Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Χρονογράφημα: Ο Σηκουάνας της Φλώρινας


Γράφει ο Λάζος ο βουνίσιος.....
Προηγήθηκαν  των δρώμενων οι εκδηλώσεις για τα 100 έτη απελευθέρωσης της Φλώρινας από τον Οθωμανικό ζυγό, ανάρτηση της γαλανόλευκης των 100 ετών απελευθέρωσης μας,  όπως και μία ειδική ιστοριογνωσιακή  παράσταση αναδρομή στην νεώτερη ιστορία κάτω από ένα θερινό φεγγάρι παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Για πρώτη φορά ξετυλίχθηκε με πολύ ωραίο τρόπο στα μάτια μας  η ιστορία των 

τελευταίων 100 ελευθέρων ετών της πόλης στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού  Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα.
Εντυπωσιακά και περισσότερα σε αριθμό ήσαν φέτος τα έργα (κυρίως) των φοιτητών του Τμήματος Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Φλώρινας στο ιστορικό Βαρόσι  Φλώρινας Το ίδιο παρατήρησα και σε έργα κι άλλων εν Φλωρίνη καλλιτεχνών μας. Ειλικρινά δεν το περίμενα όμως δεν φτάνει να λέμε ωραία λόγια για τους καλλιτέχνες μας φοιτητές  προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς, χρειάζονται κι άλλα κυρίως την υλική υποστήριξη μας. Καλό θα ήταν μια και είμαστε αποδεδειγμένα πόλις των καλλιτεχνών με προεξάρχοντες τους Διευθυντές τραπεζών, δημοσίων κτηρίων, υπηρεσιών, οργανισμών κλπ να αγοράζουν κι από ένα έργο για τους άψυχα κενούς αισθητικά διαδρόμους των κτηρίων ή γραφείων τους. Με το θέμα στέγασης της σχολής τι γίνεται?
Αναρωτιόμουν αν δεν υπήρχε αυτό το μελίσσι πολιτισμού και οι εικαστικοί φοιτητές του ΤΕΕΤ στην Φλώρινα ποιοι ολιγάριθμοι εικαστικοί θα έκθεταν τα έργα τους στο Βαρόσι. Εντυπωσιάστηκα με ένα εργο ενός εικαστικου «των κείνων ρήμασι πειθόμενοι» με την φιγούρα ενός αρχαίου Έλληνα πολεμιστή Θερμοπυλομάχου. Ελάχιστοι απέμειναν ενεργοί καλλιτέχνες ή μάλλον γεννιούνται νέοι. Όπως ο αυτοδίδαχτος φανοποιός - βαφέας αυτοκινήτων κ Ζέρβας που με εντυπωσίασε με ένα..κράνος επενδυμένο με διάφορα σχέδια φτιαγμένα με αερογράφο.  Στον ορειβατικό σύλλογο κι εκεί τα ταπητουργήματα ψηφιδωτά του κ.Ν.¨Οροβα κι αυτά με εντυπωσίασαν. Αν μπορούσα θα αγόραζα εκείνο το χιονισμένο το ψηλό  βουνό ή το βυσσινή δειλινό στο δάσος.
Στο οδοιπορικό μου ανάμεσα σε πίνακες και γλυπτά, τσέκαρα και αρκετές φωτογραφικές εκθέσεις με καλλιτεχνικές φωτογραφίες (με ή χωρίς ψηφιακή επεξεργασία) Μου άρεσαν εκείνες με τα χιονισμένα τοπία της Φλώρινας  υπο του μηδενός.Έκθεση χαλκογραφίας καθρέφτες, σκακιέρες, αντικείμενα όλα επενδυμένα με χαλκό και σχέδια σμιλευμένα με πολύ μεράκι. Κάθε έργο μοναδικό χαραγμένο με διαφορετική τεχνοτροπία το καθένα προσδίδοντας την υπογραφή του καλλιτέχνη. Άνοιξε ο ΦΣΦ Αριστοτέλης και το Μουσείο σύγχρονης τέχνης στο κοινό παλαιότερα και μοντέρνα έργα όπου  από τις λίγες φορές έφερναν τους ανθρώπους  σε επαφή με την Τέχνη αλλα και την ιστορία του εικαστικου κόσμου της Φλώρινας. Το δε κτήριο έξαρχου πίσω από την Μητρόπολη ...ο «λευκός οίκος των εικαστικών  στην Φλώρινα όπου ήρθε ο  Ολυμπιονίκης μας Ηλίας Ηλιάδης.
Ομολογώ φέτος ο αστικός ποταμός μας, ονόματι σακολέβας, έγινε ένας μικρός ..Σηκουάνας πολιτισμού Τέχνης και ιστορίας. Εάν φωτίζονταν τα νερά του ποταμού καταλλήλως θα ήταν φαντασμαγορικότερος πιο ωραίος. Ίσως του χρόνου.. Σχέδια με προσωπογραφίες περαστικών επισκεπτών δεν συνάντησα όπως συνήθως συμβαίνει στις παρόχθιες πεζούλες στον Σηκουάνα των Παρισιών. Ίσως σιγά σιγά να γίνει κι αυτό στην πόλη από ελεύθερους εικαστικούς μάχιμους καλλιτέχνες. Απουσίαζαν οι επαγγελματίες φωτογράφοι της πόλης οι οποίοι κυρίως στους γάμους παρουσιάζουν φωτογραφίες στις προθήκες των μαγαζιών με έντονη καλλιτεχνική υφή. Θα μπορούσαν κι αυτοί να εκθέσουν την δουλειά τους και να διαφημιστούνε στο ευρύτερο φιλότεχνο κοινό..
Μια κυρία έψαχνε τους..επισήμους. Της απάντησα δεν ήρθαμε εδώ για να δούμε επισήμους αλλά να θαυμάσουμε τον εικαστικό κόσμο της Φλώρινας. Αυτούς τους «τρώμε στην μάπα όλο τον χρόνο», είπε ένας τρίτος της παρέας μας.
Προηγήθηκε έντονη εντονότατη αφισορρύπανση στην πόλη. Αντι για τόνους αφίσας προτιμότερο θα ήταν ο καθείς να αγόραζε από ένα έργο για την γραφειάρα, το σαλόνι ή το κτήριο του. Έτσι κάθε επισκέπτης του θα ερχόταν άμεσα σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο και πολιτισμό μας, είπα πόλις των καλλιτεχνών.
Καθώς διαβαίναμε με την παρέα τις παρόχθιες εκθέσεις στο μυαλό μου ερχόταν η ιδέα και μια απορία. Κάθε σχεδόν μήνα να διοργανώνεται ένα ART BAZZAR - Galleri   στο Βαρόσι στης πόλης το ποταμό να είναι επι μονίμου σχεδόν βάσεως εκθέσεις καλλιτεχνών οι οποίοι θα πουλούν στον κόσμο τα έργα τους.
Ατελείωτος φέτος ο οδηγός χάρτης δρώμενων στην Φλώρινα. Αντιλάλησαν κάμποι και βουνά Ελλάδα φέτος... φεστιβάλ τραγουδιού φλωριναίων καλλιτεχνών, συναυλία φιλαρμονικής, χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα, ρυθμική γυμναστική, σκάκι, ξιφασκία, ποδηλατικός γύρος, πινγκ-πόνγκ, θεατρικές παραστάσεις αττικ, Πρωτοψάλτη- Ρεμπούτσικα, Καλογιάννης, βυζαντινή μουσική τραγούδια, χοροθέατρο, ωδείο, ρόκ μουσική, παραδοσιακά παλαιά φλωρινιώτικα παιχνίδια, έκθεση βιβλίου..ατελείωτα τα δρώμενα φέτος. Δεν προλάβαινες να τα παρακολουθήσεις ... ταυτόχρονα σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά και από μία πολιτιστική εκδήλωση.. Αλλά εκείνο το τρίο..μπάλκαν κόλα με την άσεμνη χειρονομία στο προσπέκτ  με χάλασε πάρα μα πάρα πολύ άσχημα κύριε αντιδήμαρχε Άρη Αριστείδου. Αμάν αυτή η ...μπαλκανολαγνεία από μερικούς και μερικές τουμπανιστές στην Φλώρινα. Ελλάς τι θα γίνει φίλε μου με εμάς ...; ακούω στο τρανζίστορ.
Φαντάζομαι οι συμμετέχοντες «δεν έλαβαν δεκάρα» τσακιστή  από το δημόσιο ταμείο, τρόπος του λέγειν, για την συμμετοχή τους. Και όπως κάθε Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία έρχεται με βήματα γοργά ο χειμώνας με καυσόξυλα πολλά και με το σινιάκι παρέα σιμά στους 10 μήνες. Περάσαμε φέτος το καλοκαίρι δεν λέω όλοι μας καλά αν και με κρίση και κουρεμένα πολλά ...; Και μετά τι?
Κάπως έτσι τελείωσαν τα δρώμενα στον Σηκουάνα της Φλώρινας¨ Ως μία ρομαντική αναλαμπή ή ανάμνηση για παλιούς και νέους. Έκθεση φωτογραφίας Λάζος ο βουνίσιος στην διεύθυνση ... http://vounisios.pblogs.gr/h-flwrina-mias-allhs-epohhs-fwtografika-drwmena.html
Η είσοδος και η έξοδος είναι για όλους δωρεάν

2 σχόλια:

  1. Για..σηκουάνας πολύ φιλόδοξο και...αφροδισιακό ακούγεται, τη στιγμή μάλιστα που μας κυβερνούν...ευνούχοι!!
    Ποιοί ..σηκουάνακτες δηλαδή Λάζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρεθεί καμμά 30αρα να σε διαψέυσει για το "ευνούχοι"...

      Praetorian.

      Διαγραφή