Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γιορτή για το περιβάλλον στην Πρέσπα

Μια γιορτή για το περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 7.30 μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Πρεσπών (Παλιό Δημαρχείο) στο Λαιμό.
 Η Κοιν.Σ.Επ. Gaia Prespa φιλοξενεί την Τοπική Οργάνωση Πελίτι Νομού Κοζάνης, σε μια εκδήλωση που έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για την αναγκαιότητα διατήρησης της τοπικότητας στον πρωτογενή τομέα.
Η ομάδα από το Πελίτι θα πραγματοποιήσει
ενημέρωση σχετικά με τις παραδοσιακές ποικιλίες στις καλλιέργειες και την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία 20 χρόνια, μέσα από 18 τοπικές ομάδες σε Ελλάδα και Βουλγαρία, για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, ενάντια στην τάση για επικράτηση υβριδίων και μεταλλαγμένων φυτών.
Η  Κοιν.Σ.Επ. Gaia Prespa θα πραγματοποιήσει ενημέρωση για τις δράσεις της και για τις αναγεννητικές πρακτικές γεωργίας που εφαρμόζει.
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών θα αναφερθεί στο πρόγραμμα που υλοποιεί για τις αυτόχθονες φυλές ζώων (βραχυκερατική αγελάδα Πρεσπών) και τη βιολογική γεωργία στην Πρέσπα, ενώ θα παρουσιάσει συνοπτικά τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πελεκάνος»  για τα χρηματοδοτικά μέτρα της νέας ΚΑΠ και τη βέλτιστη αξιοποίηση τους στην περιοχή των Πρεσπών.
Επίσης, μελισσοκόμοι από την περιοχή θα παρευρεθούν και θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν τη μελισσοκομία στην περιοχή των Πρεσπών, αλλά και ευρύτερα.
Τέλος, στο χώρο θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σχετικά με τα θέματα της εκδήλωσης, από το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη μας», που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Η εκδήλωση αφορά αγρότες και κτηνοτρόφους, καλλιεργητές μικρών οικιακών κήπων, μελισσοκόμους, αλιείς και γενικότερα, όσους θέλουν να έχουν ενημέρωση σχετικά με τα θέματα. Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή σπόρων και όσοι διαθέτουν σπόρους τοπικών ποικιλιών, μπορούν να τους προσφέρουν και να τους ανταλλάξουν με  άλλους από την ομάδα του Πελίτι.  
Στο χώρο θα υπάρχει μπουφές με τοπικά εδέσματα, προσφορά από τις ταβέρνες «Η Συντροφιά» και «Το Πρέσπειον» με κρασιά που προσέφεραν το Οινοποιείο «Βεγορίτιδα», το «Κτήμα Κυρ Γιάννη» και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου