Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η τελευταία μας ευκαιρία…


Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα είναι δέσμιοι του δημοσίου συμφέροντος. Άλλωστε, η άσκηση της εξουσίας ενέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: δίνει την ευχέρεια της εκτεταμένης εφαρμογής του καλού.
Στις μέρες μας, η χώρα μας διέρχεται πρωτοφανή κρίση που δοκιμάζει τις συνειδήσεις και τις ικανότητες των πολιτικών ηγεσιών της, όπως επίσης και την υπευθυνότητα των πολιτών της.

Σε μια τέτοια κατάσταση οι συνετοί πολιτικοί ζυγίζουν τα πάντα, γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα που έχουν αθέατες πτυχές και γεννούν αμφιβολίες ως προς την εναρμόνισή τους με το δημόσιο συμφέρον.
Οι πολιτικοί μας, κάτω από τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα και τους διαφαινόμενους κινδύνους για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έθεσαν σε κίνηση τη δύναμη του διαλόγου και οδηγήθηκαν στην αναμενόμενη λύση. Μια λύση που οι πολίτες τη θεώρησαν λύτρωση.
Το τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση αδιεξόδου της πρωτοβουλίας του Ανωτάτου Πολιτειακού Αρχοντος δεν είναι γνωστό. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι ο λαός είναι ανελέητος στις περιπτώσεις που χάνονται οι σταθερές του πολιτεύματος και ενισχύει με πάθος την ήδη υφισταμένη αστάθεια. Ευτυχώς, κυριάρχησε η φρόνηση που απεχθάνεται την αστάθεια.
Στο δρόμο, μέχρι την επίτευξη της γνωστής πλέον συμφωνίας, οι πολιτικοί μας λοιδωρήθηκαν για την πρόσφατη και απώτερη ιστορία τους, τόσο από τους πολίτες, όσο και μεταξύ τους. Η εντιμότητα δεν ήταν το χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής περιπέτειας. Η αλήθεια είναι ότι το οπλοστάσιο των ύβρεων τροφοδοτήθηκε για να πληγεί ο αντίπαλος, με μόνη διαφορά ότι επλήγη ανεπανόρθωτα το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Είναι καιρός να εκτονωθεί η κατάσταση και να ανασυγκροτήσουμε τις δομές μας, κάτι που με τα λόγια όλοι το επικροτούν. Αλλά, για να διατηρήσουν την αξία τους τα λόγια πρέπει να υποστηριχθούν με έργα.
Για να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση απαιτήθηκαν θυσίες: αποχώρηση από ηγετική θέση και απεμπόληση πολιτικών θέσεων.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτοί που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ανάγκη να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: την ορθή κρίση. Η ωριμότητά τους εκδηλώνεται όταν το καθήκον τους επιβάλλει το γενικό καλό. Άλλωστε, οι νοήμονες εξέρχονται από μια κατάσταση προτού αυτή εκφυλιστεί. Ο θρίαμβος πρέπει να επιδιώκεται παντού, ακόμη και με το πέσιμο της αυλαίας.
Η πατρίδα μας έχασε χρόνο, δεν έχασε όμως ακόμη την ευκαιρία. Αυτά που έχουμε βιώσει είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας μας και πρέπει να την αλλάξουμε. Το μεγάλο βήμα έγινε, πρέπει και οι πολίτες να συντονιστούν μ’ αυτό και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η νέα ηγεσία έχει το μεγάλο χρέος να εμπνεύσει και να πείσει για τις επιλογές της. Η σχεδόν καθολική στήριξή της από το εθνικό κοινοβούλιο, που πρέπει να είναι ουσιαστική και χωρίς αγκυλώσεις, της δίνει τη δύναμη και την υποχρέωση να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τα μεγάλα προβλήματα, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση στον ελληνικό λαό.
Από την πλευρά των πολιτών πρέπει να γίνει σαφές ότι η καχυποψία και οι άσκοπες αντιδράσεις προς τη νέα κυβέρνηση δεν οδηγούν πουθενά εκτός από την επιδείνωση της ήδη δραματικής θέσης της χώρας.
Το χρονικό διάστημα μέχρι την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας θα πρέπει να λειτουργήσει και ως χρόνος μαθητείας μας στη λογική της διακυβέρνησης, χωρίς πολιτικές κορώνες και χωρίς παραληρήματα για τους αντιπάλους. Μια περίοδος γαλήνης αποτελεί αναγκαιότητα για την κοινωνία μας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, τις περισσότερες φορές, τα «τρομερά» ελαττώματα δεν είναι τίποτε άλλο από ευφάνταστες επινοήσεις πανούργων αντιπάλων. Άλλωστε, ο στιγματισμός είναι απλή υπόθεση!
Το δυστύχημα είναι ότι η νέα κυβέρνηση έχει το θλιβερό προνόμιο να παίρνει όχι ευχάριστα μέτρα, και η εκτίμησή της θα έχει εξάρτηση από την ικανοποίηση των πολλών. Εδώ είναι που χρειάζεται η ωριμότητα των πολιτών στη στήριξη της νέας κυβέρνησης, κάτι όμως που μπορεί να επιτευχθεί με την εμπεριστατωμένη ανάλυση και τη διάχυση της αλήθειας από την πλευρά των κυβερνώντων.
Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι χρόνος δοκιμασίας, οι πεφωτισμένοι πρέπει να σταθούν δίπλα στη νέα κυβέρνηση, οι πολιτικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία.
Χρήστος Β. Μασσαλάς 
Καθηγητής
π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγή: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου