Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αντίδραση του ΕΚΦ για τον ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης


Την αντίδραση του στην θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Μελίτη Ι εκφράζει με την ακόλουθη επιστολή του στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας:


Κύριε Υπουργέ
Με λύπη μας ακούσαμε τη θέση της κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ που πραγματοποιήθηκε στο ΛΚΔΜ, σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτη Ι. Η απόφαση σας αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από την τοπική κοινωνία και από τους φορείς του νομού. Θεωρούμε καταχρηστική, άδικη και άνιση τη μεταχείριση των κατοίκων και των εργαζομένων του νομού Φλώρινας, οι οποίοι επί πολλά χρόνια προσέφεραν στην εθνική οικονομία με τον εγχώριο πλούτο (λιγνίτη) που εκμεταλλεύτηκε το ελληνικό δημόσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Η παραχώρηση των συγκεκριμένων μονάδων είναι σκάνδαλο διότι οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς να καταβάλουν ένα €, χωρίς να απαλλοτριώσουν ένα στρέμμα γης, χωρίς να κάνουν αποκατάσταση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων θα τους χαριστούν οι συγκεκριμένες μονάδες και φυσικά θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της ΔΕΗ, της οποίας η αξία σήμερα είναι πολλαπλάσια από αυτή που έχει στο χρηματιστήριο. Αυτός δεν είναι ανταγωνισμός επί ίσους όρους αλλά είναι χαριστικός λογαριασμός στους «ιδιώτες επενδυτές».
Ο νομός μας όπως γνωρίζετε πολύ καλά έχει δυνατότητες να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα και οι ιδιώτες. Αλλά οι καθυστερήσεις του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην υπάρχουσα μονάδα της ΔΕΗ Μελίτη Ι, η οποία εισάγει λιγνίτη από τη Βουλγαρία και ενδεχόμενος και από την Τουρκία, αλλά δεν αφήνει να σχεδιαστεί η μονάδα Μελίτη ΙΙ. Εάν δεν καταφέρετε στο επόμενο χρονικό διάστημα να παραχωρήσετε την εκμετάλλευση του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης τα προβλήματα και οι πιέσεις θα πολλαπλασιαστούν.
Κύριε Υπουργέ
Ο νομός μας έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πιέζεται για την απελευθέρωση της παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας.  Οι κάτοικοι του νομού επιθυμούν να τελειώνει όσο γίνετε γρηγορότερα η διαδικασία εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.  Μπορούμε να δρομολογήσουμε θετικές αναπτυξιακές εξελίξεις οι οποίες θα διευκολύνουν από όλες τις πλευρές την κυβέρνηση:
· Την  τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
· Τη ΔΕΗ ΑΕ με την απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας.  
· Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνων Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρου Ζερβού μπορεί να υπάρξει συνεργασία στην κατασκευή της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης, ισχύος 600MW με τους ιδιώτες.
Διαφωνούμε κάθετα με την πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου, Μελίτη Ι και την ομηρία των εργαζομένων. 
Θέλουμε ανάπτυξη και προοπτική στην περιοχή γιατί έχουμε ανάλογες δυνατότητες.
Ζητούμε άμεση παραχώρηση του  ορυχείου της Βεύης και κατασκευή της 2ης μονάδας της Φλώρινας.
ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ                        ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου