Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Επίσκεψη υπουργού υγείας στη Φλώρινα

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, στο πλαίσιο περιοδείας του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Φλώρινα, συνοδεία του Βουλευτή Σύριζα Φλώρινας κ. Σέλτσα Κωνσταντίνου και του συντονιστή της Ν.Ε Γεωργίου Παύλου, πραγματοποιήθηκαν
επισκέψεις σε θεσμικούς και υπηρεσιακούς φορείς.
Συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής ο κ Υπουργός, στο κτίριο της Π.Ε Φλώρινας συναντήθηκε με τους κ. Μπίρο Στέφανο Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και την κα Παναγιωτίδου Ελισσάβετ θεματική Αντιπεριφερειάρχη ενέργειας, παρουσία  των Περιφερειακών συμβούλων Γέρου Κωνσταντίνο και Αντωνιάδη Γεώργιο καθώς και του προέδρου του επιμελητηρίου Σάββα Σαπαλίδη.
Υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος εστιάζοντας στα θέματα Δημόσιας υγείας αλλά και των υποδομών υγείας της περιοχής μας, καθώς γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης και στήριξης αυτών από την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την Π.Δ.Μ. Παράλληλα ο Υπουργός είχε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για όλα τα  θέματα της περιοχής μας, τις ενέργειες και δράσεις που δρομολογούνται τόσο από την Π.ΕΦλώρινας,  όσο και από το Επιμελητήριο Φλώρινας.
Στη συνέχεια, στο Δήμο Φλώρινας, υπήρξε  ολιγόωρη συνάντηση με τους Δήμαρχο Φλώρινας κ.Βοσκόπουλο Ιωάννη και το θεματικό αντιδήμαρχο υγείας κ Αριστείδου Άρη, όπου ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα του τομέα υγείας που παρατηρούνται στη περιοχή μας και τον αντίκτυπο  τους, τονίζοντας  ότι ο Δήμος θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση των δομών υγείας. 
Ακολούθησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου  παρουσία του υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Αγάπιου Γαβριηλίδη, του νέου Διοικητή  Γ.Ν Φλώρινας κ.Κοτοπούλη Νικόλαου, του συμπολίτη μας διοικητή νοσοκομείου Καστοριάς Αντωνιάδη Βασίλειου και  εκπροσώπων των εργαζομένων και της  Νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών, του  οικονομικού Δ/ντη και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, είχε αναλυτική  ενημέρωση για τα τρέχοντα και χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου μας, την υποστελέχωση και οριακή λειτουργία κάποιων τμημάτων. 
Ο κύκλος των επαφών και της περιοδείας του Υπουργού έκλεισε με την παραχώρηση συνέντευξης τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
Τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και οι λοιπές υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια  υπό την πίεση των συνεχιζόμενων τεστ αντοχής των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών  που επέβαλαν  οριζόντιες και τυφλές περικοπές των δημόσιων δαπανών υγείας. Για το νοσοκομείο της Φλώρινας ο υπουργός ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι παίζει κρίσιμο ρόλο και δε τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία και η ανάπτυξη του, διότι στο χωροταξικό σχεδιασμό, της κυβέρνησης δεν υπάρχει  «σχέδιο συρρίκνωσης, κατάργησης  οργανισμών, κλινικών, τμημάτων, διαθεσιμότητας του προσωπικού», αλλά η αναβάθμιση των υφισταμένων και η λειτουργία νέων δομών.
 Για το λόγο αυτό, θα αποτελέσει βασική μέριμνα μέσα από τις νέες προσλήψεις, η ενίσχυση του με προτεραιότητα στα τμήματα που έχουν πρόβλημα. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η πρόθεση κάλυψης των κενών με επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό,  εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση  των  Κ.Υγείας Αμυνταίου και του περιφ/κού ιατρείου Πρεσπών σε πολυδύναμο.
Επίσης  η πολιτεία με εμφανή την πρόθεση κάλυψης των κενών στο χώρο της αποκατάστασης και αντιστροφής του κλίματος που μέχρι σήμερα αποτελούσε ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι κρατική παροχή, σχεδιάζει στοχευόμενη παρέμβαση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για  την επαναλειτουργία των ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου και Καστοριάς. 
Για την Κυβέρνηση  και τον  ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας είναι αυτονόητη, σε μια προσπάθεια  ανατροπής των επιβαλλόμενων  πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, και περιοριστικής αντίληψης που έχει επιβάλλει η τρόικα, στοχεύοντας στην επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε υγειονομική περίθαλψη  χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.Η αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, προϋποθέτει  η υγεία και ειδικά η πρωτοβάθμια περίθαλψη, να είναι  κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα.
Η Κυβέρνηση με αρκετή δουλειά και σχεδιασμό, απέτρεψε πέρσι, το επιχειρούμενο μπλακ άουτ και το  θέμα της κατάρρευσης να αποτελεί παρελθόν. Για πρώτη φορά φέτος αρχίζει και αντιστρέφεται η τάση υποχρηματοδότησης  και υποστελέχωσης των τελευταίων  ετών, με αυξημένο προϋπολογισμό και μια σταδιακή ενίσχυση του συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και  τοποθετήσεις  1200 επικουρικών γιατρών. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προκήρυξη 760 θέσεων  γιατρών, μεταξύ αυτών και 6 του νοσοκομείου Φλώρινας, που είχαν να προκηρυχθούν από το 2010. 
Επίσης είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση της Κυβέρνησης, όπου με  κοινωνική μεροληψία, χιλιάδες ανασφάλιστοι αποκτούν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα  υγείας.  
Τέλος οι γενικοί άξονες της πολιτική μας είναι: η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η θεσμοθέτηση κινήτρων χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ο διάλογος με την ιατρική και νοσοκομειακή "κοινότητα", η  «ηθικοποίηση» των συναλλαγών σε όλο το τομέα υγείας( προμήθειες, σχέσεις  ασθενή και γιατρού, λίστα χειρουργείου κλπ) και προώθηση θεσμικών αλλαγών με αξιοκρατία και διαφάνεια.
Εκτιμούμε και ελπίζουμε καθώς θα έχουμε σύντομα ορατά αποτελέσματα, ότι η κοινωνία θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες μας, για την ανάταξη της δημόσιας περίθαλψης και  της καθολικής πρόσβασης στην υγεία.  
Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου