Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η αντιπυρική προστασία αντικείμενο σύσκεψης στην Κοζάνη παρουσία του Ευρ.Στυλιανίδη

Η αρτιότερη οργάνωση και η συνεργασία όλων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού ήταν το αντικείμενο σύσκεψη που οργάνωσαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπό την
προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Οι εργασίες της σύσκεψης πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (27 Μαΐου 2013) στο αμφιθέατρο ΖΕΠ στην Κοζάνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αρχιστράτηγου Σωτήριου Γεωργακόπουλου και του  Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών Β. Ελλάδος αντιστράτηγου Ιωάννη Καραλιά. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, οι αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, Δήμαρχοι ΟΤΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες των πυροσβεστικών υπηρεσιών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, των αστυνομικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής στην τοποθέτησή τους καλωσόρισαν τον Υπουργό και τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισαν πως από την πλευρά τους έχουν θέσει σε ετοιμότητα όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (πολιτικής προστασίας, δασαρχεία) για να επιτύχουν την καλύτερη προετοιμασία στην αντιμετώπιση περιστατικών κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.  
« Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του δασικού πλούτου  της χώρας γι’ αυτό και αισθανόμαστε πως έχουμε μεγάλη ευθύνη προκειμένου να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας και υπογράμμισε πως «Δεν θα υπάρχει δασική πυρκαγιά στην οποία δεν θα υπάρχει άμεση φυσική παρουσία των δασικών υπαλλήλων, που γνωρίζουν τα δάση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε με επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου προκειμένου να αναπτυχθεί συνεργασία και με τις αρμόδιες αλβανικές τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στα σύνορα με τη γείτονα χώρα. «Είμαστε σε καλό δρόμο και ευελπιστούμε πως θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους και θα μας ενημερώνουν εγκαίρως για να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά εν τη γενέσει τους» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας τονίζοντας πως απομένει τώρα η συνεννόηση μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για την τακτοποίηση των διαδικαστικών λεπτομερειών.
«Σημαντική» χαρακτήρισε τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών παίρνοντας το λόγο, ο Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και έκανε ειδική αναφορά στα κονδύλια που έχουν διατεθεί εγκαίρως στους δήμους για την πυροπροστασία.     
«Ξεκινά μια κρίσιμη και σημαντική περίοδος από την οποία η εθνική οικονομία προσδοκά σημαντικά οφέλη και η Ελλάδα επιχειρεί να αποκαταστήσει τη διεθνή της εικόνα. Ο άρτιος συντονισμός και η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών είναι προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και ζήτησε τη συμβολή όλων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και «τα 17 εκ. τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας να γίνουν  οι καλύτεροι διαφημιστές της.»
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής στην τοποθέτησή του στάθηκε στην άμεση χρηματοδότηση των Περιφερειών για την πολιτική τους προστασία, την αντιμετώπιση των εισαγόμενων  πυρκαγιών και την προστασία των δικτύων υψηλής και υπέρ υψηλής τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολούθησε συζήτηση στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και τη συνεργασία όλων προκειμένου στο τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου να μετράμε όσο το δυνατό λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου