Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή στον Ι.Βοσκόπουλο για τα γκράφιτι στην πόλη μας



Φλώρινα 1/9/2013
Κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμα αρμόδια μέλη
Σας στέλνω την συγκεκριμένη επιστολή για να προσπαθήσω να σας ευαισθητοποιήσω περισσότερο εσάς, και όλους τους αρμοδίους για ένα θέμα που μπορεί να μην καίει τόσο τους
Φλωρινιώτες, αλλά είναι θέμα ανθρωπιάς, σεβασμού και αγάπης προς την πόλη μας.
Πριν απο λίγες μέρες, φιλοξένησα για ακόμα ένα καλοκαίρι συγγενείς απο τον μακρινό Καναδά. Μου έχουν δηλώσει ουκ ολίγες φορές πως τους αρέσει πολύ η Ελλάδα και ακόμα πιο πολύ η μικρή πόλη μας. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις παραδοσιακές γεύσεις στα μαγαζιά της Φλώρινας, τους φιλόξενους κατοίκους, τα μαγευτικά τοπία, τα γραφικά χωριά που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή, όπως δήλωσαν, και το ευχάριστο κλίμα. Ένα πράγμα όμως θα θέλουν να το ξεχάσουν αργά ή γρήγορα κι' αυτό είναι η βρωμιά στους τοίχους κτηρίων όπως ο Αριστοτέλης, το κτήριο των Δικαστηρίων, σχεδόν όλα τα σχολεία και πολλούς ακόμα τοίχους. Κακά τα ψέματα Κύριε Δήμαρχε, η Φλώρινα είναι μια τόσο όμορφη πόλη την οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου όμως έρχονται αντιμέτωποι με ένα εντελώς αντιαισθητικό και, συγνώμη για την λέξη, αηδιαστικό θέαμα. Το γκράφιτι, είναι μια όμορφη τέχνη η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά, έχει και ωραία αποτελέσματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το γράφιτι έχει χρησιμοποιηθεί σαν βρωμιά και όχι σαν τέχνη. Είναι άσχημο να βλέπεις τα παλιά σπίτια στο ποτάμι σημαδεμένα με σπρέυ. Είμαι σίγουρος πως ούτε σε 'σας αρέσει αυτή η εικόνα ούτε σε κανέναν κάτοικο της Φλώρινας, πόσο μάλλον στους ξένους που έρχονται στην πόλη μας.
Με πρότυπο ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε χώρα του εξωτερικού, όπου νέοι,γέροι ακόμα και μικρά παιδιά αφιερώνουν λίγο χρόνο απο την ημέρα τους, με όρεξη και χαμόγελο σβήνουν ότι βρωμιά υπάρχει σε τοίχους δημόσιους ή ακόμα και σε τοίχους ιδιωτικών σπιτιών. Η βοήθεια σας, θα ήταν βοήθεια και πολύ καλή κίνηση για την πόλη μας καθώς θα ευαισθητοποιηθούν πολλοί νέοι, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να καθαρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την Φλώρινα, τον τόπο που γεννηθήκαμε, που ζούμε και που είμαστε περήφανοι γι'αυτόν. Σας ζητώ λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο απο το ήδη πολυάσχολο πρόγραμμα σας, και όλοι μαζί να συζητήσουμε και να  οργανωθούμε ώστε να υλοποιήσουμε αυτήν την κίνηση και να παροτρύνουμε τους νέους που θέλουν να κάνουν γκράφιτι, να το κάνουν σε κάποιους συγκεκριμένους τοίχους οι οποιοί δεν θα χαλάνε την αισθητική της πόλης. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε το γκράφιτι σαν τέχνη. Να βάψουμε τους τοίχους των σχολείων για παράδειγμα. Σας προτείνω κάποια πράγματα τα οποία θα μείνουν γραμμένα στον υπολογιστή αν δεν μας βοηθήσετε να τα πραγματοποιήσουμε για το καλό της Φλώρινας και όλων των κατοίκων.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και ελπίζω να λάβετε υπ'όψιν την επιστολή που σας στέλνω.


Με εκτίμηση
Παπαδόπουλος Παναγιώτης

4 σχόλια:

  1. Πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία όχι από τους δάσκαλους αλλά από εθελοντικές ομάδες που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό. Και καλό θα ήταν, εφόσον υπάρχουν καλλιτέχνες στην Φλώρινα, να δημιουργηθούν ομάδες που θα αναδείξουν το γκρίζο μέρος της πόλης (γιατί υπάρχει το γκρίζο μέρος της πόλης και σε μεγάλη έκταση μάλιστα) με έργα τέχνης (γκράφιτι κ.α.) Επίσης θα μπορούσαν να συμμετέχουν και όποιοι μαθητές έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ίσως οι ίδιοι που τώρα δημιουργούν το θέμα αυτό. Και κακά τα ψέματα δεν φταίνε τα παιδιά. Αν οι ίδιοι οι Φλωρινιώτες πρόσεχαν την πόλη τους δε θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. Γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε από τους μαθητές να είναι ευαισθητοποιημένοι ενώ οι ενήλικες έχουν πάρει διαζύγιο από τον πολιτισμό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι άσχημο να βλέπεις τα παλιά σπίτια στο ποτάμι σημαδεμένα με σπρέυ.
    Είναι επίσης άσχημο να βλέπεις οικοδομές τετραόροφες (αναρωτιέσαι ποιος κ πως έδωσε την άδεια) δίπλα απο τα "παλιά" σπίτια στο ποτάμι.Αυτές λέω να τι γκρεμίσουμε,αφήστε τη δήθεν αισθητική σας ρε μικροαστοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτά που λέτε καλώς τα λέτε ( μάλλον απευθυνόμαστε σε "πέτσινα ώτα") αλλα έπρεπε να γίνουν το καλοκαίρι πρίν έρθουν οι φίλοι μας τουρίστες η οι συγγενείς μας απο μακρυνά μέρη . Τώρα που έρχοντε τα πρωτοβρόχια και τα χιόνια θυμηθήκατε βρε γκαρντασια τον εξωραισμό της πόλης μας ; Πού είσασταν λεβεντόπαιδα όταν τα επεσήμανα εδώ και χρόνια στο βουνίσιων μπλόγκ ;;;; Λίγο αργά αλλα η ..ελπίς πεθαίνει τελευταία...όποιος μου πληρώσει το Σάββατο τις μπογιές εγώ βάζω τα πινέλα το νέφτι -χρόνο και κόπο και θα πάω πρώτος να καθαρίσω την βάση ενός έργου του αειμνήστου εικαστικού Καλαμάρα που κοσμεί την νέα πλατεία στην Φλώρινα τον θνήσκων μαχητή και του καπετάν Κώττα ενω το αντίγραφο του θνήσκων μαχητού στην στάση Εθνικής Αμύνης στο μετρό των Αθηναίων λάμπει σάν το είδα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωγράφισε μια ελληνική σημαία και εναν σταυρό να μην ξεχνιόμαστε,μικροαστέ.

      Διαγραφή