Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σε διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Βαλένθια της Ισπανίας απειλώντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στον ποταμό Γκουανταλαβιάρ. Το ηλεκτρονικό κέντρο πληροφόρησης που έχει δημιουργηθεί στην πόλη στέλνει επείγον σήμα σε αντίστοιχα κέντρα στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Αλβανία, την Κύπρο και τη Μάλτα, ζητώντας βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Από τις γειτονικές χώρες καταφθάνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ ειδικοί τρίτων χωρών στις τηλεπικοινωνίες και την εφαρμογή σεναρίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων συντονίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς. 

Η παραπάνω περιγραφή δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό περιστατικό αλλά σε ένα σενάριο που προβλέπει τη συνεργασία διαφόρων πόλεων από διαφορετικές χώρες σε έναν κοινό στόχο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο σκοπός του προγράμματος «Interreg IVB MED» για την δημιουργία τεχνολογιών πληροφορικής και ενημέρωσης για την καλύτερη πρόσβαση και εδαφική συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο της προωθούμενης συμμετοχής της στο πρόγραμμα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα συνεργαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα με πόλεις όπως η Βαλένθια της Ισπανίας και η Μολίζ της Ιταλίας και περιοχές όπως η Κορσική και τα Πυρηναία από τη Γαλλία. 
Στη δράση θα συμμετέχουν συνολικά 18 εταίροι οι οποίοι θα αναπτύξουν κοινές μεθόδους και ηλεκτρονικά εργαλεία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο τη διαχείριση κινδύνων όπως οι φυσικές καταστροφές αλλά και προκλήσεων όπως η αύξηση του τουρισμού.
Παράλληλα, πεδίο συνεργασίας θα αποτελέσει και η σύσταση υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η δημιουργία γραφείων πληροφόρησης αλλά και η συγκρότηση δικτύων εξαγωγής των προϊόντων κάθε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου