Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Δικτυώνοντας την Τέχνη με την πόλη – 2η μέρα


Η 09/06 ήταν η δεύτερη μέρα των δράσεων του δικτύου η οποία δεν επιφυλάσσει μόνο εκπλήξεις για τους κατοίκους της πόλης αλλά και για όλη την κοινότητα της "Καλών Τεχνών".Το "ταξίδι" έργο της Μακρή Γιώτας και της Ξενάκη Δήμητρας στο προαύλιο της Μητρόπολης, ήταν μια εξαίρετη συνεργασία ανάμεσα σε δύο γυναίκες που θα μιλούσαν για τρεις γενιές γυναικών απο τα Άλωνα.Οι αφηγήσεις της γιαγιάς , της κόρης και της εγγονής, συνθέτουν την ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας, κλεισμένη μέσα σε ενα μπαούλο...
Η ανώφελη μπουγάδα με ρούχα που βρέθηκαν σε κάδους σκουπιδιών, έργο των Αρβανιτίδου, Δέδε, Πολυχρονόπουλου και Ζερβάκη στην κεντρική αγορά ης Φλώρινας, μεταρέπει το ανέφικτο της μορφής των σκουπιδιών σε ανθρώπινη ωφέλιμη μορφή.
Η Ρούσσου Αγνή και η Παναγιωτίδου Χριστίνα στο σπίτι της Μητ. Αυγουστίνου 36, αφισοκολλήσανε φύλλα του "Ελέγχου" και του "Εθνους"(της παλίας και διάδοχης εφημερίδας) με άρθρα που αφορούσαν τη μετανάστευση μετά το ΄43. Αυτή η ιδιότυπη "αποδελτίωση" κολλημένη πάνω στο φιλόξενο σπίτι ενός μετανάστη, κατάφερε να συνθέσει έναν ταξιδιωτικό άτλαντα, γεμάτο οδηγίες και παγίδες για τον μετανάστη εκείνης της εποχής. Παρόλη τη μικρή εμπειρία των δυο εξαμήνων, οι 2 καλλιτέχνιδες καταθέτουν ένα εξαιρετικό έργο που απαιτεί έρευνα και ρεφορμιστική εικαστική αντίληψη.
Απο τις προβολές στην "Αγία Ολγα" ξεχώρισε "το τέρας της γραφειοκρατείας", του Χρήστου Ιωαννίδη που συνεργάστηκε με τους Νικόλα Αντωνίου, Αχιλλέα Ζάζο και Θωμά Μακιναντζή. Η ταινία στο τέλος της χειροκροτήθηκε απο το κοινό για την ευρυματική συνέχεια της σε περφόρμανς του τέρατος να έχει εγκατασταθεί μέσα στο κτήριο της Αγίας Όλγας.
Χάρης Κοντοσφύρης











Πηγή: Φλώροι Εικαστικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου