Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η αποσάθρωση, αποδόμηση και σταδιακή υποτίμηση της Δυτικής Μακεδονίας


Τα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται ότι υπάρχει σταδιακή υποβάθμιση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με σχεδιασμό που προφανώς μόνο τυχαίος δεν είναι. Η μεταφορά της έδρας της αποκεντρωμένης διοίκησης στα Ιωάννινα, η συρρίκνωση των υπηρεσιών, η διακοπή επενδύσεων σε όλους τους τομείς, το πάγωμα του ΕΣΠΑ επί ημερών Κίρκου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 

Δήμοι και η ασυνέπεια στην αποταμίευση του Τοπικού πόρου, αλλά και της ΔΕΗ ως προς πολλά άλλα ζητήματα, ήδη δημιουργούν την αίσθηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ότι η κεντρική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομματικής χροιάς δεν δείχνει ενδιαφέρον για την περιοχή. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ούτε ένα στέλεχος από την περιοχή δεν αξιοποιήθηκε σε κυβερνητική θέση.
Στην μεγάλη ναυαρχίδα της περιοχής φαίνεται καθαρά πλέον ότι δεν εκπληρώνονται οι υποσχέσεις για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί. Η Πτολεμαϊδα 5 αν ήταν ένα έργο με έδρα την Αττική ή την Κρήτη, τώρα θα είχε υλοποιηθεί. Αντ’ αυτού παραμένουν ακόμη σε λειτουργία μονάδες που έχουν κατεβάσει εδώ και καιρό διακόπτες με φιέστες από παρελθούσες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ με περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες. Για τα άλλα ζητήματα της αποκατάστασης των εδαφών αλλά και των εργασιακών σχέσεων, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η περιοχή δεν έχει λάβει κανένα σχεδιασμό για αποκατάσταση καταστροφής δεκαετιών και από την άλλη οδεύουμε σε πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων εξισώνοντας τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής μ’ αυτά των λαθραίων μεταναστών.
Η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα εδώ και πάρα πολλούς μήνες χωρίς να έχει γίνει κανένας σχεδιασμός και προγραμματισμός από πλευράς Υπουργείου και αρμοδίων οργανισμών, ώστε να ανακουφιστεί ένα μέρος του πληθυσμού μακροχρόνια άνεργο. Και παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη κινητοποίηση για την κάμψη της ανεργίας, για το λόγο ότι μακροχρόνια πλήττεται με την πρώτη θέση σε ανέργους αντιθέτως τα περισσότερα πακέτα και προγράμματα κατευθύνονται σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό γινόταν τα τελευταία χρόνια που η κατάσταση ήταν υποφερτή στα αστικά κέντρα. Πλέον που το πρόβλημα θα είναι έντονο και εκεί είναι λογικό η Δυτική Μακεδονία απροετοίμαστη να πάει σε Τρίτη μοίρα. Αυτό φαίνεται από την περιοχή της Φλώρινας, όπου οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.
Σ’ όλα αυτά προστίθεται και η έλλειψη πολιτικής παρέμβασης σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, αφού η περιοχή όχι μόνο δεν εκπροσωπείται ούτε από ένα στέλεχος, αλλά και ο θεσμός της αποκεντρωμένης διοίκησης εδρεύει στα Ιωάννινα με επικεφαλής στέλεχος εκτός της Δυτικής Μακεδονίας, που ενώ έχει αναλάβει εδώ και καιρό πλέον δεν έχουμε δει την παρουσία του. Ελπίζουμε να μην ακολουθήσει τα βήματα της πρώην Γραμματέως…
Μιχάλης Αγραφιώτης
Πηγή: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου