Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

"Κλιματικές αλλαγές-ακραία καιρικά φαινόμενα"

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης Φλώρινας σε συνεργασία  με το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης πραγματοποίησε τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο  για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  της εμβέλειάς του και για εκπαιδευτικούς του εθνικού θεματικού δικτύου
«Κλιματικές αλλαγές-ακραία καιρικά φαινόμενα». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα από την Παρασκευή 19 έως την Κυριακή 21 Ιουνίου και είχε τίτλο « Ενέργεια, τοπική κοινωνία και βιώσιμη ανάπτυξη». Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και ο προβληματισμός των συμμετεχόντων για τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με μια ανάπτυξη βιώσιμη και η συνειδητοποίηση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και της σημασίας της ενεργούς συμμετοχής της στις ενεργειακές επιλογές. 
Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο κ. Νίκος Νάνης, υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε  στους στόχους του σεμιναρίου. Η κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Στυλίδας-Υπάτης, παρουσίασε τις δράσεις του εθνικού θεματικού δικτύου «Κλιματικές αλλαγές», καθώς και τις επιπτώσεις της σημερινής κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον. Ο κ.  Λάζαρος Τσικριτζής , αναπληρωτής καθηγητής στα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις βαθιές τομές που απαιτούνται για να συνδυαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ο κ. Χρήστος Ελευθεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, στον τομέα πυρηνικής φυσικής και φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, αναφέρθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Ακολούθησε η εισήγηση « Η (Γ)γη που πληγώναμε. Απόψεις για τη διάνοιξη λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Φλώρινας» από τον  κ. Γιάννη Δαϊκόπουλο, διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας , ενώ η κ. Έλσα Παναγιωτίδου, αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος και Μεταφορών και ο κ. Χρήστος Μπαρδάκας, αντιδήμαρχος Φλώρινας, αναφέρθηκαν στις ενεργειακές επιλογές στον νομό Φλώρινας.
Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν  το αιολικό πάρκο στην περιοχή του Βαρνούντα και να ενημερωθούν από τον κ. Θεόδωρο Φάτση, υπεύθυνο λειτουργίας του αιολικού πάρκου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις της κ. Πηνελόπης Παπαδοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο «Ενεργειακές ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων ή ορίζοντας και πάλι την κοινωνική ανισότητα»  και της κ. Άννας Σπύρτου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Η διδασκαλία της ενέργειας στο δημοτικό σχολείο». Ακολούθησε η παρουσίαση σχολικών προγραμμάτων που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εκπρόσωποι των Κ.Π.Ε. Στυλίδας-Υπάτης, Ποροϊων, Ελ.κορδελιού-Βερτίσκου και Περτουλίου-Τρικκαίων  παρουσίασαν προγράμματα των Κ.Π.Ε. σχετικά με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. 
Την τρίτη μέρα, το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και την ξενάγηση των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών στο ορυχείο Αχλάδας και στο εργοστάσιο του ΑΗΣ Μελίτης.
Οι  παιδαγωγικές   ομάδες των  Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας  και Στυλίδας-Υπάτης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν  ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας για την πολύτιμη συνδρομή της στην υλοποίηση του σεμιναρίου. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εισηγητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους  και βέβαια όλους τους εκπαιδευτικούς που με τη μεγάλη και ενεργητική συμμετοχή τους συνέβαλαν για άλλη μια φορά στην επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου. 
 Ο Υπεύθυνος του   ΚΠΕ Βεύης Μελίτης
Νίκος Νάνης
                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου