Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η Μητέρα Ρωσία

Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
Η μελέτη του Ρωσικού έθνους είναι άκρως ενδιαφέρουσα καθώς οδηγεί σε πληθώρα πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμπερασμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατανόηση άλλων εθνικών και διεθνών ισορροπίων. Η σύγχρονη Ρωσία έχει σχετικά πρόσφατη ιστορία: μόλις το 1800 ο Μέγας Πέτρος θέτει το έθνος σε στέραιες βάσεις με έδρα την Αγία Πετρούπολη και έπειτα ακολουθούν αδρά 100 χρόνια
τσαρικής κυριαρχίας, 80 κομμουνισμού και 20 καπιταλισμού. Τα πολιτικά γεγονότα έχουν αναλυθεί εκτεταμένα καθώς επηρρέασαν μεγάλα τμήματα της ανθρωπότητας, αλλά είναι ελάσσονος σημασίας μπροστά στα πολιτιστικά και εθνολογικά δρώμενα.

Καθόλη την ιστορία της και παρόλες τις τρομακτικές ανακατατάξεις, η Ρωσία διατηρεί ορισμένα σταθερά χαρακτηριστικά. Το τεράστιο μέγεθός της καλύπτει μεγάλη ποικιλία λαών και γλωσσών οι οποίοι έχουν συμβιβαστεί με την αρχηγία του ευρωπαϊκού τμήματος με κέντρο τη Μόσχα. Οι κάτοικοι των περιοχών της Σιβηρίας συμφωνούν να παρέχουν τον ορυκτό και άλλο πλούτο τους σε ένα απομακρυσμένο κράτος από το οποίο όμως αντλούν πνευματική παράδοση και τελικά νόημα ζωής, ειδάλλως θα αποτελούσαν διάσπαρτες, ανοργάνωτες ομάδες. Επίσης από την ίδρυσή της η χώρα σε κάθε επίπεδο ταλαντεύεται ανάμεσα στον ανεπτυγμένο, ευρωπαϊκό πρώτο κόσμο και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, ώστε θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ανήκει στον "ενάμιση" κόσμο καθώς δεν ταυτίζεται με κανέναν από τους δύο. Η μοίρα της είναι να οδεύει ανεξάρτητη και μόνη "στις χαρές και στις λύπες" με ό,τι οφέλη και κόστη έχει κάτι τέτοιο. Η απομόνωση αυτή είναι η αιτία για την εξαιρετική πρωτοτυπία στην πολιτιστική παραγωγή, την κοινωνική οργάνωση, τον αθλητισμό και τις τέχνες αλλά και τις ενδοεθνικές ανισορροπίες και τα "κακώς κείμενα". Ορισμένοι Ρώσοι (πχ Πούσκιν και Τσαϊκόφσκι) διαθέτουν παγκόσμια κλάση και ανωτερότητα ενώ άλλοι (πχ. Ρασπούτιν και Στάλιν) είναι αδίστακτοι εγκληματίες με το χάσμα μεταξύ τους να είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου. Το μεγαλύτερο δε μέρος της παραγωγής και του έργου των ανθρώπων αυτών παραμένουν άγνωστα στη δύση λόγω του γλωσσικού και πολιτικού εμποδίου και όταν τυχαίνει να φτάνουν στην τελευταία εντυπωσιάζουν με την πρωτοπορία και την απλότητά τους.


Η Ρωσία δε θα γίνει ποτέ παγκόσμια υπερδύναμη, τουλάχιστον για ικανό χρονικό διάστημα, παρά θα περιορίζεται στα δικά της, ήδη τεράστια, κεκτημένα καθώς δε διαθέτει τα πνευματικά φώτα και την ιστορική εμπειρία που απαιτούνται για μια τέτοια ηγεσία. Επειδή όμως σχεδόν τα περισσότερα έθνη του κόσμου επίσης δεν αποτελούν υπερδύναμη, το παράδειγμα πολλών πτυχών της ρωσικής ζωής είναι κατάλληλα προς μίμηση για πολλούς άλλους λαούς. Το αισθητήριο της ομορφιάς, η "εθνική ανεμελιά", η πηγαία ατομική και συλλογική παραγωγή αλλά και η μεθοδικότητα θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής του καθένα μας.

4 σχόλια:

  1. Η εξουσία δίνεται μόνο σε αυτούς που τολμούν και σκύβουν για να την πάρουν. Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: να είσαι ικανός για να τολμήσεις.
    ~Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι |

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιο πολύ με ενθουσιάζει η Αμερική, η Γερμανία για την πολυπολυτισμικότητα τους και τους δημοκρατικούς τους θεσμούς, παρά η Ρωσία με τους ζάπλουτους αυταρχικούς νεαρούς ολιγάρχες της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πιστεύω να εννοεί ο συγγραφέας ότι τα στοιχεία για να γίνεις παγκόσμια υπερδύναμη πρέπει να διαθέτεις τα προσόντα των ΗΠΑ. δηλ. επίσης πολυπολιτισμικότητα αλλά χωνεμένη με καπιταλιστικούς όρους, δηλ. με εξαφάνιση λαών και πολιτισμών (βλ. ερυθρόδερμους), με άκρατο ρατσισμό, (μόλις πριν 50 χρόνια άρχισαν να ψηφίζουν οι μαύροι) και βέβαια με υποκουλτούρα που σε κάνει υποχείριο μιάς άρχουσας τάξης με κεντρικό και ομολογημένο στόχο την εκμετάλλευση αλλά και ποδηγέτηση όλου του πλανήτη. Αν είναι έτσι να μην γίνει ποτέ η Ρωσσία παγκόσμεια υπερδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπερδύναμη δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά το παγκόσμιο οικομικό-πιστωτικό καθεστώς που τυχαίνει αυτή τη στιγμή να εδράζει στις ΗΠΑ. Αύριο μπορεί να πάει στη Κίνα, θα δούμε. Υπερδύναμη επίδης είναι η Γερμανία που μπορεί να μην έχει προαιώνια ιστορία αλλά φρόντισε να υιοθετήσει εκτεταμένα τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό που χωρίς αυτόν δε θα ήταν τίποτα. "Η Υφήλιος θα κυριαρχηθεί από τη γερμανική δουλιά και το έλληνικό πνεύμα", Χίτλερ. Η Ρωσσία ας κρατηθεί δυνατή για 20-30 συναπτά χρόνια και μετά θα δει τι θα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή