Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Διοίκηση μέσω Στόχων (Management By Objectives)


Το management εισάγει μια διαφορετική αντίληψη για το ρόλο του κράτους στην οικονομία και την κοινωνία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του ιδιωτικού τομέα. Η στοχοθεσία συνδέεται με ένα εξ’ αυτών, τη Διοίκηση Μέσω Στόχων (Management By ObjectivesMBO). Η στοχοθεσία κατέχει κυρίαρχη θέση στο οικοδόμημα δράσεων του ΝΔΜ, το οποίο υποστηρίζει 

τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της διοικητικής δράσης στη βάση στόχων και αποτελεσμάτων. Προχωράει δε ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας την κατάρτιση προϋπολογισμού και συστημάτων μισθοδοσίας, με βάση τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα.
Η ΔμΣ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στρατηγικού προγραμματισμού, το οποίο περιλαμβάνει κρίσιμες λειτουργίες, όπως ο προγραμματισμός και η στοχοθεσία (planning), η κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της οργάνωσης (organizing), η ευρύτερη δυνατή αξιοποίηση, προαγωγή και ανάπτυξη του στελεχιακού δυναμικού (staffing), η επικοινωνία, υποκίνηση και διεύθυνση του προσωπικού (directing) και τέλος, ο έλεγχος της αξιολόγησης της συμπεριφοράς και η ανάληψη διορθωτικών μέτρων (controlling).
Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στον συμμετοχικό τρόπο προσδιορισμού των στόχων της οργάνωσης που εδράζεται στη θεληματική συνεργασία και την αυτοδέσμευση στη θέσπιση, υλοποίηση και αξιολόγηση των στόχων και αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται κάθε φορά. Η υιοθέτηση των σκοπών και στόχων της εκάστοτε οργάνωσης γίνεται κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας των υφισταμένων με τη διοίκηση της οργάνωσης, γεγονός που αποτυπώνει με ενάργεια τη σπουδαιότητα αυτής της μεθόδου διοίκησης και την αντιδιαστέλλει προς τα πενταετή προγράμματα δράσης, δηλαδή τα προγράμματα αυτά που είναι κατευθυνόμενα από την ανώτατη ηγεσία (top-bottom approach), συγκεντρωτικά και καθόλου συμμετοχικά.
Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου αυτού συστήματος διοίκησης δηλαδή το management μέσω στόχων είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν τα εξής σημαντικότερα:
  • την αύξηση της αποτελεσματικότητας της οργάνωσης, καθώς εργάζονται όλοι μαζί αρμονικά για την επίτευξη κοινών σκοπών σε ένα κλίμα ανοικτής επικοινωνίας, όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις δομούνται στη βάση της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της λήψης πρωτοβουλιών και της αφοσίωσης στο «κυνήγι των στόχων» της οργάνωσης δημιουργείται μια ορθολογιστική βάση για την προσαρμογή σε περιβαλλοντικές συνθήκες και τη σταδιακή απορρόφηση της περιβαλλοντικής αβεβαιότητας
  • παράγονται καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος, αφού το ΜΒΟ προσφέρει μια κατάλληλη τεχνική τοποθέτησης του προϋπολογισμού και των πηγών και μειώνονται τα περιθώρια διαφθοράς και εξαργύρωσης κάθε είδους οφέλους, καθώς ο εργαζόμενος διακατέχεται από έντονη αίσθηση υπευθυνότητας και ταυτίζει την προσωπική του ταυτότητα με εκείνη της
Η ΔμΣ αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα παρακίνησης και υποκίνησης των εργαζομένων, μια διοικητική φιλοσοφία που σέβεται τους ανθρώπους της, οι οποίοι με τη σειρά τους, νιώθοντας ελεύθεροι, εργάζονται συλλογικά για την επίτευξη των σκοπών και στόχων της οργάνωσης. Διότι αισθάνονται έτοιμοι να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, εκεί  όπου τα συναισθήματα αποκτούν μεγαλύτερη σημαντικότητα από τα γεγονότα. Σε αυτό το εύρυθμο περιβάλλον, τα μέλη της οργάνωσης ορίζουν τους σκοπούς της και οι ατομικοί στόχοι διαπλέκονται στενά με τους οργανωτικούς.
Δόμνα Γκίνη
Project Manager

3 σχόλια:

  1. Για όσους ενδιαφέρονται το πραγματικό κείμενο είναι εδώ www.dee.gr/mediaupload/publications/diplomatiki.doc
    και το απόσπασμα που έχει δημοσιευθεί εδώ είναι στην σελίδα 39 και μάλιστα έχουν παραλειφθεί και αρκετά αλλά είναι copy paste. Αυτοί που φέρουν την ευθύνη γι αυτό δεν είναι μόνο η "συγγραφέας" του δημοσιεύματος αλλά και ο διαχειριστής του blog. Και για να μην απορείτε πώς βρήκα την λογοκλοπή κάντε copy paste την πρώτη παράγραφο του δημοσιεύματος και ψάξτε την στο Google. Ευτυχώς που δεν είμαι ο πραγματικός συγγραφέας (θα δείτε ποιος είναι στο αυθεντικό κείμενο) γιατί θα σας έκανα μήνυση. Αυτά από κάποιον που θέλει να σας προστατέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το έχω διαπιστώσει και εγώ εδώ και καιρό
      αλλά τι να πεις

      Διαγραφή
  2. Εδώ και πολύ καιρό με σχόλια μου έχω επισημάνει στην Δόμνα να σταματήσει να δημοσιεύει έτοιμα κείμενα-αποσπάσματα από βιβλία γιατί θα βρει τον μπελά της.. και εκτός αυτού εκτίθεται προσωπικά και η ίδια.. δημιουργώντας μ΄αυτόν τον τρόπο δημόσιες αμφιβολίες για την φερεγγυότητα του χαρακτήρα της.. Η Δόμνα όμως φαίνεται πως δεν έχει πάρει το μήνυμα.. και συνεχίζει ακάθεκτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή