Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Διακήρυξη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

  • Ζούμε καθημερινά τα αποτελέσματα της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης της κοινωνίας μας. Η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, μαζί με την ασυδοσία των αγορών και το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό, έχουν οδηγήσει τις κοινωνίες στην καταστροφή και την ανθρωπιστική κρίση.
  • Στη χώρα μας, οικοδομήθηκε ένα παραγωγικό και πολιτικό πλέγμα διαφθοράς - κερδοσκοπίας και πελατειακών σχέσεων, που οδήγησε στο Δ.Ν.Τ. και την εγκαθίδρυση της Τρόικα. Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο μνημονιακών κυβερνήσεων και επιλογών. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το ρεκόρ της ανεργίας, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Ταυτόχρονα, κοινωνικά αγαθά όπως υγεία  - παιδεία – νερό - ενέργεια μετατρέπονται σε εμπορεύματα, χωρίς πρόσβαση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
  • Στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες (κατοχή – φασισμός - κρίση), ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί το τελευταίο στήριγμα των οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Οι δομικές μεταβολές, μέσω του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, μαζί με το μνημονιακό περιφερειάρχη, μετέτρεψαν την Τ.Α. σε στυλοβάτη του δικομματισμού. Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και οι διεκδικήσεις από την πολιτεία, μετατράπηκαν σε «αποκεντρωμένα ρουσφέτια» και «τοπική διαφθορά». Στόχος της επόμενης περιόδου για την κυβερνητική πολιτική είναι η διάλυση των δομών και της προνοιακής  λειτουργίας των δήμων.

Τι κάνουμε λοιπόν;
  • Κεντρικός μας στόχος είναι η συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού, δημοκρατικά οργανωμένου και κοινωνικά αλληλέγγυου πόλου στην αυτοδιοίκηση. Θα αντιταχθούμε στη λογική της ανάθεσης για την προσωπική τακτοποίηση και θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και της κοινωνικής φροντίδας προς τους συμπολίτες μας.
  • Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής μας, καθοριστικοί παράγοντες είναι ο λιγνίτης - το νερό - οι ορεινοί όγκοι – τα παραγόμενα προϊόντα ΟΠΑΠ, η Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο – Τ.Ε.Ι.) και η αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς ως τόπου  τουριστικού προορισμού.

Οι επενδυτές της «Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης» του κυρίου Φούχτελ, αυτούς τους φυσικούς πόρους ορέγονται. Η άλωση της ενέργειας, του νερού και των απορριμμάτων από ξένα κεφάλαια θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία στο πείραμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (Ε.Ο.Ζ.)
Παραγωγικές δημοτικές επιχειρήσεις, αγροτοκτηνοτροφικές ομάδες παραγωγών, εταιρείες λαϊκής βάσης, μεταποίηση από συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χτύπημα της εισφορο-φοροδιαφυγής και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αποτελούν το αντίδοτο στην κερδοσκοπία και οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη.
Τι θεσμούς Τ.Α. θέλουμε;
  • Μακριά από διαφθορά, κλεπτοκρατία, ρουσφέτι, πελατειακές σχέσεις, κομματικές εξαρτήσεις.
  • Συμμετοχή του πολίτη στο σχεδιασμό, λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα και αντικατάσταση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.
  • Συμμετοχικός προϋπολογισμός, ώστε η εύρεση και η κατανομή των πόρων να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών.
  • Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, καθαροί μειοδοτικοί και πλειοδοτικοί διαγωνισμοί.
  • Δημοκρατικός προγραμματισμός και ταμειακός προϋπολογισμός, θεσμοθέτηση επιτροπών κοινωνικού ελέγχου.
  • Έργα υποδομής με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και την κάλυψη των αναγκών τους.
  • Λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων – ιατρείων – φαρμακείων  - φροντιστηρίων.

Μπορούμε να πετύχουμε;
Όλες οι παραπάνω αλλαγές δεν είναι απλά υπέρ των πολιτών, αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη.
Σε όλον τον κόσμο τα κινήματα φωνάζουν «είμαστε το 99%». Ήρθε η ώρα να μετατραπούν σε ένα μαζικό, λαϊκό, ειρηνικό κίνημα ανατροπής. Με πολιτικό στόχο και πρόγραμμα. Με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του. Η αγανάκτηση δεν αρκεί. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να καταδικάσουν την κοινωνία στην καταστροφή.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φλώρινας διαψεύδει κατηγορηματικά την όποια ονοματολογία και τις διάφορες φήμες που ανακυκλώνουν και αναπαράγουν πολιτικάντηδες καιροσκόποι περί στήριξης οποιουδήποτε προσώπου. 
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φλώρινας δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στη συλλογική δράση και τη δημοκρατική λειτουργία, επιδιώκει να συναντηθεί με τους πολίτες που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τις συλλογικότητες και τα κινήματα της περιοχής, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και άνεργους πολίτες, να συμμετέχουν ενεργά στη ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ αυτοδιοικητικών κινήσεων.
Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους ανθρώπους του τόπου μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι απέναντι στη βαρβαρότητα των μνημονίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Όχι μόνο επειδή «μια άλλη Φλώρινα είναι εφικτή», αλλά γιατί «μια άλλη Φλώρινα είναι αναγκαία».
Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου