Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ


Στις 7 Νοέμβρίου γίνονται εκλογές για τη ανάδειξη του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη και του πρώτου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου. Γίνεται ένα βήμα για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, καθώς για περισσότερες από 300 αρμοδιότητες, που παραχωρήθηκαν στις Περιφέρειες, θα αποφασίζει ο λαός διαμέσου των εκλεκτών του.
Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν μια πραγματική ανάγκη που επιβαλλόταν από το Λαό. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της λαϊκίστικης αποκέντρωσης που ευαγγελιζόταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ με το σχέδιο ‘Καποδίστριας’ ήταν δεδομένη. Εν μια νυκτή οι αρχικά προτεινόμενοι δήμοι υπερδιπλασιάσθηκαν κάτω από «τοπικά» συμφέροντα. Οι πολιτικοί ηγέτες που δημιούργησαν τον ‘Καποδίστρια’ όφειλαν να ξέρουν πως δεν μπορεί να έχει αναπτυξιακό ρόλο ένας δήμος με 3 υπαλλήλους.
Σήμερα, 16 χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε μια νέα πρόκληση την οποία οφείλουμε να κάνουμε επιτυχημένη. Πολλά είναι τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε για να επιτύχουμε, με σημαντικότερα την οικονομική κρίση και την κρίση θεσμών και αξιών.
Πρώτο βήμα στην επιτυχημένη πορεία είναι ο στόχος που έχει τεθεί, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ύπαρξη ενός μηχανισμού που θα δουλεύει για τον Πολίτη.
Θεματικά Προγράμματα στην Δυτ. Μακεδονία για την οικονομία, την ενέργεια, τη γεωργική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολισμό, την υγεία κ.α. υπάρχουν καταρτισμένα από ειδικούς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου και εμού σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Η εμπειρία των πολιτών καταδεικνύει ως σημαντικό πρόβλημα την εφαρμογή των προγραμμάτων και σ’ αυτό το τομέα ερχόμαστε με νέο ήθος να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτουμε. Μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που επικρατούν μειώσεις μισθών και επιδομάτων και ανασφάλεια, θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Θα εφαρμόσουμε άμεσα ένα νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, καταργώντας το προτεινόμενο από την Κεντρική Κυβέρνηση της χώρας, που παρουσιάζει σοβαρές λειτουργικές αστοχίες και αντίκειται στους βασικούς κανόνες διοίκησης, όπως έχω αναφέρει σε ανάρτησή μου στο διαδίκτυο. (http://www.facebook.com/note.php?note_id=155531687817209&id=110486422349210&ref=mf).
Ο πολιτική εξουσία της νέας Περιφέρειας με συνεχείς συσκέψεις θα επιβλέπει, θα καθοδηγεί και θα προσαρμόζει την υλοποίηση των θεματικών προγραμμάτων, χωρίς να αναλώνεται σε μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρετήσεις. Οι αποφάσεις θα αποσκοπούν στο κοινό συμφέρον.
Θα εφαρμοσθούν σύγχρονες δομές διοίκησης. Η Εξουσία, που ταυτίζεται με την ευθύνη, (σύμφωνα με μια από τις τρεις βασικές αρχές διοίκησης) θα δοθεί στους υπαλλήλους. Έτσι θα μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες σε υπαλλήλους. Θα μπορέσει πλέον ο πολίτης να καταλογίσει την πολιτική ευθύνη για το πρόγραμμα και δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για την εφαρμογή του. Δεν θα υπάρχουν φαινόμενα τύπου Πάγκαλου, που, ενώ κρατά δέσμια και δεν παραδίδει την εξουσία, εν συνεχεία χαρακτηρίζει «τεμπέληδες» αυτούς που πρέπει να την ασκούν. Θα ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπινους πόρους.
Θέτοντας τους παραπάνω στόχους και θεωρώντας ότι οι γνώσεις μου για έργα κοινού συμφέροντος και η εμπειρία μου στη δημόσια διοίκηση θα βοηθήσουν τον τόπο, κατεβαίνω ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος όχι για να δώσω το δικαίωμα της επιλογής, αλλά για να δημιουργήσω στον ψηφοφόρο το δίλημμα αν θέλει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία ή θα χαράξουμε ένα νέο δρόμο ήθους και ανάπτυξης.
Βασίλειος Άμπας
Γεωπόνος M.Sc., Ph.D.
Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Συμμαχία των πολιτών" του Γ.Δακή

1 σχόλιο:

  1. Βασίλη μου, αφού σου ευχηθώ καλό αγώνα και δύναμη, θα μου επιτρέψεις μια - δυο παρατηρήσεις:
    είναι τουλάχιστον αστείο να αναφέρεις πως η κυβέρνηση ΠαΣοΚ είχε λαϊκίσει (καποδίστριας πριν 12 χρόνια, Ν.2539/97) ενώ αυτήν του ...Καταλληλότερου είχε απλά ΛΑΚΙΣΕΙ!!! Θυμόμαστε όλοι τις κωλοτούμπες του καθηγητή Παυλόπουλου: Θα έχουμε απόγονο του Καποδίστρια με κυβερνηση Καραμανλή, δε θα έχουμε; Ανεμογκάστρι τελικά η διοικητική μεταρρύθμιση επι ΝΔ. Ή κάνω λάθος;
    Και εγένετο λοιπόν ο Καλλικράτης για ναρθω και στο δευτερο: την οικονομία κλίμακας (την αναδιάρθρωση δηλαδή και το συμμάζεμα) που θα παρέχει ο Καλλικράτης για τον Πολίτη και όχι για τα στελέχη των υπηρεσιών, είναι δευτερεύον. Αυτό που προέχει, είναι που θέλουμε να τον πάμε τον ρημαδότοπο. Ποιες είναι εκείνες οι επιλογές που θα απογειώσουν την Δυτική Μακεδονία. Όχι άλλη στασιμότητα.
    Πρέπει να δημιουργήσουμε (γρήγορα)όλα εκείνα τα συστημάτα διάδοσης της γνώσης και της καινοτομίας, όπου κυβέρνηση και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορούν να παίζουν κεντρικό ρόλο. Για τη γρήγορη υλοποίηση των έργων και τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών χρηματοδότησης και διάχυσης των καινοτομικών δράσεων.
    Τάνια Ιω. Γραμματικού
    υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με Παπαϊορδανίδη
    ps: ο Πάγκαλος δεν είναι φαινόμενο, ούτε κρατάει δέσμια καμία εξουσία, αιρετός είναι και μάλιστα με εξαιρετικό πλασάρισμα! Εμείς τον εκλέγουμε και μάλιστα πρώτο, δεν έχει προκύψει απο πραξικόπημα :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή