Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

100% καθαρή Πληροφορία

Γράφει ο Χρήστος Όροβας
Ακόμα και στα πιο καλά οργανωμένα πειράματα, αυτά που γίνονται κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες είναι δυνατό να συμβούν λάθη. Ένα τέτοιο λάθος συνέβηκε στην Ελλάδα
πριν 15  μέρες στις 11 Ιουνίου του 2013. Η αψυχολόγητη ενέργεια κάποιων κυβερνητικών παραγόντων να προτείνουν το κλείσιμο της ΕΡΤ «εν μια νυκτί» και να δώσουν βορά στην Τρόικα τους 2650 εργαζομένους σε αυτήν ήταν ένα τέτοιο λάθος που συνέβη στο εν εξελίξει πείραμα του νεοφιλελευθερισμού που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.
Και αυτό γιατί όχι μόνο το μαύρο στις οθόνες του ελληνικού λαού λειτούργησε με τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν οι εμπνευστές του.  Όχι μόνο κανένας δεν πίστεψε τις κυβερνητικές δικαιολογίες. Όχι μόνο δεν έστειλαν για περίπατο την τόσο προσδοκώμενη αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό αφού έδειξαν ότι στην Ελλάδα ακόμα και βασικές αρχές του Συντάγματος και του Δικαίου τίθενται υπο αμφισβήτηση από την ίδια την κυβέρνηση. Όχι μόνο ότι δημόσιες επιχειρήσεις οδηγούνται άτσαλα από τους κυβερνώντες να αθετήσουν όρους και διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει.
Όχι μόνο τα παραπάνω και πολλά άλλα που μπορεί να πει κανείς αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Ο ελληνικός λαός εκτέθηκε ανεπανόρθωτα πλέον σε αντικειμενική και 100% καθαρή πληροφορία. Και αν το αντίστοιχο αποβαίνει μοιραίο για τους δύστυχους ναρκομανείς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μπορεί να αποβεί μοιραίο για όλο το μεταπολιτευτικό πολιτικό κατεστημένο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ελληνικός λαός εκτίθεται καθημερινά σε πληροφόρηση που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί. Το χωρίς παρεμβάσεις πρόγραμμα των τόσο βάναυσα απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ έχει φέρει στο φώς πληροφορίες και αλήθειες που όλοι σκεφτόμασταν ίσως αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λεγόντουσαν στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο της ΕΡΤ σε πανεθνική εμβέλεια.
Δυστυχώς για τους ιθύνοντες το ποτάμι δεν κυλάει πίσω. Όποια και αν είναι η συνέχεια η «ζημιά» έχει γίνει. Ο ελληνικός λαός έχει δει πως είναι να ακούει δημοσιογράφους που δεν παπαγαλίζουν δελτία ειδήσεων γραμμένα από κομματικά γραφεία και καναλάρχες, έχει δει πως είναι η ραδιοτηλεόραση να δίνει βήμα στις αγωνίες του κόσμου και όχι να λειτουργεί ως μέσο επιβολής του κοινωνικού αυτοματισμού και του διαχωρισμού της κοινωνίας.
Κάθε μέρα χωρίς την ομαλή ροή του προγράμματος όπως ήταν πριν την 11 Ιουνίου 2013 είναι και μια μικρή κοινωνική επανάσταση. Ολοένα και περισσότερος κόσμος γυρνάει την πλάτη στην κατευθυνόμενη ενημέρωση και τηλεοπτική αποχαύνωση των ιδιωτικών καναλιών και ψάχνει στους δέκτες του και στο διαδίκτυο το σήμα της ελεύθερης πλέον ΕΡΤ.
Η επιβαλλόμενη από το Συμβούλιο της Επικρατείας άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ στις οθόνες μας που καθυστερεί αμήχανα εδώ και 10 μέρες από τους υπευθύνους θα δημιουργήσει νέες συνθήκες. Θα είναι σαν την περίπτωση που κάποιος πήγε στο βουνό και γεύτηκε τα αρώματα και την γεύση της αγριοφράουλας και πλέον τα αναγνωρίζει και τα αναζητά και στην ήρεμη που μας πουλάνε στις λαϊκές. Είναι αδύνατο να τα βρει εκεί όπως είναι και αδύνατο να ενημερωθεί από ελεγχόμενα μέσα πληροφόρησης. Και μπορεί πλέον να αρχίσει την αναζήτηση για κάτι που ξέρει ότι υπάρχει και ξέρει ότι του το στερούν. Και η αναζήτηση οδηγεί σε σκέψη. Και η σκέψη σε αφύπνιση.
Ώρα να ξυπνάμε λοιπόν. Καλή σας μέρα!
Χρήστος Όροβας
Δρ. Πληροφορικής, Εκπαιδευτικός


7 σχόλια:

  1. Χρήστο αυτό που έκανε ο Σαμαράς ήταν σαφές..έστειλε περισσότερο κόσμο στον Τσίπρα που είσαι και οπαδός του...πώς; ....διαλύθηκε η δημάρ και οι άστεγοι μετακομίζουν στον τσίπρα και τα πιό μ@@@@@@ της δηγμαρ θα πάνε στο νέο κόμμα του μνημονίου το πασοκονδ .....κάνουν καλά προμελετημένες κινήσεις..Χρήστο να θυμάσε ..το ΣΥΣΤΗΜΑ ποτέ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ή ευτυχώς Χρήστο.. διαφωνούμε πλήρως!! Και για σκέψου πόσοι άλλοι!! Μήπως τα τελευταία 30 χρόνια δεν ήσουν εδώ;; Δεν ήξερες.. ή πραγματικά δεν ξέρεις τι συνέβαινε;; Πόσα θέλετε και σεις να μας τρελάνετε;;; Όσα έπαιρναν και οι επιτήδειοι;;; Σε παρακαλώ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Monde Diplomatique:
    Το κλείσιμο της ΕΡΤ μας γυρίζει στον Μεσαίωνα
    tvxs.gr/node/132287

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε μία λέξη απόσα γράφει το άρθρο δεν ισχύει. Κρίμα γιατί νόμιζα ότι ο γράφων κατέχει τα πράγματα, αλλά τελικά εν οίδα ότι ουδέν οίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ 6:12 που εν οίδες ότι περισσότερα οίδες, μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

      Τί από όλα δεν ισχύει;

      Εκτός αν πιστεύεις πως πραγματικά ότι έγινε, έγινε για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Τότε...

      Διαγραφή
  5. Καταγγελία Κακλαμάνη:

    Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για τη «διαφθορά» το «πολύ προσωπικό» τα δυο χιλιάδες κεφάλια που ήθελαν οι τροϊκανοί, αλλά για να μην μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου.... κατήγγειλε χθες ο Απόστολος Κακλαμάνης,βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. Η διαβούλευση για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου έκλεισε 19 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ. Η προκήρυξη της σχετικής δημοπρασίας θα γίνει στις 30 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ τόνισε ο Απόστολος Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος από το 2007 προβλέπει για την ΕΡΤ ότι δικαιούται τη μία από τις δύο προβλεπόμενες άδειες παρόχου δικτύου. Αυτό που έγινε, τόνισε ο κ Κακλαμάνης, οδηγεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο καλώντας να μην γίνει τώρα με την ψηφιακή ότι έγινε το 1989 με την αναλογική τηλεόραση.

    Οι δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη

    «Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για τη «διαφθορά», για το «πολύ προσωπικό». Δεν έκλεισε γιατί «ήθελαν οι τροϊκανοί δυο χιλιάδες κεφάλια». Είναι φοβερό αυτό, να ακούμε ότι θα έρθουν σε λίγες μέρες και εμείς πρέπει να έχουμε «κομμένα τόσα κεφάλια». Αυτά είναι εξοργιστικά.»

    «Η ΕΡΤ προφανώς έχει κλείσει για να μην μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου. Η διαβούλευση για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου έκλεισε 19 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ. Η προκήρυξη της σχετικής δημοπρασίας θα γίνει στις 30 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ»

    «Για την ΕΡΤ ο νόμος προβλέπει από το 2007 ότι δικαιούται τη μία από τις δύο προβλεπόμενες άδειες παρόχου δικτύου. Αυτό που έγινε οδηγεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ό,τι έγινε το ’89 με την αναλογική τηλεόραση, δεν πρέπει να γίνει τώρα, με την ψηφιακή τηλεόραση»
    (athenspress, iefimerida,lifo, inews, ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Π. Παύλοπουλος για το κλείσιμο της ΕΡΤ:

    Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρέπει «να σέβονται το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατόν να πέφτει μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» ενώ πρόσθεσε με νόημα «αυτοί που εισηγήθηκαν στον κ. Σαμαρά ότι μπορεί να κλείσει την ΕΡΤ και να την ανοίξει το Σεπτέμβριο έπρεπε πρώτα να έχουν διαβάσει το Σύνταγμα».

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=370908

    ΑπάντησηΔιαγραφή