Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Oι χαμηλές πτήσεις πάνω από τον Υγειονομικό Χάρτη της Δ. Μακεδονίας


Οποιοδήποτε σοβαρό σύστημα υγείας διέπεται από κάποιες βασικές αρχές: 
i.Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά και γρήγορα
ii.Η διαχείριση πρέπει να είναι χρηστή και ορθολογική με κύριο γνώμονα την όσο το δυνατό ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας
iii.Οι υπηρεσίες πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πολίτη τόσο χρονικά όσο και σε πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη

Επιπλέον θα πρέπει να συνεκτιμώνται η γεωμορφολογία της περιοχής, οι βασικές αρχές λειτουργίας της κοινωνίας, οι εργασίες των πολιτών, η επισκεψιμότητα στην περιοχή (π.χ. χειμερινός τουρισμός), ενδεχομένως ειδικά χαρακτηριστικά (π.χ. πολλά εργατικά ατυχήματα, μεγάλη μόλυνση περιβάλλοντος) και γενικότερες τάσεις και πετυχημένες εφαρμογές στη διεθνή κοινότητα.
Στην Ελλάδα ζητούμενο είναι και τα αγνά και ανιδιοτελή κίνητρα των διοικούντων και ο απεγκλωβισμός τους από την ψηφοθηρία.
Συνυπολογίζοντας ότι βρισκόμαστε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής είναι βέβαιο ότι ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας και κατά συνέπεια και της Δυτικής Μακεδονίας θα αλλάξει.
Πώς όμως; 
ΠΡΟΤΑΣΗ
Είναι καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, να συνενωθούν τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, καθώς επίσης και τα νοσοκομεία Κοζάνης και Γρεβενών.
1.Οι αποστάσεις είναι μικρότερες από μισή ώρα και στις δύο περιπτώσεις.
2.Καλύπτουν περίπου το 80% της Δυτικής Μακεδονίας. 
3. Είναι γνωστό ότι η Φλώρινα στέλνει περιστατικά στην Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά στην Κοζάνη.
4.Γίνεται αποτελεσματικότερη η διαχείριση των Κέντρων Υγείας. 
5.Εξυπηρετούνται το ίδιο οι στόχοι του υπουργείου και σε ορισμένες φορές αποτελεσματικότερα αφού με την πρόταση ορισμένες κλινικές θα υπολειτουργούν (π.χ. παιδιατρική Φλώρινας και Γρεβενών μένουν μόνο με δύο κρεβάτια, και η μαιευτική με τέσσερα).
6.Αποφεύγουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου οργανισμού με αφυδατωμένους δορυφόρους.
7.Στα δύο μικρότερα νοσοκομεία θα προκύψει πρόβλημα ακόμη και για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών.
8.Οι έδρες των δύο νοσοκομείων θα βρίσκονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
9.Θα προκύψει μία διοίκηση λιγότερη (θυμίζω ότι ο διοικητής του ΓΝΦ είχε υποβάλει την παραίτησή του κατά το έτος 2010). Εξυπηρετείται έτσι και η βασική κυβερνητική επιλογή για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων. 
10.Σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να ιδρυθούν κλινικές εξειδικευμένων υπηρεσιών ή κλινικές που δέχονται από τη φύση τους λιγότερα περιστατικά έτσι ώστε να καλύπτουν ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία (π.χ. ογκολογική στην Πτολεμαΐδα, κέντρο αποκατάστασης βαρέων παθήσεων στα Γρεβενά, τμήμα ιατρικής της εργασίας στην Κοζάνη, κέντρο λοιμώξεων στη Φλώρινα κτλ) ώστε να περιοριστούν, η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των αρρώστων και των συνοδών τους που αναγκάζονται να ταξιδεύουν προς Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.
11.Θα πρέπει να προγραμματιστεί (μέσω του ΕΣΠΑ) η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη. Το νοσοκομείο της πόλης είναι δωρεά και κατασκευή της δεκαετίας του 50, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες της περιοχής και το κόστος συντήρησής του αν γίνεται σωστά είναι συνεχώς αυξανόμενο και με περιορισμένα αποτελέσματα. Η επέκταση αποδείχθηκε ημίμετρο. Αν τελικά γίνει νέο νοσοκομείο, το παλιό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς και η επέκτασή του ως πρότυπο κέντρο υγείας αστικού τύπου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής. 
12.Στη Δυτική Μακεδονία κανένα νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο. Υπάρχουν όμως τρεις αξονικοί τομογράφοι και ετοιμάζονται για τέταρτο στην Καστοριά. Κλασικό δείγμα ανοργανωσιάς και μη επικοινωνίας (κατ’ επιλογή) των αρχόντων, τοπικών και μη. Κανένας όμως δεν προγραμματίζει την απόκτηση μαγνητικού τομογράφου. Απλά εντοπίζουν την έλλειψη και το… υπόσχονται.
13.Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να επιδιώκεται ή και να επιβάλλεται η συνεργασία όλων των νοσοκομείων της περιφέρειας προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας
14.Η μείωση των διοικητικών εξόδων στα νοσοκομεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλήρωση των κενών θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό που θα προκύψει λόγω συγχωνεύσεων και συνεργασιών μπορεί να απορροφηθεί αμέσως από τα ασφαλιστικά ταμία. 
15.Ενισχύεται στην πράξη η περιφερειακή συνείδηση των Δυτικομακεδόνων
Δυστυχώς, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας περιορίζονται σε μεγαλόστομες δηλώσεις και μικρόνοες ενέργειες (κάποιες φορές για γέλια, όπως στην περίπτωση του καταγγελλτικού και γενικόλογου τρόπου εν ήδη προτάσεων, ορισμένων περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι ομονόησαν, παρά τις κοκορομαχίες τους, για να μη μείνουν πίσω στη συλλογή κουκιών) προσπαθώντας να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να «μείνουν στον αφρό». Εξ’ άλλου, η περιφέρεια λειτουργεί ως φορέας ευχολογίων, ψηφισμάτων, ισορροπιών και διενέξεων επιπέδου μικρών παιδιών που φοβούνται ότι θα χάσουν το παιχνίδι τους. 
Στην Εορδαία το μόνο που γίνεται τον τελευταίο καιρό είναι ότι όλοι - μα όλοι - οι φορείς, της να καταγγέλλουν και να απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση, θυμίζοντάς μας την ηλίθια κόντρα Κοζάνης – Εορδαϊκού στο ποδόσφαιρο (δείχνοντας ότι βρίσκονται στην ίδια χαμηλή κατηγορία σαν αυτή των ομάδων), χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι διαφορετικό και συγκεκριμένο. Αυτή η παλαιοσυνδικαλιστική τακτική (πειράξτε όλους τους άλλους εκτός από μας), οδηγεί πάντα σε δυσμενή για την κοινωνία αποτελέσματα και ταυτόχρονα δεν έχει, εκλογικές επιπτώσεις για τους ίδιους οι οποίοι αισθάνονται ότι έκαναν και το «επαναστατικό» τους καθήκον. 
Όταν υπάρχουν νοσοκομεία εκατοντάδων κρεβατιών με μία διοίκηση, πολύ μεγαλύτερα και από τα πέντε δικά μας μαζί, ποιος παράγοντας ή φορέας από την Δυτική Μακεδονία έχει τα κότσια να προτείνει μία ενιαία διοίκηση έστω και ως πιλοτική εφαρμογή σε πανελλαδικό επίπεδο (για να μη περηφανευόμαστε μόνο για τη ΔΙΑΔΥΜΑ);
Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι ηγέτες μας είναι σαν τα χελιδόνια πριν την βροχή. 
Χαμηλών πτήσεων. 
Γκουντιός Β. Γιάννης
Η/γος και Μ/γος μηχανικός τε

ΥΓ1.Για την Καστοριά δεν κάνω ιδιαίτερη αναφορά γιατί ο κ. πρόεδρος κάνει ότι θέλει. Συντηρεί αυτόνομο ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν εμπιστεύτηκε στη δική του περίπτωση, αλλά δεν μας είπε αν το C-130 θα χρησιμοποιηθεί και για κάποιο άλλο καστοριανό πολίτη που θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση στο ίδιο νοσοκομείο. Δεν είναι οξύ-μωρό;
ΥΓ2. Οι προτάσεις κατατέθηκαν και στο ΥΥΚΑ.

2 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον 10;31 ΠΜ
    Αυτός κάνει προτάσεις συγκεκριμένες με το όποιο επιχείρημα, εσύ τι αναφωνείς : Ντροπή σου έΧΕΙς ΠΡΟΤΆΣΕΙς; οχι! Δεν ξερεις τι σου γίνεται, δεν έχεις άποψη, άρα είσαι επικίνδυνος.
    Ο Θουκιδίδης στον επιτάφιο του Περικλέους αναφέρει " ημείς γαρ μόνοι των Ελλήνων, τον εις τα κοινά μη μετέχοντα, ουκ απράγμονα , αλλά αχρείον νομίζουμε" εσύ μήπως ανοίκεις σ' αυτή την κατηγορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή