Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ολική καταστροφή για το φασόλι Πρεσπών


8.680 στρέμματα με γίγαντες και ελέφαντες «παραδόθηκαν» στον καύσωνα. Σε απόγνωση οι αγρότες, κίνδυνος να κατακλυστεί η αγορά με εισαγόμενο φασόλι που θα βαπτιστεί ελληνικό
Ο καύσωνας έκαψε τα φασόλια των 

Πρεσπών Φλώρινας. Πάνω από το 75% της φετινής παραγωγής σε φασόλια γίγαντες και ελέφαντες έχουν καταστραφεί και οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Επιπλέον φοβούνται πως η εσωτερική αγορά θα κατακλυστεί από φασόλια Τουρκίας, Κίνας, Πολωνίας και Αργεντινής, που θα βαφτιστούν ως ελληνικά και θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ.
«Από τα 11.500 στρέμματα έχουν υποστεί ολική καταστροφή 8.680 στρέμματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες χτύπησαν τις φασολιές στην ανθοφορία και δεν μπορούν πλέον να δέσουν καρπό. Τα φυτά δεν αντέχουν σε αυτήν τη φάση θερμοκρασίες πάνω από 34-35 βαθμούς Κελσίου. Η ελληνική αγορά θα ξεμείνει από φασόλια, γίγαντες και ελέφαντες και οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας.
Ο κ. Τσέπας, αλλά και δήμαρχοι από την Καστοριά που έχουν το ίδιο πρόβλημα, μαζί με αγρότες και συνεταιριστές, βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, από τον οποίο και ζήτησαν δίκαιες αποζημιώσεις.
Ηδη συνεργεία του ΕΛΓΑ από την Κοζάνη βγαίνουν στον κάμπο της Φλώρινας και της Καστοριάς και καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις.
Τα φασόλια αποτελούν μια δυναμική και επικερδή καλλιέργεια, που έχει μέλλον. Θα μπορούσε, λένε οι συνεταιριστές, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όχι ιδιαίτερα θερμές με κατάλληλα εδάφη.
Οι τιμές
Οι αγρότες διαθέτουν τα φασόλια προς 3,50€/κιλό και οι καταναλωτές τα αγοράζουν προς 9€/κιλό στο σούπερ μάρκετ ή προς 7€/κιλό στις λαϊκές αγορές, μερικές φορές μάλιστα και πολύ ακριβότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
«Η Βόρεια Ελλάδα δεν τρώει ελληνικά φασόλια, παρότι εδώ παράγονται. Εμείς συσκευάζουμε και στέλνουμε σε συγκεκριμένους εμπόρους, αλλά είναι πρωτοφανές η περιοχή μας να καταναλώνει εισαγόμενο προϊόν, χωρίς οι πολίτες να το ξέρουν», μας είπε ο κ. Στεργίου.
Οι αγρότες εκφράζουν φόβους πως οι επιτήδειοι θα δράσουν και πάλι και θα βρουν ευκαιρία να ρίξουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου προϊόντος, το οποίο θα βαφτίσουν ως ελληνικό και συγκεκριμένα ως φασόλια Πρεσπών.
«Η συνολική ελληνική παραγωγή φασολιών είναι περίπου 7.000 τόνοι και από αυτούς οι 3.000 τόνοι παράγονται στις Πρέσπες. Ωστόσο, η κατανάλωση ξεπερνά τους 33.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει πως μεγάλο μέρος τους είναι εισαγόμενα φασόλια. Το πρόβλημα είναι πως σπάνια θα δει κανείς ταμπέλα για τη χώρα προέλευσης των οσπρίων και όλα τα φασόλια που υπάρχουν στην αγορά είναι δήθεν Πρεσπών», μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολιών «Πελεκάνος», Νίκος Στεργίου.
ΦΛΩΡΙΝΑ
Καλλιέργεια για το 90% των αγροτών
Τα φασόλια είναι μονοκαλλιέργεια για τη Φλώρινα και το 90% των αγροτών ασχολούνται με αυτά. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου που αρχίζει η συγκομιδή τουλάχιστον 500-600 αλλοδαποί εργάτες, κυρίως από την Αλβανία, φτάνουν στη Δυτική Μακεδονία και απασχολούνται στα χωράφια. Τα φτωχά σε ασβέστιο εδάφη και το μικροκλίμα των Πρεσπών είναι οι βασικοί λόγοι που τα φασόλια της περιοχής έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή λεπτόφλουδα, πλούσια σε ενέργεια, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα φασόλια Πρεσπών είναι Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (Π.Γ.Ε.) για την καταγωγή, παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής και η καλλιέργειά τους έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από το 2004.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου