Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007-2012


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ), διοργανώνει έκθεση με τίτλο Εικαστική Πορεία 2007-2012, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Θεματικό 

Κέντρο Πύλης από 7 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2012. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.00 στο Θεματικό Κέντρο Πύλης.
Στην έκθεση Εικαστική Πορεία 2007-2012 παρουσιάζονται στιγμιότυπα των δράσεων της εξέλιξης της πορείας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της. Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες είναι μια σύνθετη εικαστική δράση που ξεκίνησε το 2006 με σκοπό να ενεργοποιήσει πρωτογενείς εικαστικές δραστηριότητες. Διερευνά την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι μια πορεία επικοινωνίας τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων, όσο και μεταξύ αυτών και του περιβάλλοντος που θα ανακαλύπτουν κατά μήκος της διαδρομής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει με τις διαδικασίες των flânneurs του ρομαντισμού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο θα είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι τον χαμένο παράδεισο μιας απολεσθείσας αθωότητας ή την περιοχή όπου βιώνεται το υπέροχο.
Από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες (2006), ο βασικός στόχος υπήρξε η ενεργοποίηση μιας διαδικασίας που θα εισήγαγε τους σπουδαστές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τον ευρύτερο ελληνικό εικαστικό χώρο, σε σύγχρονες έννοιες μέσα από τη βίωση του περιβάλλοντος χώρου του νομού Φλώρινας. Το 2012 η Εικαστική Πορεία εγκαινίασε την συνεργασία της με το University of New Mexico και τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί μια παράλληλη δράση στα σύνορα της Ελλάδας και στα σύνορα Μεξικό/νέο Μεξικό που θα διερευνήσουν την ταυτότητα, το όριο, τον προσδιορισμό του Άλλου.
Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι εισάγονται στην Ελληνική Τέχνη όροι, που είτε έχουν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, είτε δεν έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα. Συνδέεται επίσης και πάλι η καλλιτεχνική πρακτική με το corpus των ιδεών εκείνων που σχημάτισαν την νεώτερη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Κυρίως όμως θα προταθεί το μοντέλο του καλλιτέχνη-ερευνητή-στοχαστή, ενός καλλιτέχνη δηλαδή που οι πρακτικές που ακολουθεί θα εναρμονίζονται και θα έχουν ως επιδίωξη το καλλιτεχνικό αιτούμενο ως καθαυτό.
Επιδίωξη της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες είναι μια βιωματική διεκδίκηση της καλλιτεχνικής εμπειρίας μέσα στην ίδια τη ζωή, που θα πραγματοποιείται δίχως την πρόθεση για άμεση επαγγελματική ανταπόδοση, αλλά από την ανάγκη της ίδιας της καλλιτεχνικής πραγματοποίησής της.
Συντονιστής της Εικαστικής Πορείας είναι ο Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΕΤ. Συμμετέχουν οι  Λένα Αθανασιάδη, Λεωνίδας Γκέλος, Γιάννης Ζιώγας, Χρήστος Ιωαννίδης, Νίκος Μάρκου, Ινγκο Ντούνεμπιρ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Παπαλεξίου, Πηνελόπη Πετσίνη και Κική Στούμπου, οι οποίοι αποτελούν μέρος μόνο όλων εκείνων που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της Πορείας. Την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Φορέα Διαχείρισης στο τηλ 2385051870 ή με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο τηλ 2385036275 και 2385055250. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου