτοσυκλετιστών το 1952 με κοινή αγάπη για την μοτοσυκλέτα και την περιπέτεια ξεκίνησαν τα πρώτα ταξίδια στην γύρω περιοχή αλλά και μακρύτερα στην Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη ακόμη και στην κεντρική Ευρώπη!!. Οι περισσότεροι έμαθαν οδήγηση μοτοσυκλέτας από ένα συμπολίτη μας ο οποίος κατά την στρατιωτική του θητεία διετέλεσε μοτοσυκλετιστής αγγελιοφόρος του στρατού και ήταν πεπειραμένος οδηγός. Μια ημέρα του έτους 1957, η  παρέα των 25 μοτοσυκλετιστών αυτών υποδέχθηκε τον τότε Υπουργό κ.Μακρή στην Βίγλα Πισοδερίου (σημερινό χιονοδρομικό κέντρο) τον οποίον εν συνεχεία συνόδευσαν στην Φλώρινα με τις μοτοσυκλέτες τους. Αυτό εντυπωσίασε τόσο τον ίδιο τον πολιτικό όσο και τον κόσμο  που αντίκρυσε την πομπή μοτοσυκλετιστών να συνοδεύει το αυτοκίνητο του Υπουργού καθώς κατέφθαναν στην ακριτική Φλώρινα. Κατόπιν του ευχάριστου αυτού γεγονότος ο Υπουργός κ Μακρής τους ενίσχυσε οικονομικά και ιδρύθηκε ο πρώτος όμιλος μοτοσυκλετιστών στην Φλώρινα. Να σημειώσω ότι ο όμιλος της Φλώρινας ήταν από τους πρώτους ομίλους μοτοσυκλετιστών (ίσως σε όλη την Ελλάδα) με αυτόν της Θεσσαλονίκης (Μ.Ο.Θ) ως οργανωμένη μορφή μοτοσικλετιστών στην Ελλάδα. Στις 6 Απριλίου 1957 λοιπόν, ιδρύθηκε ο Μ.Ο.Φ. με προεδρείο και μέλη. Έγινε μέλος του Μ.Ο.Θεσσαλονίκης που κάλυπτε όλη την βόρεια Ελλάδα (Μακεδόνια και Θράκη). Στεγάσθηκε σε ενοικιαζόμενο μαγαζί στην οδό Κρέσνας στην πόλη της Φλώρινας όπου ήταν τα γραφεία του. Ο όμιλος έραψε λευκές εντυπωσιακές στολές με λευκή κουκούλα και αγόρασε ειδικά γυαλιά (σημερινού τύπου χιονοδρόμων) για τους αναβάτες. Απ όπου περνούσαν με τις μοτοσυκλέτες  εντυπωσίαζαν τον κόσμο τόσο με την εμφάνιση όσο και από το γεγονός ότι το αυτί των ανθρώπων της εποχής δεν είχε συνηθίσει στον μαγευτικό θόρυβο των μηχανών. Κάθε φορά που ο Υπουργός κ.Μακρής επισκέπτονταν την ακριτική Φλώρινα ο Μ.Ο.Φ. τον ανέμενε στα όρια του Νομού τον οποίο συνόδευαν με πομπή μοτοσυκλετών έως την πόλη. Η διαδρομή της πορείας ήταν εντυπωσιακή. Οι κάτοικοι των χωριών έβγαιναν στον δημόσιο δρόμο για να δούν το θέαμα και να υποδεχθούν τον Υπουργό. Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μία μικρή παρένθεση για να επισημάνω ότι σήμερα ούτε Πρωθυπουργός, ούτε Υπουργός, ούτε κανένας άλλος πολιτικός δεν χαίρει ανάλογης υποδοχής όπως την εποχή εκείνη. Κλείνει η παρένθεση.
Ο Μ.Ο.Φ. συμμετείχε  σε εθνικές παρελάσεις ή σε πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου ακόμη και με εντυπωσιακά άρματα παρελάσεων που κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Περνούσαν σε διάταξη ανα τριάδες προσφέροντας ένα υπερθέαμα για την εποχή εκείνη στον κόσμο που χειροκροτούσε ενθουσιασμένος τους αναβάτες μοτοσυκλετιστές του ομίλου. Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ο Μ.Ο.Φ. διοργάνωνε εκδρομές, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, κάνοντας διάφορες εξορμήσεις  σε πανέμορφες τοποθεσίες και στα χωριά της Φλώρινας. Οι εκδρομές επεκτάθηκαν κι εκτός νομού στην Καστοριά, στην Έδεσσα  αλλά και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική ήταν η εκδρομή στο γειτονικό Μοναστήρι του κράτους της τότε Γιουγκοσλαβίας . Όταν εισήλθαν στο Μοναστήρι οι μοτοσυκλετιστές του Μ.Ο.Φ. ακούγονταν με θαυμασμό «Έλληνες Έλληνες» (ήρθαν) από τους κατοίκους τους Μοναστηρίου. Αντίστοιχα σε εκδρομές στην Έδεσσα ή στην Καστοριά οι εκεί κάτοικοι απορούσαν και λέγαν.. τί συμβαίνει? Ποιοι είναι αυτοί? Γενικώς όπου περνούσε ο Μ.Ο.Φ. προκαλούσε μια ευχάριστη αναστάτωση με τις λευκές στολές και τον θόρυβο των μηχανών. Εκτός από παρελάσεις και εκδρομές ο Μ.Ο.Φ. έκαμνε γλέντια μέχρι πρωίας σε ταβέρνες της πόλης. Η ιστορία του πρώτου μοτοσυκλετιστικού ομίλου Φλώρινας διήρκησε μέχρι το έτος 1962 όπου η μόδα της μοτοσυκλέτας είχε περάσει στα μοτοσακό μικρού κυβισμού από νεαρούς ή εφήβους κυρίως γεμάτους ορμή αλλά και άγνοια του κινδύνου οδήγησης αυτών. Παρόλα αυτά η αγάπη του κόσμου για τις μοτοσυκλέτες δεν χάθηκε, συνεχίσθηκε από τις επόμενες γενεές μέχρι και σήμερα. Μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το έτος 1984 συγκροτήθηκε από νέους της γενιάς μου μοτοσυκλετιστικός σύλλογος υπο την βοήθεια τοπικών παραγόντων, με σκοπό την διοργάνωση αγωνιστικών δραστηριοτήτων στην Φλώρινα. Στους γήλοφους του σημερινού αεροδρομίου κάμναμε τις άτυπες χωμάτινες προπονήσεις μας. Στον χορταριασμένο αεροδιάδρομο κάμναμε αγώνες ταχύτητας οι γνωστές στον κόσμο των μηχανόβιων «κόντρες» ή σε δρόμους και ώρες όπου δεν σημειωνόταν αυξημένη κίνηση άλλων τροχοφόρων ή ιππήλατων οχημάτων. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς γύρω στους 30 με 40 μοτοσυκλετιστές του συλλόγου «εισβάλαμε ειρηνικά» στο παλαιό γήπεδο (νυν νέο πάρκο) όπου κάναμε διάφορες μοτοσυκλετιστικές επιδείξεις την ώρα όπου έληγαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Δυστυχώς ο σύλλογος διήρκησε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, δύο με τρείς μήνες εκείνο το καλοκαίρι.
Μετέπειτα, από το έτος 1999 μέχρι σήμερα, υπάρχει ο νέος (συνέχεια του πρώτου) μοτοσυκλετιστικός όμιλος Φλώρινας ο οποίος είναι μέλος της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΜΟΤΟΤΕ) Σποραδικά στην πλατεία έχει διοργανώσει ενημερωτικές συγκεντρώσεις όπως και κοπή βασιλόπιττας κατά την αλλαγή του έτους. Διατηρεί ιστοσελίδα στο facebook όπου μπορείτε να επισκεφτείτε στην διεύθυνση του απ όπου ενημερώνονται τα μέλη και οι φίλοι της μοτοσυκλέτας στην Φλώρινα για τις όποιες δραστηριότητες. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι στην  Φλώρινα ομάδες μοτοσυκλετιστών συμμετέχουν ως αγωνιζόμενοι ή διοργανώνουν χωμάτινους αγώνες motocross. Αυτή ήταν συνοπτικά η ιστορία του Μοτοσυκλετιστικού ομίλου στην Φλώρινα η οποία ευελπιστώ να αξιοποιηθεί καταλλήλως από τους εραστές της μοτοσυκλέτας (μηχανόβιους ή μη μηχανόβιους) στο μέλλον….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου