Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Στρατός και θητεία



Στους  πολέμους  θάβουν οι γονείς τα παιδιά τους! Πόσος πόνος! Γιατί οι λαοί- τα κράτη να μη βρίσκουν τρόπους συνεννόησης και αποφυγής των πολέμων! Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι οι λαοί έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική! Θέλουν οι λαοί πολέμους, μάλλον ΟΧΙ, μήπως κάποιοι άλλοι ΝΑΙ, οπωσδήποτε  «κάποιοι άλλοι» ΝΑΙ!

Αυτοί οι οποίοι έχουν συμφέροντα από τους πολέμους και μάλιστα μεγάλα! Μη φανταστείτε, ότι είναι μόνο κάποιοι βιομήχανοι, αλλά ολόκληρα κράτη! 
Οι πολεμοκάπηλοι! Τι έχουν να κερδίσουν! Έχουν να κερδίσουν πολλά ή μάλλον πάρα πολλά αυτοί οι οποίοι παράγουν τα οπλικά συστήματα. Όταν οι γείτονές σου εξοπλίζονται σαν αστακοί, εσύ τι θα έπρεπε να κάνεις; Δεν μπορείς να προσποιείσαι τον αδιάφορο! 
Η χώρα πρέπει να διαθέτει αξιόμαχο τόσο στρατό, όσο και οπλικά συστήματα και φυσικά άριστους χειριστές αυτών των οπλικών συστημάτων!
Η στρατιωτική θητεία επικράτησε να είναι υποχρεωτική για τους άνδρες, δεν θα έπρεπε όμως να είναι άμεσα συντάξιμος χρόνος, φυσικά για όλα τα ελληνόπουλα που υπηρετούν τη θητεία τους χωρίς «εξαγορά» του συγκεκριμένου χρόνου!
Έπρεπε να περάσουν τριάντα χρόνια μετά την απόλυσή μου, για να αντιληφθώ ότι δεν κέρδισα και ούτε προσέφερα κάτι στην Πατρίδα μου υπηρετώντας 32 μήνες!
Δεν τολμώ να σκεφτώ, ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα πάτρια εδάφη, τη γη μας, τα ιερά και τα όσια της φυλής μας! Θα ήταν έγκλημα! Έσχατη προδοσία! Όμως σήμερα πρέπει να  δούμε, να επανεξετάσουμε  το αμυντικό μας σύστημα, τις συμμαχίες μας και φυσικά τις ανάγκες της χώρας μας!
Έχουμε την ομορφότερη και πλουσιότερη χώρα του κόσμου! Πολλοί την επιβουλεύονται! Εχθροί και «φίλοι»! Πολύ πριν το 1821 κάνουμε λάθη, λάθη, λάθη… Μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα, κατάχρηση εξουσίας, κακές συμπεριφορές πολιτικών και πολιτών μας οδηγούν σε λάθος δρόμους! Οδηγούμαστε αλλού! Κώνειο στον Σωκράτη, φυλακή στον Κολοκοτρώνη, Πολυζωίδης, Τερτσέτης, δολοφονία Καποδίστρια, κτλ, κτλ! Και πάντα βέβαια φταίνε οι άλλοι!
Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ανελάμβανα να φτιάξω αξιόλογο στρατό! Έχουμε άλλους που είναι ειδικοί και άξιοι, αλλά θα είχα το δικαίωμα να εκφράσω ίσως μια κάποια άποψη!
Θεωρώ λοιπόν, ότι σήμερα για να είναι η χώρα ασφαλής πρέπει να διαθέτει   σύγχρονα οπλικά συστήματα και φυσικά άριστους χειριστές αυτών των οπλικών συστημάτων! Δεν αναφέρομαι για άξιους αξιωματικούς, διότι αυτό πια είναι αυτονόητο!
Σήμερα που η εθνική μας οικονομία βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, νομίζω, ότι κοντά στα άλλα πρέπει να υπολογίσουμε και το χαμηλότερο κόστος  της εθν. μας άμυνας!
Μήπως διαθέτουμε πολύ στρατό (αριθμητικά), πολλούς αξιωματικούς, πολλά στρατόπεδα!
Μήπως θα έπρεπε να μειώσουμε στρατόπεδα, που θα αποδοθούν στη Τ.Α,!
Μήπως θα έπρεπε να μειώσουμε τη στρατιωτική  θητεία!
Πιστεύω, ότι ΔΕΝ είναι αναγκαίο να υπηρετούν οι στρατιώτες μας 12 μήνες ή 15 μήνες!
Μήπως πρέπει να ελεγχθούν στο σύνολό τους οι αμυντικές δαπάνες!
Ήδη βρισκόμαστε στο «μέσο» πολεμικής σύρραξης, μόνο που ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει! Ο πόλεμος είναι οικονομικός! Πόλεμος χωρίς βόμβες και αίμα! Αυτό θα έρθει μετά! Αργότερα!
Διαθέτει η χώρα μας αμυντικό οικονομικό σύστημα!!!!!! Μάλλον ΟΧΙ!
Μας διέφυγε η ανάγκη ύπαρξης οικον. Αμυντικού συστήματος! Αυτό πια διαπιστώνεται άμεσα!
Όλοι οι πόλεμοι, κι αυτός ακόμα ο τρωικός, είχαν αίτια και στόχους οικονομικούς! 
Η θητεία λοιπόν πρέπει να μειωθεί στους τρεις μήνες! Βασική εκπαίδευση, επαφή με τα όπλα γενικά και στη συνέχεια για λογικό διάστημα (δύο-τρία  χρόνια) κάθε χρόνο για 8 - 10 μέρες ειδική μετεκπαίδευση, «φρεσκάρισμα ετοιμότητας»!
Το αξιόμαχο κάθε χώρας εξαρτάται από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει και από ικανούς χειριστές αυτών! Ούτε από τον αριθμό των στρατιωτών και αξιωματικών που έχει ούτε φυσικά από την 12μηνη ή 20μηνη θητεία τους!
Για τους στρατιώτες μας οι δέκα και είκοσι μήνες θητείας είναι ΧΑΜΕΝΟΣ   χρόνος! Θα μπορούσαν να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να παράγουν πλούτο!
Ο βρώμικος καλπασμός των εξοπλισμών κόστισε τόσο στη χώρα μας όσο και στους γείτονες!  Μας «έβαζαν» (και το συνεχίζουν) να μαλώνουμε για να μας πουλάνε τα όπλα τους! Ποιοι! Όλοι αυτοί οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοί μας!
Κάποτε ο κ Μ.Θεοδωράκης, πριν 30 χρόνια περίπου, πρότεινε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους γείτονες! Τότε κι εγώ, όπως πολύς κόσμος αναφώνησα: εθνική προδοσία! Τώρα, μετά 30 χρόνια δηλώνω, ότι τότε έκανα λάθος! Για χίλιους  δύο λόγους δηλώνω, ότι τότε έκανα λάθος! Το ότι δεν μας το επιτρέπουν οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας είναι οφθαλμοφανές! Θα χάσουν τους καλύτερους πελάτες τους!
Οι εντάσεις συμφέρουν μόνο αυτούς, διότι έτσι μπορούν και πουλούν τα οπλικά τους συστήματα!
Με δραστική μείωση της στρατιωτικής θητείας, δραστική μείωση των εξοπλισμών, δραστική μείωση στρατού, στρατοπέδων και αξιωματικών και με ταυτόχρονη πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών-χειριστών οπλικών συστημάτων θα μπορούμε να διαθέτουμε αξιόμαχο στρατό με πολύ μικρότερο κόστος!
Στην Αυστρία τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το υποχρεωτικό ή μη της στρατιωτικής θητείας!
Η γηραιά ήπειρος «έζησε» πολλά χρόνια–δεκαετίες χωρίς πολεμικές συρράξεις!    
Ευχή εκφράζω λέγοντας: ποτέ πόλεμο, αλλά εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε, όταν κι αν χρειαστεί, να χύνουμε το αίμα  αν και όταν κινδυνεύει η Πατρίδα μας χωρίς καν να υπηρετούμε τη στρατιωτική θητεία μας!
Φλώρινα 13 / 9/ 2012
Πανίδης Θεόφιλος

8 σχόλια:

  1. Η Σουηδία κατανόησε ότι είτε διατηρεί στρατό, είτε δεν διατηρεί είναι χαμένη μπροστά στη Ρωσσία. Ετσι τον κατήργησε μια και καλή και αυτο-αποκαλείται ουδέτερη. Ετσι έπρεπε να κάνουμε κιεμείς γιατί έτσι κιαλλιώς θα χάσουμε... ετσι έπρεπε να κάνουν όλα τα έθνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρά το γεγονός ότι το θεόφιλο τον έπιασε το μιλιταριστικό του, είναι από τις φορές που έχει δίκιο.μιλάει με την απλή γλώσσα της λογικής.
      Οι Ρώσσοι δεν είναι καφροαπολίτιστοι μογγολογενείς
      ασιάτες, γόνοι γκρίζων λύκων.
      Οι Ρώσσοι, αν δεν τους πειράξεις δεν σε πειράζουν.
      Οι λυκοπιθηκοειδείς γείτονες του ανατολικού παζαριού την καλή θέληση την θεωρούν αδυναμία.
      Ελεγαν οι γνωστοί βωμολόχοι ήρωές μας το 1921: τον τούρκο άμα του δείξεις τον πισινό σου θα σου δείξει τον μπροστικό του, κι αντιστρόφως...
      Αμα δεν είσαι πιο σκληρός από αυτόν θα θέλει συνέχεια να σου επιβάλλει πόσο σκληρός είναι.
      Ο Τούρκος(κι όχι μόνο)μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει: αν πάει να σου σπάσει το κεφάλι, να ξέρει ότι θα χάσει μαζί και το δεξί του χέρι..

      Διαγραφή
  2. Όπως έλεγε ο φίλος μου ο Γιωρίκας ¨και καλά δεν είμαι και τίποτα δεν έχω...¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε, η λογική σου με αφήνει άφωνο.
    Εφόσον έτσι κι αλλιώς θα χάσουμε, να μην έχουμε στρατό!!!!!!!

    Από ποιόν θα χάσουμε "έτσι κι αλλιώς"? Αν εννοείς από την Τουρκία, θα καγχάσω δυνατά. Εδώ οι Κούρδοι του ΠΚΚ τους κάνανε ρόμπες με λιανοντούφεκα. Ή μήπως είναι μόνο η Τουρκία που σε βάθος χρόνου συνιστά γεωπολιτική απειλή κατά της χώρας;

    Για την Σουηδία που αναφέρεις, ψάξε και ξεστραβώσου. Δεν κατήργησε τον στρατό της, αλλά τον έκανε ολιγάριθμο επαγγελματικό κυρίως για ξένες αποστολές, ωστόσο διατηρεί πολύ αξιόλογη territorial εθνοφυλακή. Έτσι κι αλλιώς η γεωπολιτική της θέση (μεσοπρόθεσμα ασφαλής) αυτό επιβάλλει. Ωστόσο και πάλι δεν είπαν "έτσι κι αλλιώς θα χάσουμε" (η ιστορία τους, όσο και των Φινλανδών, έχει να τους πιστώσει επιτυχείς πολέμους κατά των Ρώσσων, ταπεινωτικούς για την μεγάλη αυτοκρατορία)

    Επειδή όμως δεν ζούμε σε Σουηδική γειτονιά, αλλά μεταξύ Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου, θα σου πρότεινα να μελετούσες λίγο τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Φαντάζεσαι τους Ισραηλινούς να έλεγαν "έτσι κι αλλιώς θα χάσουμε"? Δεν λέω περισσότερα...

    Από την άλλη, δεν μπορώ να μην αναφέρω και την περίπτωση της Ελβετίας, που μέχρι και σήμερα διαθέτει ισχυρό δόγμα παλλαϊκής άμυνας, αν και εξαιρετικά ευσταθής γεωπολιτικά. You never know... αν και κυρίως το κάνει για εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής της.

    Έτσι λοιπόν η ηττοπάθεια είναι ο πλέον ασφαλής δρόμος για να χάσεις την ελευθερία σου, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε πόσο την θέλουμε αυτήν την ελευθερία, και τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για αυτήν. Αν είμαστε χαλβάδες, τότε κρυβόμαστε πίσω από τον δήθεν "φιλειρηνισμό", και ονειρευόμαστε μια διεθνή κοινωνία αγγελικά πλασμένη.

    Όνειρα γλυκά σου εύχομαι.
    ΕΦΕΔΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η καλύτερη αμυντική επένδυση μιας χώρας είναι η ανάπτυξη της Παιδείας της και κατα συνέπεια και η ανάπτυξη της παραγόμενης Τεχνογνωσίας και Τεχνολογίας της (και βέβαια και των άλλων τομέων της γνώσης). Πολυ σωστά τα λές Θεόφιλε.. Αυτη την στιγμή η δύναμη δεν μετριέται σε οπλίτες αλλα σε οικονομικούς και τεχνολογικούς όρους..

    Ας αναπτύσαμε και εμεις αμυντική βιομηχανία και δικά μας οπλικά συστήματα και τα λέγαμε μετά.. Βέβαια, αυτό είναι προνόμιο μάλλον μόνο του Ισραήλ απ΄ότι φαίνεται.

    Φιλε 10:03 δεν συμφωνώ μαζί σου. Δεν πρόκειται να χάσουμε εκτος και αν αυτο επιθυμούμε. Κουβαλάμε βαρύ ιστορικό φορτίο για να το αφήσουμε για μια ήσυχη αστική ζωή χωρίς αξιοπρέπεια.

    Και αυτη την περίοδο που η Παιδεία σε αυτη την χώρα δεν ειναι και η πρώτη προτεραιότητα της μάλλον κατι πάει σοβαρά λάθος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω διαβάσει και άλλες φορές άρθρα του Φεόφιλου Πανίδη, επειδή εκτιμώ τις αγαθές του προθέσεις, παρόλο που πολλές φορές βρίσκει απέναντί του αυστηρούς επικριτές και - ενίοτε - χωρίς σοβαρό λόγο. Αυτή τη φορά, όμως, με τρόπο πρόχειρο και ακατέργαστα επιχειρήματα, θέτει προς συζήτηση ένα θέμα τεράστιας εθνικής και κοινωνικής σημασίας. Και τα σχόλια που ακολουθούν, είναι της τακτικής, μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Νομίζω ότι έπρεπε να παρουσιάσει τις θέσεις του, για το συγκεκριμένο θέμα, με μεγαλύτερη μεθοδικότητα και επεξεργασία, ώστε να προέκυπτε ενδιαφέρων και χρήσιμος διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέτοιες ώρες ...

    Γιατί δάσκαλε, όπως κατάλαβες εσύ αλλά και όλοι μας τα τελευταία χρόνια, ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ πάρει χαμπάρι όλοι.

    Μάθανε πως Π.διόμαστε πλάκωσαν και οι €-παίοι.

    [Είναι να μην το συνηθίσεις το Π-δημα τελικά (έχουν δίκιο οι Που.άνες)]

    "Αντί να έχουμε βιασμό ας το κάνουμε συνενετικό για να πάρουμε και κάτι σε χρήμα"

    Μπορώ να καταλάβω γιατί τα λέει όμως και αυτός αλλά και όλοι στην ηλικία του ή κοντά σε αυτήν. ΓΕΡΑΜΑΤΑ-ΣΥΝΤΑΞΗ-ΣΙΓΟΥΡΙΑ

    Με ότι δάσκαλο καθίσεις ... λένε αλλά ευτυχώς δεν πιάνει συνέχεια αυτό.


    ΑΜΜΟΧΩΡΙ-ΠΕΡΑΣΜΑ-ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΕΥΡΩ-παίονες δηλαδή δεν το ξεραν από πριν, τώρα το μάθανε;

      Διαγραφή