Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Πωλητήριο» σε Αμύνταιο και Μεγαλόπολη


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει δυο λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού και στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της, που περιλαμβάνονται στο "μεσοπρόθεσμο"
Ειδικότερα στο πλαίσιο των συνομιλιών, που έχει ξεκινήσει με την Κομισιόν η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την πώληση των μονάδων του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης. 
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, η συνολική ισχύς των δυο μονάδων ανέρχεται σε 900 MW. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πωληθεί το σύνολο της ισχύος των δύο μονάδων, ούτε και διευκρίνισε πότε ακριβώς θα πωληθούν. 
Εκτός από την πώληση των δυο μονάδων, η κυβέρνηση σχεδιάζει παράλληλα να παραχωρήσει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ την άδεια λειτουργίας ενός νέου κοιτάσματος λιγνίτη στη Βεύη, καθώς και να προχωρήσει σε ανταλλαγές ισχύος μεταξύ της ΔΕΗ και ανταγωνιστών της. 
Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν πιέζει χρόνια την Ελλάδα να άρει το de-facto μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή λιγνίτη και η  κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών της να ανοίξει το 40% της αγοράς λιγνίτη. 
«Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις (με την ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς) θα ολοκληρωθούν στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 
Από το συνδυασμό των ενεργειών αυτών, η Ελλάδα θα πλησιάσει το στόχο για άνοιγμα του 40% της αγοράς λιγνίτη, δήλωσε ο υπουργός. 
Παράλληλα, ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για πώληση ποσοστού έως 17% της ΔΕΗ το 2012, κατά προτίμηση σε στρατηγικό επενδυτή και όχι μέσω του Χρηματιστηρίου. 
Μια άλλη επιλογή, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα ήταν να εκχωρήσει ποσοστά επιμέρους θυγατρικών της ΔΕΗ σε επενδυτές.
Πηγή: "Κέρδος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου