Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δήλωση των Βουλευτών της συγκυβέρνησης της Δυτικής Μακεδονίας για το Πανεπιστήμιο


Με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και μεθοδικότητα αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το καίριο ζήτημα του μέλλοντος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.
Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη διατήρηση του Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια μας και την ενίσχυση του
ΤΕΙ ήταν επίπονη και διαρκής. Ταυτόχρονα, είχε να αντιμετωπίσει και την ενορχηστρωμένη επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν κατέθεσαν ποτέ συγκροτημένη πρόταση αλλά χρησιμοποίησαν το ζήτημα μόνο για να πλήξουν την κυβέρνηση και να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή, αγνοώντας την ουσία.

Οι αγώνες όμως δεν κερδίζονται με κραυγές, αφορισμούς και αναθέματα. Οι λύσεις των προβλημάτων απαιτούν προτάσεις και τεκμηρίωση.
Οι 5 Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας που στηρίζουμε την τρικομματική κυβέρνηση συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Παιδείας, συζητώντας μαζί του για μία ακόμα φορά τις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, που είχαμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, με την πίστη, ότι υπάρχει λύση που ικανοποιεί τη Δυτική Μακεδονία και συνδυάζει την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης  της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη πατρίδα μας.
Ο Υπουργός μελέτησε τις προτάσεις και χθες το βράδυ ενημέρωσε ότι συμφωνεί.
Έτσι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένει στη Δυτική Μακεδονία.
Δημιουργείται ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό ΄Ιδρυμα με δύο πυλώνες.
Έναν Πανεπιστημιακό με Αυτοδιοίκητο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και έναν Τεχνολογικό με Αυτοδιοίκητο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που μετά την υπερψήφιση της χθεσινής τροπολογίας, που στην ουσία ενδυναμώνει τα Ιδρύματα με τη δυνατότητα θεσμοθέτησης Εκπαιδευτικών Κατευθύνσεων,  έσπευσαν να παραποιήσουν την αλήθεια και να περάσουν στον κόσμο, ότι ψηφίστηκε, άκουσον-άκουσον, η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η θετική αυτή εξέλιξη για τον τόπο μας, πιστεύουμε παράλληλα, πως δημιουργεί ένα νέο, βιώσιμο, πιλοτικό μοντέλο λειτουργίας των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι Βουλευτές
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Πάρις Κουκουλόπουλος
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Μαρία Αντωνίου
Τιμολέων Κοψαχείλης

25 σχόλια:

  1. o Κωνσταντινίδης μιλούσε για παράρτημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
    Ο Κουκουλόπουλος για Ομοσπονδία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Η Αντωνίου ότι της ενδιέφερε να μείνουν τα τμήματα του ΤΕΙ στην Καστοριά.
    Οι 15000 υπογραφές των πολιτών της Δ, Μακεδονίας, οι καταλήψεις, ο αγώνας του Καρυπίδη στο flash, και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου που μας ξεσηκώνουν απο το Νοέμβριο πού είναι κύριοι κυβερνητικοί? Σταματήστε να είστε τόσο αλαζόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το λες αυτό 10:45;

      Αν δεν έλεγε πάντα ΝΑΙ ο Κωνσταντινίδης, αν δεν απειλούσε με παραίτηση ο Δήμαρχος και αν δεν ήταν η επιστολή στον Εξοχότατο νομίζεις πως θα κέρδιζαν οι απλοί, πτωχοί και τίμιοι;

      Τελικά αυτοί οι βουλευτές που σκόπευαν να καταστρέψουν το πανεπιστήμιο τώρα έγιναν ήρωες; Μπράβο, να τους ξαναψηφίσουμε!

      Διαγραφή
    2. Κάθε μέρα ο Αρβανιτόπουλος και ο Σαμαράς βλέπουν τον μέγα δημοσιογράφο και ανάλογα αποφασίζουν .

      Διαγραφή
  2. Ο λαός γνωρίζει ποιοι αγωνίστηκαν και ποιοι έλειπαν κάθε φορά! Άθελά σας ας κάνατε και κάτι καλό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναγνώστης χωρίς ιδιοτέλειες30 Μαρτίου 2013 στις 11:39 π.μ.

    Ας μην ήταν το κράψιμο απο συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε της Φλώρινας και της Κοζάνης και πολύ θα σας ένοιαζε το θέμα.

    Απόδειξη το γεγονός οτι μόνο μετα το τέραστιο και συντονισμένο κράξιμο και κατακραυγή και με τον φόβο του πως θα επιστρέψετε στις περιφέρειες σας προέβηκε το υπουργείο σε μια μεσοβέζικη λύση του ποδαριού και πάλι. Αυτη την λύση θα μπορύσε να την προτείνει πριν 2 εβδομάμες. Γιατι δεν το έκανε;

    Απο το πολύ κόψε-ράψε το "Αθηνά" έγινε ενα κουρέλι συμφερόντων και η μόνη λύση είναι η μη εφαρμογή του και ο ουσιαστικός επανασχεδιασμός με βάση τις προτάσεις των Ιδρυμάτων και όχι με βάση τον πανικό των πολιτικάντηδων και τις εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής των παρατρεχάμενων του Υπ.Παιδείας.

    Η δύναμη των μεσων μαζικής ενημέρωσης που ΔΕΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ μόλις άρχισε να φαίνεται, απολύτως ξεκάθαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα πόσο μίζερος είσαι,ούτε αυτή η εξέλιξη δεν σου άρεσε, με οποιαδήποτε μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βοσκέ σε φάγανε πάλι στη στροφή. Οι λεονταρισμοί σου δεν έπιασαν τόπο.Πάντα θα ακολουθείς επιτέλους αποδέξου την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΛΗΞΗ ΔΙΟΤΙ ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΙΕΣΑΝ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΤΕ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φλωρινιώτες μου απο τον πολυ και επιπονο αγωνα τα παραπανω παιδια κατακουραστηκαν και οπως ειναι φυσικο ειναι καταϊδρωμένα...παρακαλω να γινει ενας μαραθωνιος για την συγκεντρωση των απαραίτητων πετσετών για να μην τυχόν κρυολογήσουν οι πατέρες τους έθνους και μετά τι κανουμε εμεις οι φτωχοι θνητοί...βρε αει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φλωριναίος Δραπέτης30 Μαρτίου 2013 στις 12:31 μ.μ.

    Από την ταραχή σου για την επιτυχία αυτή γράφεις ασυναρτησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντωνακάκη Σοφία30 Μαρτίου 2013 στις 1:02 μ.μ.

    O Aγώνας των βουλευτών είναι μία επίφαση και ένα επικοινωνιακό τρικάκι.
    Ο Υπουργός είχε καταργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και αυτό επιβεβαιώνεται από την απουσία του στο νέο μηχανογραφικό και στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη.
    Κάτω από τις πιέσεις των κινητοποιήσεων των Διοικητικών υπαλλήλων,των φοιτητών και όσων χώρων ευαισθητοποιήθηκαν, καθώς και των καθηγητών του πανεπιστημίου, υποχώρησε ο υπουργός.
    Εσείς κύριοι βουλευτές το είχατε παραδώσει αμαχητί.
    25η Μαρτίου όλοι συνοδεύατε τον υπουργό στην Κορυτσά,επισκεπτόμενοι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια,που μεγάλο μέρος των εξόδων τους καλύπτει ο Ελληνικός Λαός.Τον υπουργό που μόλις πριν λίγες μέρες είχε καταργήσει το Πανεπιστήμιο.
    Επειδή ο κόσμος πια δεν κοιμάται όπως άλλοτε,κάτω από αυτές τις καταστάσεις πιεστίκατε,ενεργοποιηθήκατε,επικοινωνήσατε,ανακαλέσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Αντωνακάκη σας συγχαίρω διότι υπογράφεται τα γραφόμενά σας.Αλλά πλανάστε αν πιστεύετε ότι αρκούσε μόνο η προσπάθεια των πανεπιστημιακών καθηγητές διοικητικοί φοιτητές κλπ.
      Προσπαθείτε άδικα να οικειοποιηθείτε τον αγώνα των βουλευτών κρίμα.

      Διαγραφή
    2. Κ. Αντωνακάκη,
      τις ευθύνες που καταλογίζετε σε όλους, και καλά κάνετε, τις αναζητήσατε ΚΑΙ από το μέλος της Δ.Ε. του ΠΔΜ κ. Ανδρέου;
      Μήπως η Δ.Ε. συνελήφθη απολαμβάνουσα τον ύπνο του δικαίου χωρίς καν να έχει αντιληφθεί ότι γίνεται μάχη;

      Διαγραφή
  10. Βρε αμετανόητοι του κερατά, τι τα χρειάζεστε τόσα πανεπιστήμια! Κλείστε τα μισά δεν χρειάζονται!!!!!
    Τα θέλετε μόνο για την παραγωγή ανέργων πτυχιούχων, όπως ελεγε κάποιος καθηγητής!
    Είστε για ξύλο όλοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανεπιστήμιο => Κριτική Σκέψη => Επικίνδυνος πολίτης.

      Με απλούς συλλογισμούς..

      Διαγραφή
  11. Πολύ καλό! Μετρήστε τώρα πόσοι "πατεράδες της νίκης" θα προκύψουν!! Έχουν να θριαμβολογούνε για καιρό, τα κ@@@@σκυλα που δαχτυλάκι δεν κούνησαν για την επιτυχία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι παίχτηκε στο παρασκήνιο:

    Ατάραχο είχαν αφήσει τον υπουργό οι παραιτήσεις των δημοτικών συμβουλίων Λασιθίου και έπειτα των Δημάρχων Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας, η παραίτηση του Δημάρχου Λειβαδιάς και η απεργία πείνας του Δημάρχου Μεσολογγίου.

    Μόλις όμως απείλησε ο δικός μας Δήμαρχος με παραίτηση, ο υπουργός, βάσει έγκυρων πηγών, αφού πρώτα έχασε τις αισθήσεις του αμέσως μετά φώναξε Αν είναι να φύγει ο Γιάννης, να μείνει το Πανεπιστήμιο!

    Αυτές οι συμπτώσεις ούτε στα τούρκικα σήριαλ δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο καθηγητής αυτός που επικαλείσαι αποκλείεται να έλεγε κάτι τέτοιο. Αν το έλεγε δεν θα ήταν σοβαρός καθηγητής. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν πολυσήμαντο ρόλο στην πνευματική ανέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα. Γι αυτό και οι παλιοί έλεγαν όπου κλείνει ένα σχολειό, ανοίγει μια φυλακή. Σκέψου τη Φλώρινα χωρίς φοιτητές. Μια πόλη φάντασμα που θα βυθίζεται στο σκοτάδι. Ναι τόσο τραγικά θα είναι τα πράματα χωρίς τα νέα αυτά παιδιά που έρχονται από όλη την Ελλάδα εδώ στην μικρή μας πόλη και της δίνουν ενέργεια και ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΠΟΡΙΕΣ:
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ; ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ Ή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ;ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
    ΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ;
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ";
    ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ ΓΕΛΟΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝΕΣΤΕ ΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
    ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ---> ΠΑΝ/ΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    >> ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ >> ---> >> >>
    ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ >> ---> >> >>

    http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130319_neos_akadhmaikos_xarths.pdf


    ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο λύκος και αν εγέρασε...
    Η ανακοίνωση των 5 βουλευτών είναι μια προφανής απάντηση στην επιστολή - απόδοση ευθυνών του Α. Ανδρέου για την κατάργηση του ΠΔΜ που δημοσιεύτηκε προ ημερών.
    Θα μπορούσαν οι 5 "σωτήρες" της συγκυβέρνησης – συνδιάλυσης της ελληνικής κοινωνίας και του Δημόσιου Πανεπιστημίου ελέω “Αθηνά” (sic):
    - να μας εξηγήσουν πως χάθηκε το Τμήμα Βαλκανικών και να μας υπενθυμίσουν που θα βρίσκεται συγχωνεμένο τον Σεπτέμβριο ;
    - πόσα σπίτια φοιτητών θα ξενοικιαστούν στη Φλώρινα τον Ιούνιο;
    - αν οι γηγενείς φοιτητές του Τμήματος Βαλκανικών – που επέλεξαν με γεωγραφικά / οικονομικά κριτήρια τις σπουδές τους – θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη στο περιβάλλον οικονομικής κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης που τα δύο κόμματά τους (ΝΔ ΠΑΣΟΚ) δημιούργησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιατί πανηγυρίζετε; Έχετε καποια έστω ένδειξη από πλευράς Υπουργείου; Το πού, πώς και το πότε δεν μας είπαν.
    Κρατήστε μικρό καλάθι κι αν τελικά γεμίσει καλοδεχούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλά πότε είδαν τον υπουργό και πότε συμφώνησαν;
    Απλά επειδή το παιχνίδι το παραχόντρυναν κάποια μέσα ενημέρωσης της Φλώρινας οδήγησαν σε πανικό και σε βιαστικές εξαγγελίες.
    Χάθηκε δηλαδή να είχαν λυθεί όλα όμαρφα από την αρχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητοί συμπολίτες
    Θεωρώ πως όλοι μας οφείλουμε να επανεξετάσουμε, μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, τη στάση μας προς τους πολιτικούς μας ηγέτες, ιδιαίτερα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
    Οι βουλευτές μας αλλά και οι τοπικοί μας άρχοντες στον αγώνα για τη διατήρηση του Πανεπιστημίου αλλά και την ενίσχυση του ΤΕΙ ακολούθησαν «προχωρημένες τακτικές» (Σουν Τζου: Η τέχνη του πολέμου) τις οποίες εμείς οι ταπεινοί και φτωχοί το πνεύματι αδυνατούμε να συλλάβουμε, πολύ δε περισσότερο να κατανοήσουμε.
    Αφού λοιπόν μελέτησαν το αρχικό (στην κινεζική γλώσσα) κείμενο του θρυλικού στρατηγού εφάρμοσαν με ακρίβεια αξιοπρεπούς πολιτικού τα παρακάτω αποφθέγματα:
    A.古代武士首先让自己隐形。在等待的那一刻,当敌人是脆弱的
    Α. Οι αρχαίοι πολεμιστές πρώτα έκαναν τους εαυτούς τους αόρατους. Μετά περίμεναν τη στιγμή που ο εχθρός ήταν ευάλωτος
    Χαρακτηριστικό της παραπάνω τακτικής ήταν η παντελής απουσία τους κατά το περασμένο τρίμηνο (που και που ακούγονταν κάποιες φωνές, αλλά καμουφλαρισμένες, ώστε ο εχθρός να νομίζει πως ήταν το θρόισμα των φύλλων από τον αναπτυξιακό άνεμο που πνέει στην περιφέρειά μας). Με το τέλος του τριμήνου, όταν ο εχθρός είχε πλέον αποκοιμηθεί από την απουσία αντιδράσεων, με ένα ξαφνικό χτύπημα απαίτησαν και επιτυχώς ξαναπήραν πίσω την περιοχή τους, την οποία είχε καταλάβει ο εχθρός με τη σοφία της «Αθηνάς».
    Β. 所有的战争是基于欺骗
    Β. Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση.
    Παράλληλα, και εδώ είναι ο θρίαμβος της στρατηγικής, έδωσαν έξυπνα την εντύπωση στο Υπουργείο και τα κόμματά τους πως στηρίζουν άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα τις απίστευτα ατεκμηρίωτες και ευμετάβλητες αποφάσεις τους. Επειδή όμως υπήρχε ο κίνδυνος να καταλάβει ο εχθρός το τέχνασμα «αναγκάστηκαν» να παραπλανήσουν και απαξιώσουν και τους πολίτες της περιφέρειας (για το λόγο αυτό άλλωστε ζήτησαν, ή μήπως όχι?, συγνώμη με το τέλος των εχθροπραξιών).
    Η αλήθεια αγαπητοί μου συμπολίτες είναι πως δε μας αξίζουν οι πολιτικοί αυτοί. Το νιώθουν αυτοί πρώτοι και αμεσότερα από όλους, αλλά κάνουν πέτρα την καρδιά τους και συνεχίζουν το αγώνα για ανάπτυξη και ευημερία του τόπου (την οποία μόνο αυτοί λόγω διαύγειας βλέπουν).
    Είναι άξιο απορίας λοιπόν αγαπητοί μου συμπολίτες πως μετά από ένα τρίμηνο αγώνα, τον οποίον έδωσαν με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και μεθοδικότητα, δεν μας κραυγάζουν: Αιδώς (δις) Αργείοι. Αντ΄ αυτού ζητούν ταπεινά τη συγνώμη μας.
    Οι κακόπιστοι φυσικά συμπολίτες μας θα αντιτάξουν πως και ο Υπουργός θα είχε μελετήσει το θρυλικό στρατηγό (στην ελληνική έκδοση αυτός) και πιθανότατα θα εφάρμοσε το παρακάτω απόφθεγμα «Φτιάξε μια χρυσή γέφυρα για να μπορέσει να περάσει ο εχθρός σου υποχωρώντας».
    ΥΓ. Άσχετα με το ποιος θα την πιστωθεί καταφέραμε μία Πύρρειο νίκη. Διατηρούμε «κουτσουρεμένα» τα δύο ιδρύματα σε ένα πειραματικό, άλλοι το λένε πιλοτικό, μοντέλο λειτουργίας, παρόμοιο με αυτό που αρνήθηκε να εφαρμόσει η Αττική (και αποσύρθηκε) και αρνείται να εφαρμόσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Είναι όμως μία ή μισή τελευταία ευκαιρία να δημιουργήσουμε (τοπικοί φορείς και ακαδημαϊκή κοινότητα) δύο ισχυρά και αναπτυσσόμενα ιδρύματα που θα αντέξουν την καταιγίδα της «Αθηνάς2».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως λέμε παραπλανητική οπή, τσίγκινο σλίπ και αυτόματος κόφτης;

      Διαγραφή